Home / Cultură / Oamenii de cultura mureseni multumiti de ministrul Toader Paleologu

Oamenii de cultura mureseni multumiti de ministrul Toader Paleologu

Distribuie

Noul ministru al culturii, Toader Paleologu pare dispus sa ia anumite masuri care sa puna pe picioare cultura, in contextul in care anul 2009, se anunta un an de austeritate. Nu este o noutate ca banii pentru cultura sunt cum sunt, noul buget al ministerului culturii se anunta unul a fi destul de subtire. Una din prioritatile ministrului culturii este cea legata de patrimoniu, in special in stoparea distrugerii si deteriorarii patrimoniului cultural, in detrimentul extinderii tot mai accentuate a urbanizarii. Ce va putea face un ministru relativ tanar, de 35 de ani, sa rezolve toate eceste probleme, ramane de vavut, precum si capacitatea acestuia de a rezolva situatia financiara a ministerului.
Banii nu vin de la buget
Directiile de cultura din tara au foarte putine sume disponibile, pentru patrimoniul, in general. Putine directii au anual un buget de doua miliarde si jumatate de lei vechi. Aceste sume vin din incasari, nu de la buget, de aceea trebuie gasite alte formule de sustinere a aducerii fondurilor pentru conservarea patrimoniului.
“Schimbarea opticii Ministerului indreapta lucrurile spre acest capitol, nu face decat sa dea continuitate unor politici incepute cu ani in urma. Eu cel putin nu ma astept decat la un orizont mai operational in vederea sustinerii patrimoniului in limita in care se vor gasi surse de finantare. Restaurarile de monumente istorice, daca luam in calcul numai bisericile, restaurarea de picturi interioare costa iar sursele de finantare nu sunt foarte mari. Dar si din punctul meu de vedere, protectia patrimoniului reprezinta o prioritate. Sper ca in discutiile cu ministrul culturii sa avem un limbaj comun si sa vedem care sunt strategiile prioritare in aceasta directie” ne-a declarat Nicolae Baciut, presedintele Directiei pentru Cultura, Culte, Patrimoniu National Mures.
Varsta actualului ministru e un avantaj
Desi anumite institutii, depind financiar de Consiliul Judetean, cum este si cazul Muzeului Judetean Mures, aceeasi opinie este impartasita si de reprezentantii institutiei, care au reamintit importanta conservarii patrimoniului actual, precum si a asigurarii unui buget acceptabil, care sa asigure in buna masura o activitate corespunzatoare. “Necesitatea restaurarii si conservarii patrimoniului se impune, este foarte stringenta, deoarece monumentele si multe alte vestigii arhitectonice, care la ora actuala sunt lasate in paragina. Datorita acestei crize, mai mult sau mai putin reala, este foarte greu sa spunem ca in acest an vor demara niste lucrari mari de restaurare si de conservare. In ceea ce priveste varsta actualului ministru, aceasta poate fi un avantaj, deoarece poate fi mult mai valoros decat un plafonat aflat in pragul pensionarii”, ne-a declarat Virgil Pana, directorul adjunct al Muzeului Judetean Mures.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.