Gasparik Attila crede in absortia culturii prin teatru Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 17 Vizualizări

Gasparik Attila crede in absortia culturii prin teatru

p_5a0bc6.jpgReporter: Unde se situeaza institutia pe care o conduceti in perimetrul  universitar actual?
Gasparik Attila: In general, viata universitara din Romania sta pe o repozitionare. Dupa 20 de ani de libertate cred ca a venit vremea cand se va desparti calitatea de non calitate si  fiecare universitate trebuie sa-si gaseasca menirea. Noi ne-am gandit sa construim o universitate puternica, de elita, in centrul Romaniei, chiar si in centrul Europei.
Rep.: Care este importanta legaturilor culturale cu alte centre universitare de profil?
G.A.: Avem ambitii regionale, dar nu numai la nivelul Romaniei, dar si pe cel european. Noi din pozitia geografica, putem fi o punte intre mai multe culturi si civilizatii. De cand am preluat acest fotoliu, am inceput sa construiesc relatii cu Republica Moldova, cu universitatea similara din Chisinau. Teatrul romanesc este unul exemplar, pe plan mondial, cultura romana poate fi absorbita prin teatru. Vrem sa fim animatorii in acest sens, nu doar printr-o institutie care ofera diplome unor studenti, pentru noi este primordial crearea valorilor artistice, predarea acestor valori, precum si impactul cultural in care traim.
Rep.: Cat conteaza pregatirea profesionala a viitorilor actori?
G.A.: In trecut erau doar doua universitati care formau actori, la Bucuresti si la Targu Mures. La ora actuala, sunt mai multe astfel de institutii, concurenta este mult mai mare.  In 2009, nu-ti mai ajunge doar talentul. El daca nu este lucrat, lucru pe care noi punem un mare accent, el se risipeste. Ceea ce a fost inainte de ’89, prin toata activitatea teatrala, din pacate, in prezent s-a pierdut impactul cu publicul. Eroii zilielor noastre nu mai sunt Piersic, Dichiseanu, sau Beligan. Ei au fost inlocuiti de vedetele TV. Astazi unui actor sa ajunga pe coperta unei reviste, prin munca dobandita de el, ii este foarte, foarte greu.
Rep.: Cum vedeti anul 2009?
G.A.: Nivelul economic se rasfange si asupra culturii. Sper ca prin acest necaz, prin aceasta criza prin care trecem, vom pune un accent mult mai mare pe calitate. Studentii nostii trebuie sa invete sa aiba mai multe specializari, fiindca asa functioneaza peste tot. privilegiul de a fi actor, a trecut, era pe vremea socialismului. Anul 2009 trebuie sa ne invete sa gandim in sfarsit la modul capitalist, fara risipa si sa luam in considerare opinia publica. Nu exista teatru fara public, noi trebuie sa servim publicului si sa-l ridicam la nivelul nostru, nu noi sa coboram la anumite sfere ale publicului.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE