Care sunt beneficiile laptelui matern?
25 ianuarie 2009Pentru ca laptele matern să aibă calitatea corespunzătoare pentru a satisface nevoile nutritive ale sugarului, trebuie ca mămica
să aibă un stil de viaţă sănătos. Laptele matern este singurul aliment cu care se va hrăni bebeluşul până la cel puţin 4 luni. Laptele fiind 90% apă conţine vitamina D şi fier. Unele alimente foarte aromate pot schimba gustul laptelui, astfel că unii bebeluşi pot deveni iritaţi şi agitaţi în timpul alăptării după ce mama a consumat anumite alimente, în schimb alţii pot aprecia varietatea de diferite gusturi ale laptelui. Dacă observi că micuţul se agită, e semn că îi displace gustul laptelui şi evită să mai mănânci respectivul aliment cât timp alăptezi.
Protecţie împotriva infecţiilor
Bebeluşii hrăniţi la sân sunt mai feriţi de infecţii pentru că sistemul imunitar conţine anticorpi pe care mama i-a transferat bebeluşului prin intermediul laptelui. Pentru că sunt nevoiţi să muncească mai mult pentru a se putea hrăni, sugarii hrăniţi la sân vor avea un maxilar mai puternic, iar cerul gurii şi dinţii vor fi bine dezvoltaţi. In timpul alăptării se eliberează un hormon numit ocitocină care grăbeşte micşorarea uterului. Mămicile care alăptează reuşesc să scape mult mai repede de kilogramele acumulate în timpul sarcinii. S-a demonstrat şi faptul că alăptatul reduce riscul apariţiei cancerului de sân şi col uterin.
Lasă un comentariu