Home / Politic / Solutii pentru energia verde

Solutii pentru energia verde

Distribuie

p_5_1_33.jpgAm avut vreme de doua saptamâni o criza a gazului metan, o criza a relatiilor politice si comerciale dintre Gazprom si sistemele energetice ale mai multor state ale Uniunii Europene, o criza a transportului resurselor energetice. O criza ce a afectat si România. Pentru a afla mai multe, acum, la finalul acesteia, l-am contactat pe consultantul pe domeniul energetic Ioan Roman.
Reporter: Domnule ex-secretar de stat la Industrii, Ioan Roman, cum a iesit România din criza gazelor naturale?
Ioan Roman, consultant energetic: Criza s-a încheiat. A fost o criza eminamente politica. Doar o problema de decizie politica. Din fericire, criza nu a afectat foarte tare România, pentru ca noi, totusi, avem o productie interna de 33 milioane de metri cubi de gaze naturale, iar restul de necesar pentru consum, pâna la 27 milioane de metri cubi, pe zi, l-am asigurat din înmagazinari. Nu trebuie însa sa ne culcam pe o ureche, problemele energiei nu s-au încheiat. Va veni o alta criza, si o alta criza si o alta criza!
Reporter: Va rugam sa intrati în detalii. Mai explicit…
Ioan Roman, consultant energetic: Productia anuala de energie a României a fost în 2008 de circa 60 de terra wati pe ora, din care 57% obtinuti din surse termoelectrice, 27% din surse hidro, 16% din surse nucleare, si, nesemnificativ, înspre zero, din surse regenerabile.
Conform binecunoscutei Decizii 20-20-20 a Comisiei Europene, pâna în anul 2020, tarile din Uniunea Europeana trebuie sa îsi reduca cu 20% emisiile de CO2, si sa îsi sporeasca ratia din energie regenerabila, din total productie, pâna la 20%.
Reporter: Care sunt, de fapt, prevederile ce trebuie sa le cunoastem din aceasta atât de importanta Decizie 20-20-20 a CE?
Ioan Roman: În Uniunea Europeana exista doua tipuri de legislatie: primara si secundara. Legislatia primara are o caracteristica politica si este inclusa în toate tratatele si protocoalele. Legislatia secundara are o caracteristica tehnica si include reglementari, directive, decizii si recomandari, unele dintre ele obligatorii pentru tarile membre. Deciziile se dau în cazuri speciale si sunt obligatorii pentru domeniul la care se refera. De aceea, din Decizia 20-20-20 nu e cale de iesire si va pune o presiune foarte mare pe productia de energie din România, o presiune pentru a achizitiona certificate verzi din piata globala de energie. Toate acestea vor însemna un efort foarte mare în costurile de productie a energiei. Nepunând la socoteala si presiunea aparuta prin liberalizarea pietei de energie. Pâna la urma, consumatorul român va învata ca poate sa-si aleaga furnizorul si poate negocia preturile.
În consecinta, producatorii au doar optiunea, fie se retehnologizeaza si produc ieftin, fie închid portile.

În viziunea secretarului de stat la Industrii în primul mandat al lui Radu Berceanu, mureseanul Ioan Roman, despre viitorul energetic al României se înscrie si necesitatea construirii unei centrale nucleare pe Mures si finalizarea hidrocentralei Rastolita.
În cotidianul Zi de zi, Ioan Roman ne-a mai dezvaluit în numerele trecute ideile sale despre surse alternative la gazul rusesc, necesitatea unui lobby pentru dreptul de a construi în România una dintre cele 12 centrale termoelectrice, despre dezvoltarea de capacitati de productie de energie din sursa eoliana, dezvoltarea depozitelor de inmagazinare subterana a gazului metan si o serie de solutii de economisire si eficientizare a consumului de energie.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Claudiu Maior (PSD), venit de 540 lei/lună, doar din indemnizația de consilier local, în ultimii doi ani declarați

Distribuie Fostul viceprimar Claudiu Maior, în prezent consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.