Ioan Konig si-a gasit loc in sufletul copiilor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 233 Vizualizări

Ioan Konig si-a gasit loc in sufletul copiilor

p_6_2_18.jpgReporter: Stiati ca vi se spune Domnul Trandafir?
Ioan Konig: Motivele sunt, inainte de orice, de ordin spiritual pentru ca “omul sfinteste locul” iar Domnul Trandafir si-a gasit acest loc in sufletele copiilor prin devotamentul pentru meseria careia i s-a dedicat trup si suflet.
Rep.: Cine este Ioan König?
I.K: Sunt invatator prin formatie si, mai ales, prin inclinatie, imi desfasor activitatea la una din scolile cu un bun renume din cartierul “Tudor”.
Rep.: De cati ani predati la Gimnaziul “George Cosbuc”?
I.K.: Debutul carierei mele didactice in 1980 este legat de acest gimnaziu, pe atunci Scoala Generala nr. 3. Au trecut de atunci 28 de ani, 7 generatii…
Rep.: Cati dintre elevi isi aduc aminte de dumneavoastra dupa absolvirea facultatii?
I.K.: Este greu de contabilizat numarul celor care pastreaza inca viu portretul dascalului lor.
Rep.: Ce metode de predare folositi pentru a face orele mai atractive?
I.K.: Metodele traditionale pot asigura formarea pe termen nedefinit a deprinderilor necesare in activitatea de invatare iar metodele moderne pot deschide “apetitul” celor mici pentru invatare. De regula, metodele participative, interactive, cele care le capteaza atentia sunt cele mai eficiente. Jocul de rol, activitatile care implica competititia, munca in echipa, invatarea prin descoperire, ceea ce se numeste “a treia alfabetizare”: a invata sa inveti. Ceea ce dobandesti prin efort propriu are o trainicie mult mai mare.
Rep.: Se poate trai din salariul de invatator?
I.K.: Raspunsul nu va fi unul negativ asa cum, poate, v-ati asteptat… Raspund afirmativ cu nuantele de rigoare… Se poate trai undeva in zona aflata intre supravietuire si un trai decent daca iti limitezi dorintele si iti stabilesti cu rigurozitate prioritatile, asa cum se spune, cei mai fericiti oameni sunt aceia care isi doresc ceea ce se poate realiza… Din acest punct de vedere ma pot declara multumit de statutul social pe care il am…
Rep.: Ce grad didactic aveti?
I.K.: In anul 1995 am obtinut gradul didactic 1 cu o lucrare avand un continut inedit pentru acea vreme: invatarea notiunilor de geografie asistata de computer.
Rep.: Gimnaziul se bucura de un foarte bun renume, ce credeti ca ii lipseste totusi?
I.K.: In invatamantul romanesc de masa lipsurile sunt in buna masura comune. Nici unitatea noastra nu face exceptie. Baza materiala se afla inca departe de cerintele unui invatamant care sa raspunda cu adevarat cerintelor mereu in avans ale societatii. Desigur, informatizarea a patruns de multa vreme si in scoala noastra dar ritmul de implementare nu este inca suficient de rapid. O buna parte din mobilerul scolar pastreaza patina vremii si o data cu ea si lipsa de ergonomie.
Rep.: Ce activitati organizati in afara ariei curriculare?
I.K.: Activitatile noastre extrascolare sunt cele traditionale multe excursii, drumetii si vizite, serbari scolare dedicate unor evenimente importante din viata copiilor, concursuri tematice online pe care le organizam pe situl clasei noastre (http://classik.bravehost.com) precum si activitati recreative in aer liber. Sper sa pot relua activitatea cercului de modelism si a celui de informatica, pentru ca s-au bucurat de un deosebit interes din partea fostilor mei elevi.
Rep.: Daca ati lua totul de la inceput, ce meserie v-ati alege?
I.K.: Nu as putea alege decat ceea ce mi-a fost destinat prin insasi natura mea… meseria de invatator.
Rep.: Unde va vedeti peste cinci ani?
I.K.: Nu pot avea pretentia sa fiu un vizionar dar mi-as dori sa fiu ceea ce sunt acum si ceva in plus pe care ti-l aduce experienta de viata…
Rep.: Ce ati vrea sa se afle, si nu v-am intrebat?
I.K.: Despre orele multe in afara normei didactice pe care multi dintre oamenii de la catedra le dedica scolii in timpul lor liber si care insumeaza un efort material si spiritual deosebit…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE