Legea antifumat inca nu a inchis nici un local din Targu-Mures Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Legea antifumat inca nu a inchis nici un local din Targu-Mures

p_5_2_20.jpg
Pentru ca municipiul Targu-Mures are multe localuri mai mult sau mai putin trendy care ar trebui inchise cel putin temporar de inspectorii de la Protectia Consumatorilor pentru ca nu au delimitat corect si izolat zonele alocate fumatorilor si nefumatorilor, am fost curiosi sa aflam cate localuri au fost inchise odata cu intrarea in vigoare a legi ,,antifumat,,.
Pentru a afla daca noua lege a facut victime in randul patronilor de restaurante la Targu-Mures l-am contactat pe inspectorul sef adjunct al OJPC Mures, Ioan Pora, care ne-a declarat: ,,Am inceput controalele abia in 6 ianuarie si pana in prezent am dat 6 amenzi in unitatile publice. Facem controale tematice impreuna cu Autoritatea de Sanatate Publica pana in 16 ianuarie pentru a verifica daca sunt respectate prevederile Ordonantei Guvernului privind modificarea si complecatarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor de tutun. Inca nu a fost inchisa nici o unitate publica in judet pe anul 2009 dar controalele continua,, a precizat inspectorul Pora.

Patronii se ascund dupa scuze
Legea este votata din ianuarie 2008, a fost publicata in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare abia la inceputul anului curent, motiv pentru care unii administratori de locale incearca sa caute tot felul de motivatii si scuze. Unii incearca sa se scuze ca nu au fost informati de intrarea in vigoare a legii de inspectorii de la Protectia Consumatorilor desi acest lucru nu intra in atributiile acestora, altii acuza faptul ca legea lasa loc la interpretari. ,,Inspectorul care vine in control nu are cum sa masoare spatiul, asa ca trebuie sa astepte actele cu planul de constructie si masuratorile aferente inainte de a da o sanctiune pentru ca in cele mai multe cazuri actele sunt la proprietarul spatiului nu la manager. Asa ca aceasta birocratie incurca si inspectorul daca da o amenda apeciind marimea localului dupa ochi, pentru ca daca greseste chiar si cu un metru limita de 100 de metri prevazuta in lege localul trece la o alta categorie de sanctiuni. Iar eu daca imi extind zona de nefumatori imi omor singur afacerea,, a precizat un patron anonim.
In general cei mai multi patroni se plang ca au nevoie de autorizatie de constructie pentru delimitarea spatiilor dintre fumatori si nefumatori si problema este ca zona nefumatorilor este o investitie inutila ca nu aduce profit ba mai mult ii poate duce la un regres.

15 unitati inchise in 2008
Inspectorul sef adjunct al Protectiei Consumatorului Mures a declarat ca pe anul 2008 cei 9 inspectori ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului in activitatile de control au acordat 3.641 de amenzi si au sanctionat cu inchiderea temporara 15 unitati din judetul Mures. Valoarea amenzilor se ridica la o valoare de 4.985.500 de lei majoritatea fiind acordate pentru lipsa autorizatiilor. Totodata inspectorii au interzis produse alimentare catalogate periculoase pe piata de consum in valoare de 177.859 de lei si au sistat temporar furnizarea produselor a 60 de agenti economici din judet pentru conditii necorespunzatoare de depozitare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE