Home / Eveniment / Olimpia Almăşan anunţă scăderea tarifelor cu 20%

Olimpia Almăşan anunţă scăderea tarifelor cu 20%

Distribuie

p_2_2_24.jpgIn fiecare an, conform codului fiscal, Camera Notarilor Publici efectueaza expertize pe cheltuiala proprie, care cuprind valori minime a valorii imobilelor, cu si fara constructie evaluate de un expert autorizat. Expertizele se inregistreza anual pana in 31 ianuarie a fiecarui an la Administratia Financiara. In cazul efectuarii tranzactiilor si a mostenirilor declarate sub nivelul de grila, notarii sunt obligati sa perceapa onorariul si impozitul aferent de tranzactie conform grilei, nu poate cobori sub grila dar daca declara mai mult atunci, notarul calculeza taxele la suma declarata. Avand in vedere ca la nivel national imobilele au scazut ca valoare, Camera Notarilor Publici a scazut tarifele pentru case si terenuri cu 20%.

Valoarea grilelor, diminuată de notari
Pentru a afla situatia la nivel de judet am intrebat-o pe Olimpia Almasan, presedintele Camerei Notarilor Publici Mures-Hargita care e pulsul notarial in zona. ,,S-a propus de toti notarii si s-a sustinut la Adunarea Generala din septembrie a Camerei Notarilor Publici Mures-Harghita ca aceste grile sa fie diminuate, pentru a usura obligatiile clientilor nostrii, fata de stat in perceperea impozitului cat si a onorarilor noastre. S-a facut o diminuare a tarifelor si avem o expertiza noua care ajuta clientilor nostri. Pe Targu-Mures am diminuat-o de anul trecut, in localitatile din apropierea municipiului a scazut cu 15-20%, iar pentru localitatile mai indepartate cu 50%. S-au mentinut acele expertize pana in prezent si s-a propus ca in ianuarie-februarie fiind perioada de criza sa analizam situatia si daca se impune sa propunem o diminuare si a acestei expertize,, a precizat Olimpia Almasan. Uniunea Nationala a Notarilor Publici a cerut Ministerului de Finante sa reintroduca prevederea legislativea care da dreptul cumparatorului sa-si faca propria expertiza in cazul in care pretul de grila este cu mult mai mare decat valoarea casei. ,,Momentan expertiza nu poate fi realizata de clienti, cu o singura exceptie in cazul constructilor neterminate cand clientul poate sa isi faca pe cheltuiala proprie o expertiza, in rest este obligatorie si pentru noi si pentru clienti, daca nu o respectam avem probleme cu evaziunea fiscala, pentru ca noi din onorarii platim impozit 16%,, a precizat presedintele notarilor.
,,In topul celor mai solicitate acte la birourile notariale la mare cautare sunt succesiunile si declaratile de plecare a copiilor in strainatate in schimb s-au redus simtitor contractele de ipoteca din cauza bancilor care nu mai acorda credite. La biroul nostru avem unul sau doua pe luna, contracte cu garantii imobiliare aproape ca nu mai exista. Contractele pe apartamente sau pe case, sunt foarte reduse au scazut cu cel putin 60%. Pe ce lucram foarte mult este sunt succesiunile unde avem posibilitatea sa predam si fara intabulare si sunt foarte multi oameni care nu au posibilitatea sa isi rezolve intabularea. Pe succesiuni putem preda, pe titlul de proprietate ca proprietate extratabulara, terenurile mostenitorilor in cauza”, a declarat Olimpia Almasan.               


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Interviu cu Zorro și Haneș: Zâmbetele devin tradiție la show-urile de stand-up și open mic ale celor de la 3G Hub

Distribuie Fondat în toamna anului 2015, 3G HUB (3g Theater) este una dintre companiile de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.