Meserie luata la ochi: optician si oftalmolog Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 892 Vizualizări

Meserie luata la ochi: optician si oftalmolog

11384_doctor.gifO meserie frumoasa la care cei care o practica tin ca la lumina ochilor este meseria de oftalmolog. Medicul specialist oftalmolog, avându-l alaturi pe optometristul poate coordona si desfasura o activitate mult mai eficienta, rapida, cu nivel calitativ ridicat, orientata strict pe problematica medicala solicitata de pacient.
Celelalte activitati preliminare actului medical propriu-zis, cât si cele comerciale, administrative si tehnologice sunt preluate din sarcina medicului specialist oftalmolog si desfasurate de optometrist. Cea mai mare parte a populatiei cu probleme vizuale este formata din cei cu probleme de refractie si compensare prin ochelari si o parte mult mai mica a acestora o formeaza cei cu probleme patologice de care se pot ocupa medicii specialisti. S-a considerat ca un medic specialist oftalmolog poate fi degrevat de o serie de activitati de rutina, de la contactul cu pacientii, investigatiile preliminare si primare asupra subiectilor pana la prescriptia lentilelor corectoare, corectia, reabilitarea si recuperarea functiei vizuale. Aceste activitati, putând fi preluate de un cadru pregatit au permis medicilor din domeniul oftalmologic sa abordeze probleme specifice, mult mai complicate.
O schimbare in bine
Doctor Daniela Singeorzan a terminat facultatea de medicina din Targu-Mures, promotia 1986 si potrivit uzantelor vremii a practicat medicina generala, neavand posibilitatea inainte de '89 sa dea specializarea la care visa. "Un mare succes in viata il consider schimbarea din '89 care a fost o schimbare in bine, am devenit oftalmolog, si tot o realizare este si bucuria de a avea pe cei doi copii ai mei, baiatul de 22 si fetita de 20 de ani", se destainuie ea. Daca nu ar fi fost oftalmolog care lucreaza la policlinica din cadrul Spitalului Judetean Mures, dar a deschis recent si un cabinet particular, ar fi vrut sa devina designer, "poate pentru ca si ce fac acum are op legatura cu designul", ne-a explicat ea. La intrebarea ce ar dori sa faca peste cinci ani, a raspuns ca ar vrea sa fie intr-un cabinet mai mare, dar tot practicand aceasta meserie frumoasa, care cere multa rabdare.
Totum factum administrativ
O tanara amabila de la produse finite este Eva Balogh, aparent lucrator comercial, dar in realitate este persoana care primeste clientul-pacient, preia comanda, ajuta la alegerea ramelor, la convingerea celor mici ca ochelarii sunt frumosi si ajuta la reparatia problemelor de vedere.
Optician tanar
Somai Attila a terminat la liceul nr. 5 din Dambul Pietros cu diploma de prelucrator prin aschiere. A lucrat 9 ani de zile ca strungar la UJECOOP, nu prea a mers treba dupa schimbarea din '89 si dupa un anunt din ziar s-a mutat cu acte in regula la Optofarm. Meseria de optician cere dexteritate, abilitate, precizie, seriozitate, dar cu toate astea s-a deprins inca de la terminarea liceului, pentru ca nici munca la strung nu era departe de asta. Ca sa fie si mai priceput in ale meseriei a facut un curs de calificare de 6 luni la Bucuresti si dupa alti 9 ani lucrati la Optofarm l-am gasit in echipa Danielei Sangerozan. "Imi place meseria, este frumoasa, mereu in dezvoltare, dar nu e ceva ce se poate practica acasa…", declara Somai.
Cel mai vechi optician
Colegii de la Electromecanica l-au numit drept cel mai vechi optician din oras pe Csibi Peter, dar acesta refuza cu modestie titlul: Jeremias Laszlo e cu cativa ani mai vechi decat mine! A terminat o scoala technica in 1969 la Bucuresti si de atunci lucreaza fara intrerupere in acelasi loc: optica din apropierea centrului. "Pe vremuri atelierul era si mai mare, acolo unde e acum B.S. Guarding era tot al nostru, aveam program de la 8 la 20 si lucram in doua schimburi", povesteste Csibi Peter. Pe vremuri avea si ucenici, cate 4-5, dintre care unii au ajuns peste hotare. "Si pe mine m-au chemat, din Ungaria, Austria si din Elvetia, dar nu m-am dus. Eu lucrez manual si acum si fac mai mult reparatii", adauga el. Gurile rele spun ca ce nu poate repara Csibi Peter la o pereche de ochelari, inseamna ca trebuie arunca, ca nicaieri nu va putea fi reparat!
Erika MARGINEAN
erika @zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE