Home / Eveniment / Încalzirea globala, analizata la Sighisoara

Încalzirea globala, analizata la Sighisoara

Distribuie

sighi.gifLa începutul acestui an a fost lansat la Sighisoara proiectul "Aer Curat Pentru Viitor", ce vizeaza domeniul schimbarilor climatice si care se va derula pe perioada ianuarie – iulie 2008. Proiectul se deruleaza în cadrul unei viziuni mai ample de activitati si actiuni în domeniul Schimbarilor Climatice.
În cadrul acestui proiect, la sfârsitul saptamânii trecute, în data de 23 februarie 2008, Asociatia "Sighisoara Durabila" a organizat o sesiune de instruire cu tema "Încalzirea Globala si Schimbarile Climatice – baze stiintifice, vulnerabilitate, previziuni, solutii".
Aceasta întâlnire s-a adresat jurnalistilor si a avut ca scop echiparea si capacitarea acestora de a interveni eficient în constientizarea si educarea societatii în vederea implicarii active a cetatenilor prin masuri concrete în efortul de îndeplinire a masurilor de adaptare la Schimbarile Climatice si atenuare a fenomenului încalzirii globale pe care România si le-a asumat. Evenimentul a avut loc în Cetatea Sighisoarei, la sediul Centrului Cultural German Messerschimtt, Casa cu Cerb, si a cuprins patru prezentari de instruire sustinute de doctor Aristita Busuioc, sefa Grupului de Cercetare Climatica din cadrul Adminstratiei Nationale de Meteorologie, coautoare al celui mai important document stiintific elaborat în domeniul Schimbarii Climatice în ultimii ani – cel de-al patrulea Raport de Evaluare al Panelului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice al Natiunilor Unite si Organizatiei Meteorologice Mondiale, precum si de alti experti în domeniu atât din rândurile autoritatilor cât si din sectorul privat, respectiv Gabriela Boca, sef serviciu monitoring sinteza si coordonare al Agentiei de Protectie a Mediului Mures, Ciurba Sorin, coordonatorul filialei Agentiei Române de Conservare a Energiei Mures, si Dumitru Chisalita, inginer la S.C. Consult Energ. S.R.L. Medias.
Scenarii sumbre
la orizont
Acestia au abordat teme precum "Schimbari Climatice Globale în secolul 20 si scenarii pentru secolul 21 – Sinteza a rezultatelor prezentate în Raportul 4 de Evaluare al IPCC "Schimbari Climatice 2007. Bazele stiintifice fizice", Modele Climatice Globale si Regionale, Sinteza Schimbarilor Climatice în România, Metode de reducere a emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (GES), Implicatiile reducerii GES în România, Politici internationale, europene, legislatie nationala privind Schimbarile Climatice, Eficienta Energetica si Mediul în România. De asemenea a fost facuta si o informare despre "Programul Anual de Reabilitare termica Cladiri de Locuit" si s-a vorbit despre Sursele regenerabile de energie si Auditul energetic. Desfasurarea sesiunii de instruire a jurnalistilor s-a numarat printre activitatile proiectului "Aer Curat Pentru Viitor", derulat cu finantarea Programului de Dezvoltare al Natiunilor Unite – Fondul Global de Mediu, Programul de Granturi Mici (GEF SGP), în partneriat cu Agentia de Protectia Mediului Mures, Asociatia "Pro Conventia Carpatica" Târgu-Mures, S.C. Consult Energ S.R.L. Medias, Fundatia "Dayspring" Târgu Mures, punct de lucru Sighisoara si Asociatia "Speranta pentru Inima Sighisoara. Printre colaboratorii acestui proiect se numara Administratia Nationala de Meteorologie, Colegiul National "Mircea Eliade", Sighisoara si Primaria municipiului Sighisoara. Proiectul are ca obiectiv general cresterea implicarii mass-mediei judetene si a altor categorii ale populatiei, profesori, elevi, comunitati de rromi, în domeniul Schimbari Climatice, prin întarirea capacitatii acestora de a actiona în vederea adaptarii la Schimbarile Climatice si atenuarii fenomenului încalzirii globale. Principalele activitati ale proiectului vizeaza instruirea a minimum 15 jurnalisti din judet si elaborarea de catre acestia a cel putin 30 de materiale de presa în domeniu pâna la sfârsitul proiectului, instruirea a 20 de profesori, 200 de elevi si minimum 50 cetateni rromi din Sighisoara si 3 sate învecinate, precum si organizarea a doua sesiuni practice, una cu elevi de clasele VIII – XI, iar alta cu 20 de barbati rromi din 4 comunitati, de confectionare a unui sistem de colectoare solare pentru încalzire apa calda menajera, elaborarea de materiale de informare, diseminare si distribuirea acestora. Grupurile tinta ale proiectului sunt jurnalisti din judetul Mures, profesori, elevi din cel putin 10 institutii de învatamânt din Sighisoara si satele Soard, Danes si Tigmandru, precum si comunitati de rromi din Sighisoara si satele mentionate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.