Moment omagial si reuniune culturala la Sarmasu Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 102 Vizualizări

Moment omagial si reuniune culturala la Sarmasu

p_4_1_27.jpgIncepand cu ora 13.00, vineri, 23 ianuarie 2009, la sediul Bibliotecii orasenesti „Liviu Rusu” din Sarmasu a avut loc un moment omagial consacrat Unirii Principatelor Romane. Anterior, acelasi moment a fost omagiat printr-un spectacol cultural-artistic la Grupul Scolar „Samuil Micu” din localitate. Momentului omagial de la Biblioteca oraseneasca i-a urmat o reuniune culturala in cadrul careia au fost lansate si prezentate mai multe volume ale unor poeti si scriitori mureseni. Organizata de primaria Sarmas, Biblioteca oraseneasca din localitate si Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DCCPCN) Mures, activitatea s-a bucurat de un real succes si interes mai ales ca la reusita ei si-au dat concursul cadre didactice, bibliotecari, lucratori din primarie si mai multi militari din cadrul Detasamentului de pompieri din Sarmasu.

O voce distincta, Raluca Diana Mihut  
Dupa o scurta alocutiune rostita de inginerul Ioan Mocean, primarul localitatii, au urmat prezentarile maiorului de pompieri Grigore Moldovan si ale profesorului de istorie Ioan Candale. Vorbitorii s-au referit la importanta si semnificatia peste timp a actului Unirii de la 24 ianuarie 1859 – primul pas spre Unirea deplina de la 1918 – precum si la implicatiile reformelor realizate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Au urmat apoi montajul cultural-artistic realizat de militarii Detasamentului de pompieri din Sarmasu, precum si un moment folcloric sustinut de Raluca Diana Mihut, cea despre care Nicolae Baciut, directorul DCCPCN Mures, spunea ca „este o voce distincta a folclorului muresean, ce confirma talentul nativ si puterea sa de munca exceptionala prin discul pe care l-a imprimat recent, precum si prin editarea unei culegeri de folclor intitulata De pe sate adunate”, rod al stradaniei si dragostei sale pentru folclorul autentic”.    

Lansari si prezentari de carte
In partea a doua a manifestarii a fost lansat volumul de poezie intitulat „Magia clipei” al jurnalistului Dorin Borda, volum a carui prezentare a fost facuta de publicistul Dimitrie Poptamas. „Luxul lecturii. Cartile lui Nicolae Baciut”, volum al lui Dan Mucenic a fost prezentat foarte succint chiar de subiectul volumului, Nicolae Baciut, cel care printr-o inspirata remarca, mentiona ca „Noi nu strigam intr-o pestera goala pentru ca cititorii nostri nu au murit inca. Astfel existenta noastra, prin cuvintele pe care le tiparim, capata sens”. Referindu-se la ultimul sau volum intitulat „Martor” – o culegere de editoriale – Lazar Ladariu, autorul acestuia, preciza ca „Atunci cand cineva m-a intrebat de ce scriu , i-am raspuns ca scriu pentru cei care vin dupa noi. Si asta pentru ca ma consider un martor ce depune marturie peste timp”. La finalul reusitei manifestari, la care si-a dus contributia si inimoasa bibliotecara Dinuca Burian, protopoul ortodox Ilie Bucur si-a lansat volumul II intitulat „1001 cugetari. Antologie”.    

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE