Home / Eveniment / Plata cu ora, salvarea profesorilor pensionari

Plata cu ora, salvarea profesorilor pensionari

Distribuie

p_5_2_19.jpg
La ultima sedinta de Guvern din 2008 a fost aprobata Ordonanta de Urgenta pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor de stat si de serviciu, act normativ care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. Noua hotarâre loveste serios cadrele didactice pensionate, care vor fi nevoite să aleagă între pensie şi continuarea activităţii de la catedră.
Conform statisticilor, la nivelul judetului Mures dintr-un total de 8.095 de norme de posturi didactice, 390 sunt ocupate cu personal didactic asociat si pensionat. „Sunt convins ca foarte multe cadre didactice vor renunta la catedra în favoarea pensiei. Oamenii acestia vor zice ca renunta peste 15 zile, fara sa-i pese nimanui ca n-am de unde sa angajez altii la loc. Oricum, până în prezent nu am primit nici o înştiinţare oficială din partea Ministerului”, a declarat inspectorul sef scolar Ion Tusnea, care a precizat ca si asa exista o criza de personal de specialitate în cadrul învatamântului muresean. „Aproximativ 5 % din dascalii care predau în mediul rural sunt angajati fara a avea studii superioare, deoarece n-am avut de unde sa acoperim cererea, acesta fiind motivul pentru care am apelat la pensionari”, a explicat Ion Tusnea.

Joi se decide soarta profesorilor pensionari
Ioan Sacarea, liderul Sindicatului „Spiru Haret”, a declarat ca luarea unor asemenea hotărâri tocmai la mijlocul anului scolar este un act care dovedeste iresponsabilitate, întreg procesul de învatamând fiind pus astfel în pericol. „Decizia s-ar putea sa afecteze aproape o mie de pensionari care ocupa posturi didactice în judetul Mures. Oricum nu cred ca se vor face multe economii prin aceasta masura. Sa iei o asemenea decizie la jumatatea anului e un gest de nesimtire”, a afirmat Ioan Sacarea. Acesta s-a aratat totusi optimist ca se va gasi o solutie de compromis astfel încât anul scolar sa se încheie cu bine. „Joi vom transa, sper, problema la Bucuresti, împreuna cu liderii de sindicat nationali. Solutia identificata de noi este ramânerea oamenilor în sistem, iar plata sa se faca cu ora. Astfel o sa dispara cumulul, iar economiile la care se referea premierul Boc se vor face doar la concediile de odihna, iar toata lumea va fi multumita”, a conchis Ioan Sacarea.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Interviu cu Zorro și Haneș: Zâmbetele devin tradiție la show-urile de stand-up și open mic ale celor de la 3G Hub

Distribuie Fondat în toamna anului 2015, 3G HUB (3g Theater) este una dintre companiile de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.