Scolile muresene se prezinta: Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 156 Vizualizări

Scolile muresene se prezinta:

p_6_24.jpg
In orasul vechi, sau cum ne place sa-l mai numim in centrul istoric al urbei se afla cele mai vestite scoli muresene. Incepand cu Universitatea de Medicina si Farmacie, continuand cu Universitatea Tehnica “Petru Maior”, trecand prin Colegiile Nationale “Unirea” si “Papiu”, ca sa le amintim doar pe cele cu traditie, ajungem la Liceul Toeretic “Bolyai Farkas”.
Ca sa facem un scurt istoric al liceului, trebuie sa ne intoarcem in zorii reformatiei religioase. Citez dintr-un istoric al Liceului: ”Adunarea starilor privilegiate de la Cluj de la 25 noiembrie 1556 a hotarat cedarea a doua cladiri pentru infiintarea unor scoli la Cluj si Targu Mures. Vechea Schola Particula si-a deschis poarta in anul 1557 intr-o cladire aflata in imediata apropiere a bisericii reformate din Cetate. De la la infiintare pana in prezent nivelul instructiei a fost determinat de nivelul de cultura, civilizatie si de tinuta morala a corpului profesoral.”
Schola Particula
Tot din acest istoric aflam ca in Schola Particula procesul educational s-a desfasurat la nivel inalt, punandu-se un accent deosebit pe educatia religioasa, dar primii trei rectori in secolul al XVI-lea au fost absolventi ai Universitatii Wittenberg, avand o vasta pregatire stiintifica sio pedagogica. In 1585, unul dintre ei, rectorul Laskoi Csokas Peter, de pilda, a publicat la Wittenberg un studiu in limba latina despre natura sufletului uman si rolul sau in societate. In perioada 1601 si 1602 trupele generalului Basta au distrus in mare parte biserrica din Cetate, iar Schola Particula s-a mutat in cladirea in care se afla si azi. Valul istoriei a trecut peste Schola Particula, cu bune si rele, iar anul 1718 o gaseste ca Scoala Superioara. Ideile iluminismului s-au raspandit in randurile elevilor, promovate de profesori ilustri, precum Koteles Samuel, care in 1807 publica istoria de 250 de ani a liceului. Prestigiul scolii a crescut odata cu aparitia la catedra de matematica a renumitului profesor Bolyai Farkas, culminat prin activitatea genialului matematician Bolyai Janos, fondatorul geometriei neeuclidiene.
Perioada interbelica
Noua cladire impozanta pe care o putem vedea si azi, a fost inaugurata in 6 iunie 1911. Salile de clase au fost folosite ca sali de tratament in cadrul spitalului militar pe vremea Primului Razboi Mondial, apoi s-a confruntat cu tot felul de grutati sociale, politice si financiare. Dupa al Doilea Razboi Mondial cursurile au fost reluate cu doar sase profesori, iar dupa nationalizare, din 1948, a functionat sub numele unui luptator comunist, Iosif Ranghet.
Epoca moderna
Existenta moderna a Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” dateaza din 1957. In anii ’60 a devenit unitate de invatamant cu predare in limbile romana si maghiara, nivelul educational a suferit o depreciere dupa infiintarea unor clase cu profil mecanic, iar incercare de a reveni la ce a fost candva liceul a generat conflicte etnice. In urma protocolului incheiat intre PSD si UDMR din anul scolar 2002-2003 nu s-au mai infiintat clasa a IX-a cu predare in limba romana, astfel din toamna anului 2005 liceul Bolyai a devenit liceu cu predare in limba maghiara, asa cum a fost pana in 1960.
Liceul Bolyai, azi
Liceul Teoretic Bolyai Farkas in prezent functioneaza cu 976 de elevi in 35 de clase liceale. Dintre acestia i-ati putut cunoaste pe cele doua elite, castigatoarele Olimpiadelor Nationale la Limba Germana Andras Eniko Timea si a Olimpiadei de Limba Maghiara, Dalnoky Reka. Ciclul gimnazial functioneaza cu 2 clase, iar cel primar cu cate o clasa, insumand 155 de elevi. “Avem elevi foarte buni, cu talent deosebit, reprezentativi pentru liceu privind ambitia, dorinta de performanta si sper sa ajunga oameni cu inalta specializare”, a declarat directorul liceului Balint Stefan, grabindu-se la clasa.
In vizita la ciclul primar
Doua fetite de clasa a IV-a. Hompot Orsolya si Palatka Kamilla ne-au condus pe coridoarele impozantului liceu, pana in aripa unde se afla cele patru clase din ciclul primar. Am intrat in clasa a IV-a, fara alta denumire, fiind unica de acest fel, nu are nevoie de alte precizari. Elevii asazati in grupe de cate patru la o masa de lucru asteptau paginile xeroxate pentru ora de scriere. Invatatoarea Somlay Melinda ne-a prezentat metoda de lucru cu elevii care vor trebui sa treaca doua teste la romana, matematica, si maghiara, cate unul la fiecare sfarsit de semestru, pentru a putea accede in clasa a cincea. “Testele sunt astfel alcatuite incat fiecare problema rezolvata cu succes valoreaza 30 de puncte, si 10 puncte se ofera din oficiu. Cel care nu obtine minim 150 de puncte din cele doua teste va fi repartizat pe la alte scoli”, ne-a spus invatatoarea Melinda, multumita de elevii ei. “E o placere sa lucrezi cu niste copii care vezi ca sunt interesati, care vor sa invete”, a mai adaugat ea, amintindu-si de cei 20 de ani petrecuti la fosta Scoala Generala nr. 1, actualul Gimnaziu Serafim Duicu.
Amintiri din vacanta
Clasa a III-a condusa de invatatoarea Szitai Tunde lucra in linistea creatiei. Cele cinci grupuri de elevi se concentrau asupra desenelor pe care urmau sa le coloreze cu acvarele. Amintirile vacantei de iarna prindeau contur pe foile de desen: Mosul cu cadourile, bradul, saniuta. Unul dintre copii, Boga Balazs pe 19 ianuarie va implini 9 ani, dar de pe acum ii uram La multi ani!
Ne place gramatica
Elevii clasei a doua erau la ora de gramatica. Sub indrumarea invatatoarei Janosi Szeren cei mici impartiti pe grupe, dupa metoda Step by Step, lucrau de zori, multumiti ca vor aprea in ziar, iar o fetita a si tradus denumirea ziarului nostru, chiar foarte bine!
Ora de Religie
O clasa zgomotoasa din timpul pauzei, dupa ce a sunat clopotelul traditional, imprumutat parca de pe sania lui Mos Craciun, s-a scufundat in liniste deplina. uteam jura ca nu mai e nimeni in clasa! M-am inselat! Clasa intaia era acolo, participa la ora de religie ecumenica. Cele doua invatatoare Csatlos Maria si Nagy Gizella conduceau ora de religie pentru copiii reformati, catolici si unitarieni.
Trecand prin curtea interioara pazita de busturile celor doi Bolyai am lasat in urma noastra niste copii despre care invatatoarele lor nu au avut decat cuvinte de lauda.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE