Inspectorul Tuşnea neliniştit în ultimele zile la şefia ISJ Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 84 Vizualizări

Inspectorul Tuşnea neliniştit în ultimele zile la şefia ISJ

p_4_1_29.jpg
Scandalul cu care a început săptămâna aceasta s-a desfăşurat la Inspectoratul Şcolar Judeţean unde Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România a depus un protest faţă de planul de şcolarizare 2009/2010. Potrivit UCDR, 462 de elevi de naţionalitate maghiară nu vor avea posibilitatea de a-şi continua studiile obligatorii în limba maternă. Ion Tuşnea a dispus după depunerea protestului înfiinţarea unei comisii cu 5 membri care să analizeze situaţia. Surse apropiate ISJ ne-au declara, însă că situaţia nu este atât de simplă cum pare la prima vedere.
Pentru început, planul de şcolarizare este realizat pe calificări şi ţintele stabilite în Programul Local pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic (PLAI). În stabilirea numărului de clase se ţine cont, în ordine, de următoarele aspecte: opţiunile exprimate de elevi şi solicitările directorilor de instituţii, aprobate de consiliile de administraţie; numărul de elevi absolvenţi ai claselor a VIII plus indicatorii PLAI; planul de şcolarizare al anului anterior.
Propunerile pentru numărul de clase cu predare în limba română şi în limba maghiară se calculează după un algoritm matematic. Astfel, pentru anul şcolar 2008/2009 calculele s-au făcut în felul următor: în anul 2008 au fost 5431 de absolvenţi ai claselor a VIII-a, din care 3592 români şi 1776 maghiari. Din absolvenţii de naţionalitate maghiară un număr de 368 au optat pentru a-şi continua studiile la secţia română. Numărul reprezinta procentual 20% din absolvenţi, procent care se regăseşte, potrivit surselor noastre, aproximativ în ficare an. În baza acestor cifre pentru anul şcolar 2008/2009 au fost 57 de clase cu predare în limba maghiară din care doar 54 funcţionează efectiv, lucru care nu a fost prcizat nici de Tuşnea şi nici de reprezentanţii UCDM. Aceştia au mai omis să aducă în atenţia presei faptul că directorii unităţilor de învăţământ decide, cu aprobarea consiliului de administraţie, care clase sunt cu predare în limba maghiară. De asemenea, aspectul cel mai important a fost trecut cu vederea de reprezentanţii inspectoratului. Numărul de clase de a IX-a nu poate fi suplimentat după cum vor unii sau alţii. Pentru anul şcolar următor, sursele noastre ne informează că, potrivit calculelor statistice, s-ar mai putea acorda 4 clase cu predare în limba maghiară, iar dacă s-ar acorda 10, aşa cum s-a vehiculat, aproximativ 300 de elevi români ar putea rămâne fără posibilitatea de a se şcolariza ceea ce ar fi tot o gravă discriminare. Nu trebuie pierdut din vedere şi faptul că elevii de naţionalitate maghiară pot oricând opta pentru continuarea studiilor obligatorii în limba română pe când elevii români nu beneficiază de o asemenea obţiune.
Contactat telefonic Inspectorul Tusnea s-a arătat mai îngrijorat de situaţia creată decât a lăsat să se creadă pe parcursul zilei de luni. Acesta a declarat “numarul dé clase de predare in limba maghiara la nivel judetean se face dupa analiza consiliului de administratie al ISJ care urmeaza sa fie trimis ca proiect la Minister. Eu am emotii ca nu se vor realiza aceste clase pentru ca din experienta anilor trecuti avem 8-10 clase nerealizate din care si anul trecut 4 sau 5 au ramas neocupate la limba de predare maghiara.” Tusnea exclus varianta ca dupa dupa rezultatele de admitere al elevilor ar putea exista elevi romani fara posibilitatea de a se scolariza.       

Datele obţinute pe surse arată în felul următor:
An şcolar 2008/2009: 5516 absolvenţi clasa a VIII-a, din care:
– 3565 români
– 1892 maghiari
– 61 germani

Algoritmul calcularii necesarului de clase cu predare in limba maghiara
– 20 % din absolvenţii maghiari (adica aproximativ 380 de elevi) optează în general pentru a-şi continua studiile în limba română, ceea ce înseamnă un număr de 1512 de elevi care doresc continuarea studiilor în limba maghiară.
– Având în vedere că numărul maxim de elevi dintr-o clasă este de 28, în urma unui calcul elementar (1512:28) reiese că pentru anul şcolar 2009/2010 necesarul de clase cu predare în limba maghiară este de 54.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE