Home / Cultură / Karp Gyorgy, aparatorul actorilor varstnici

Karp Gyorgy, aparatorul actorilor varstnici

Distribuie

p_4_3_03.jpgOrdonanta de urgenta a Guvernului Boc, privind interzicerea cumului pensiei cu salariul de la stat, a iscat multe discutii. Una din categoriile afectate sunt si actorii pensionaţi, dar inca in activitate. In cadrul Teatrului National din Targu Mures, noua lege afecteaza patru persoane, din cei 190 de angajati ai institutiei. “La noi e vorba de patru persoane. Pe plan artistic, este vorba de o singura persoana, care are contract cumulat cu pensia. Trebuie sa am o intalnire cu dansa, ea inca nu stie de aceasta hotarare, dintre ceilalti, unul din ei si-a exprimat dorinta ca va pleca, el fiind referent pe linie de constructii, in ceea ce priveste reparatia capitala a teatrului. Mai avem doi angajati, care au fost disponibilizati, dar nu din ordinul meu. Daca vor sa ramana pe post, in cadrul institutiei noastre, trebuie sa retrocedeze sumele compensatorii platite, care din punctul meu de vedere este un lucru aberant”, ne-a declarat directorul executiv adjunct al Teatrului National Targu Mures, Karp Gyorgy.
In momentul de fata, la nivel national din cei 2.000 de actori, 300 sunt in aceasta situatie. Paradoxal este faptul ca actualul Guvern incearca sa recupereze anumite fonduri, prin aceste masuri, inchizand ochii la scurgeri financiare mult mai mari, ale marilor regii de stat, prin salariile colosale ale consiliilor de administratie.
“Daca din acesti bani, economisiti la buget, se umple sacul, atunci inteleg logica, dar nu prea cred ca se va umple deoarece suntem prea putini. Nu actualul guvern, ci toate guvernele existente pana acum nu au pus mare baza pe cultura. La teatru, lumea nu vine fiindca cunoaste autorul piesei, sau pe regizor, lumea vine pentru actori. Actorii din generatia de aur a teatrului romanesc, incepand cu Rebengiuc, Albulescu, umpleau salile de spectacol, cu numele lor. Nu poti transforma teatrul romanesc numai cu actori tineri, ai nevoie si de actori in varsta. Pe latura institutiilor de spectacole, se face o greseala, din partea Guvernului, care probabil nu au avut o perioada de pregarire a ordonantei, si nu au aprofundat aceasta tema”, a precizat Karp.
Intr-o situatie similara se afla si directorul Teatrului Ariel, Gabi Cadariu, care la randul lui si-a exprimat nedumerirea fata de aceasta ordonanta, facuta mult prea in graba si fara vreo substanta logica. “Nevazand logica acestei masuri, pentru mine, personal, ma intreb care este motivatia financiara, dar daca e sa ma gandesc la un cadru general, probabil ca sunt cazuri unde lucrurile sunt justificate. Cred ca o astfel de hotarare ar trebui sa fie nuantata, in sensul in care fiecare institutie isi are specificul sau”, a precizat Gabi Cadariu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.