SFINTII LUNII FEBRUARIE (IV) Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 30 Vizualizări

SFINTII LUNII FEBRUARIE (IV)

sfant.gif25 Februarie – Pomenirea Sfântului Tarasie, Patriarhul Constantinopolului
Când Patriarhul Pavel a parasit în taina scaunul Constantinopolului si s-a retras într-o manastire, pe tronul împaratiei Bizantului se aflau Irina si Constantin. La sfatul lui Pavel, Tarasie a fost ales patriarh în locul lui, în anul 783. Tarasie era consilier imperial, om învatat si credincios râvnitor. A primit cinstea de ierarh cu conditia de a se întruni al saptelea Sinod Ecumenic pentru apararea Bisericii Ortodoxe în lupta contra iconoclasmului. Aceasta s-a petrecut la Niceea, în 783, când erezia iconoclasta a fost data anatemei iar cultul sfintelor icoane restabilit. Sfântul Tarasie era foarte milostiv cu orfanii si saracii, zidind pentru ei case si îndestulându-i cu hrana. Iar cu demnitarii curtii imperiale se purta hotarât în apararea credintei si a bunelor moravuri crestine. Când împaratul Constantin a surghiunit-o pe sotia lui legitima, Maria, pentru a o înlocui cu o alta femeie, a cerut binecuvântarea patriarhului pentru cununie. Sfântul Tarasie a refuzat sa binecuvânteze aceasta nelegiuire si mai întâi l-a sfatuit parinteste pe desfrânatul împarat, apoi l-a certat si l-a îndepartat de la Sfânta Împartasanie. Înaintea mortii lui, cei adunati în jur l-au auzit pe sfântul ierarh cum certa diavolii: „Nu sunt vinovat de acest pacat. Nu, nici de acela nu sunt vinovat!” Cînd limba i-a fost prea slaba ca sa mai poata grai, el a început a se apara cu mâinile, alungându-i pe necurati. Dupa ce sufletul sau a parasit trupul, fata lui a stralucit ca soarele si sfântul a trecut la cele vesnice în anul 806, dupa ce a pastorit cu cinste Biserica Lui Hristos peste douazeci si doi de ani.
26 Februarie – Pomenirea Sfântului Porfirie, Episcopul Gazei
Acest mare si slavit arhipastor s-a nascut din parinti bogati, în cetatea Tesalonicului. De la nastere si pâna la vârsta de douazeci si cinci de ani Porfirie a locuit la Tesalonic. Dupa aceea a lepadat grija si viata lumeasca si s-a retras în pustia Egiptului. Calauzit de un parinte încercat, tânarul Porfirie a fost tuns monah si a ramas acolo timp de cinci ani. Apoi a mers în pelerinaj la tara Sfânta împreuna cu monahul Marcu, un frate credincios. In apropierea Ierusalimului a dus o viata de nevointe ascetice si duhovnicesti într-o pestera, timp de înca cinci ani. Dar dupa aceea picioarele lui Porfirie s-au îmbolnavit grav, încât nu mai putea sa mearga. Cu toate acestea, târându-se pe genunchi, el continua sa mearga la Sfintele Slujbe ale Bisericii. Într-o noapte Mântuitorul Hristos i S-a aratat si i-a vindecat  picioarele redându-i sanatatea. Apoi a fost înaltat episcop al Gazei, unde a aflat doar doua sute si optzeci de crestini. Toti ceilalti locuitori erau fanatici închinatori la idoli. Doar prin marea sa credinta si rabdare a reusit Cuviosul Ierarh Porfirie sa-i converteasca pe locuitorii Gazei la Credinta în Hristos. A mers apoi la Constantinopol la împaratul Arcadie si la Sfântul Patriarh loan Gura de Aur, pentru a le cere sprijinul în lupta cu închinatorii la idoli. Acolo a aflat ajutorul dorit. Templele pagâne au fost închise, idolii distrusi, iar Sfântul Porfirie, ajutat de împarateasa Eudoxia a purces la zidirea unei minunate biserici. Sfântului Porfirie i-a daruit Dumnezeu destui ani încât sa vada întreaga cetate a Gazei adusa la credinta în Hristos. Sfântului Porfirie i s-a daruit harul de a face minuni, atât în timpul vietii, cât si dupa moarte. A adormit cu pace la anul 421, iar Sfintele sale moaste se afla si astazi în Gaza.
27 Februarie – Pomenirea Sfântului Cuvios Procopie Decapolitul
Acest sfânt s-a nascut în tinutul Decapolei, cele Zece Cetati din jurul Marii Galileii, din care pricina s-a numit Decapolitul. In tinerete el s-a daruit vietii de nevointe ascetice, împlinind toate cele care se cer pentru curatirea inimii si ridicarea sufletului catre Dumnezeu. Când ereticul împarat Leon Isaurul a început persecutiile contra sfintelor icoane, Procopie s-a ridicat în apararea lor, aratînd ca ea nu este nicidecum idolatrie; închinarea nu se adreseaza materiei din care sunt facute ele, ci Persoanelor zugravite pe ele: ale Sfintei Treimi, Fiului Lui Dumnezeu Iisus Hristos, Preacuratei Maicii Sale, ale sfintilor îngeri, sau ale oamenilor care s-au învrednicit de sfintenie. Pentru aceasta Procopie a fost arestat, torturat cu salbaticie, biciuit si sfâsiat cu perii de fier, împreuna cu prietenul si fratele lui de patimire Sfântul Vasile Marturisitorul (sarbatorit la 28 Februarie). Când a murit necuratul împarat Leon s-a înfaptuit si restabilirea cultului icoanelor în sfintele biserici, iar Procopie s-a întors la manastirea lui, unde a petrecut cu pace cealalta vreme a vietii si a adormit cu pace în anul 750.
29 Februarie – Pomenirea Sfântului Cuvios loan Casian
Acest mare Sfânt loan s-a nascut pe la anii 365 în Dobrogea, ce se numea pe atunci Scitia Mica, în satul Cassâi (de unde Cassianu), actualul sat Casimcea. S-a daruit din tinerete studiului Sfintelor Scripturi straduindu-se sa afle cât mai mult despre calea desavârsirii ce duce la Împaratie. Sfântul Casian a calatorit la Constantinopol pentru a-l asculta pe slavitul loan Gura de Aur. Sfântul Hrisostom i-a împodobit sufletul tânarului Casian cu ale sale cuvinte „de aur”,apoi l-a hirotonit diacon. Folosindu-se mult de dumnezeiasca întelepciune a Sfântului loan Gura de Aur, loan Casian a calatorit mai departe pentru a afla si mai mult de la marii nevoitori de pe malurile Nilului din acele vremuri, pentru a înainta prin ascetism spre cunoasterea tot mai adânca a Lui Dumnezeu. El a ramas timp îndelungat în Egipt, în pustia Nitriei, petrecând printre cei mai mari atleti ai nevointelor monahale de atunci si învatând de la ei caile urcusului duhovnicesc. El s-a întors dupa aceea în apus, a vietuit zece ani la Roma, apoi s-a dus în cetatea Marsiliei. Aici el a întemeiat doua comunitati monahale: una pentru barbati, iar cealalta pentru femei. La cererea monahilor, Sfântul Casian a scris o seama de carti folositoare pentru iubitorii vietii duhovnicesti: Opt carti despre lupta contra patimilor celor de capetenie (sau Regulile Vietii Monahale si Convorbirile cu Parintii din Egipt). De cea mai mare importanta este scrierea lui împotriva ereticului Nestorie, redactata la cererea Arhidiaconului Leon. El L-a slujit cu credinta pe Stapânul nostru Hristos si cu întelepciunea lui i-a îmbogatit pe multi. S-a mutat la cele vesnice în anul 435. Moastele Sfântului Casian se odihnesc si astazi la Manastirea Sfântul Victor din Marsilia.
Pomenirea Sfântului Gherman din Dobrogea
Tot în aceasta zi este pomenit si Sfântul Gherman din Dobrogea prietenul din copilarie si pâna la sfintenia batrânetii a Sfântului Ioan Casian. Vietile lor au fost paralele si comune. S-au nascut în acelasi spatiu si timp, au calatorit împreuna în cautarea Adevarului, iar când au ajuns la Constantinopol, Sfântul Ioan Gura de Aur i-a hirotonit pe amândoi, pe Gherman preot si pe Ioan Casian Diacon. Au mers apoi în Egipt si la Roma, dar când Ioan a plecat în Galia, Parintele Gherman a ramas la Roma de unde s-a mutat la Domnul pe la 415.
Cu rugaciunile sfintilor Tai, Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieste-ne pe noi. AMIN!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE