Inca o vizita a presedintelui in Covasna Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 73 Vizualizări

Inca o vizita a presedintelui in Covasna

base.gifPresedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit ieri cu reprezentantii administratiei locale maghiare din judetele Harghita si Covasna, cu scopul de a afla si problemele etnicilor maghiari, dupa ce sambata s-a întâlnit cu reprezentantii români ai societatii civile din regiune. Delegatia societatii civile românesti, formata din aproximativ 15 persoane, a fost condusa de Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei, iar discutiile au avut loc la vila de protocol din statiunea Covasna, acolo unde seful statului isi petrece weekendul alaturi de sotia sa. La finalul întâlnirii, care a durat aproximativ trei ore, reprezentantii românilor s-au declarat multumiti de discutiile avute cu presedintele, acestia prezentand sefului statului problemele cu care se confrunta minoritatea româna din zona Harghita – Covasna cerandu-i cu aceasta ocazie sprijinul. "Presedintele ne-a asigurat ca va avea o întâlnire si cu comunitatea maghiara si ca va face tot ce este posibil pentru ca populatia româna din aceasta zona sa nu mai fie pusa în situatia de umilinta, în anumite situatii, cel putin din punct de vedere lingvistic", a declarat ÎPS Ioan Selejan. Aflat în statiunea Covasna, Traian Basescu a declarat ca politicienii nu mai pot culege voturi de pe urma problemelor nationaliste. Presedintele, care a participat la sfintirea unei cruci de pe o biserica din statiunea Covasna, a mai declarat ca doreste ca noua lege a învatamântului sa dea mai multe  sanse de învatare a limbii române pentru copiii proveniti din familii de etnie maghiara în care nu se vorbeste româneste.
Despre Consiliul National Secuiesc…
Tot ieri in statiunea Covasna, presedintele Traian Basescu a declarat ca nu crede ca intentia Consiliului National Secuiesc(CNS) de a solicita un raportor european pentru Tinutul Secuiesc, va fi luata în seama de vreo institutie europeana, iar declaratiile liderilor aceluiasi for legate de autonomie nu sunt decat o incercare de incingere a spiritelor. "Se pare ca acesti domni înca se afla prin Kirghistan. N-au aflat ca România a intrat în Uniunea Europeana si ca a îndeplinit toate standardele, asa ca nu cred ca va fi vreo institutie care sa ia în seama o astfel de chemare. Cu certitudine acesti domni, care au facut apel la numirea unui raportor, n-au aflat ca România a intrat în Uniune îndeplinind standardele politice, ceea ce înseamna si standardele pentru minoritati. Referitor la declaratiile Consiliului National Secuiesc, legate de autonomie cred ca sunt doar încercari de incitare, de încingere a spiritelor, pentru ca, pe de o parte, a vorbi în cadru neconstitutional si a face solicitari neconstitutionale, într-un astfel de moment, nu face decât sa arate ca cei care fac astfel de declaratii au orice dorinta, numai de a fi buna întelegere în România, nu", a incheiat Basescu.
Consiliul National Secuiesc a adoptat sâmbata, la Sfantul Gheorghe, o hotarâre prin care intentioneaza sa se adreseze Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei care sa numeasca un raportor pentru evaluarea starii generale si a vointei de autonomie a comunitatii care traieste în tinutul Secuiesc. "Solicitam un raportor din partea lor, care sa vina sa vada ce este aici si sa întocmeasca un raport în legatura cu autonomia tinutului Secuiesc", a declarat vicepresedintele CNS, Ferenc Csaba. În solicitare, conducerea Consiliului National Secuiesc va introduce si referiri la rezultatele referendumului neoficial pe tema autonomiei, organizat în aproape 200 de localitati din judetele Covasna, Harghita si Mures, în urma caruia s-au adunat peste 200.000 de semnaturi, dintre care 99,3 la suta au fost raspunsuri favorabile autonomiei. (S.G.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE