Credinta si Codul lui Da Vinci Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Credinta si Codul lui Da Vinci

11372_vinci.gifDe când best-sellerul "Codul lui Da Vinci" a început sa faca prozeliti, bisericile crestine au intrat într-un soi de panica, alimentata si amplificata în permanenta. Milioanele de volume vândute în întreaga lume, au ridicat în fata capilor bisericilor de pretutindeni, problema secularizarii credintei. Întrebarile cele mai frecvente în acest caz, au fost cum de s-a ajuns la îndoiala, si cum si unde "pe drum" lumea si-a pierdut încrederea. Prima care a reactionat a fost biserica catolica, prin comandarea unor sondaje, costisitoare de altfel, dar strict necesare. Si pentru prima data de la marea schisma, Vaticanul a fost interesat în a afla raspunsurile tuturor cultelor crestine. Rezultatele obtinute au fost destul de descurajante. În statele cu traditie democratica din vestul Europei, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Italia, Belgia, Norvegia, Suedia, Olanda, doar 45% din populatia crestina are încredere în învatamintele bisericesti. Criticile cele mai neasteptate la adresa bisericii au venit din partea populatiei din Franta, Spania si Cehia, unde din cei 50% care se declara credinciosi, aproape 25% au în ultimii ani serioase îndoieli în legatura cu jumatatile de adevar servite de clerici. Acest ultim eurobarometru ne-a plasat pe noi românii, undeva sus, pe lista celor mai credincioase popoare ale continentului.
Cât stim noi credinciosii?
De data aceasta biserica nu a mai vrut sa se lase pacalita de declaratii "desarte" si a testat o parte a acestor declarati credinciosi. Stupoarea a fost cu atât mai mare cu cât cei care s-au declarat crestini si practicnti ferventi ai normelor si învatamintelor crestine, nu au putut da raspunsuri la întrebari simple. La întrebarile gen "cine au fost cei mai importanti sfinti sarbatoriti si pentru ce fapte sunt ei celebrati peste secole" doar un nesemnificativ 15% au reusit sa dea raspunsuri cât de cât corecte. Nici la întrebarile legate de faptele Apostolilor si de învatamintele transmise de ei procentul raspunsurilor corecte nu a saltat deloc. La întrebarile legate de miracolele înfaptuite de Isus raspunsurile corecte au fost în procent de 50%. La fel si în cazul întrebarii "care sunt cele 10 porunci". Unele organizatii occidentale nu au crezut în aceste sondaje si le-au reluat, la scara mai mica. Probabil nu au stiut sa îsi caute subiectii unda trebuie pentru ca rezultatele au cuprins procente mult mai mici comparativ cu cele facute publice de biserica. Asa ca nu mai trebuie sa mire pe nimeni valurile de isterie iscate de o carte, cuvinte noi, care pun la încercare credinte stravechi. Care va fi pozitia bisericilor crestine, ce vor încerca ele sa faca, în cât timp si cu ce eforturi, ramâne de vazut. Dar într-o lume în care Iisus începe sa para un personaj mult prea îndepartat, multe se mai pot întâmpla.
Pentru a afla un raspuns pertinent ne-am adresat preotului protopop Gheorghe Sincan. "Eu nu am cunostina de aceste sondaje si de aceea ar fi nepotrivit din partea mea sa ma pronunt. Dar cel mai usor de aflat un raspuns corect, ar fi un sondaj la o biserica, atunci când vin credinciosii la slujba, pentru ca acestia sunt acei care stiu în ce cred. Altfel, oamenii luati la întrebari dintr-o data ca la scoala nu vor putea raspunde. Sarbatorile crestine sunt multe si un credincios nu trebuie judecat din raspunsuri la întrebarile legate de data la care se sarbatoreste un anume sfânt. Trebuie judecat prin credinta lui si prin dorinta lui de a fi ancorat în eternitate, în Dumnezeire", ne-a spus protopopul Gheorghe Sincan.
Într-o lume aflata în continua prefacere, credinta în Dumnezeu a ramas singura constanta palpabila, biserica fiind de secole un loc de refugiu pentru fiecare dintre noi. Credinciosi sau nu, dincolo de sondaje, când am avut câte o problema, toti am alergat sa ne rugam pentru ajutor si îngaduinta.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE