Digitizarea bibliotecilor, prioritate nationala Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 152 Vizualizări

Digitizarea bibliotecilor, prioritate nationala

p_16_1_18.jpgReforma institutiilor de cultura se impune mai mult ca oricand, lucru valabil si in cazul bibliotecilor. Despre reforma acestora precum si despre digitizarea bibliotecilor, ne-a impartasit Corina Teodor, directoarea Bibliotecii Judetene Mures
 
Reporter: Care este impactul informaticii asupra cartii?
Corina Teodor: Intr-o societate in care calculatorul, informatica au devenit realitati cotidiene, parte a vietii noastre publice, dar si private, cu siguranta si bibliotecile din Romania trebuie sa ajunga in situatia de a a fi institutii de cultura moderne, in stare sa ofere accesul cititorilor la o bogatie de informatii, indiferent de suportul pe care acestea se afla.
Rep.: Transpunerea digitala a fondului de carte reprezinta un fenomen real?
C.T. : Digitizarea documentelor in Romania a facut pasi destul de lenti pana acum. Nu putem omite ca au existat anumite initiative particulare, locale, cum a fost si cazul Bibliotecii Judetene Mures, ce a digitizat o parte a bibliografiei universitare, al bibliotecii judetene din Galati, Braila, Timisoara.
Rep.: Care este situatia in momentul de fata ?
C.T.: In momentul de fata exista la nivel central doua proiecte principale in digitizarea documentelor, unul este coordonat de Biblioteca Nationala si sunt implicate in el bibliotecile judetene, celalalt este coordonat de Biblioteca Nationala si are ca parteneri bibliotecile universitare.
Rep.: Noul ministru al culturii a dat dovada de deschidere fata de digitizarea bibliotecilor. Ce sperante aveti in aceasta privinta ?
C.T.: Speram ca noul ministru al culturii sa reuseasca sa unifice cele douaproiecte intr-unul singur, pentru a evita munca in paralel la aceleasi documente si pentru a se ajunge la o viziune unitara asupra prioritatilor in privinta digitizarii documentelor. Avand o experienta europeana, ca universitar dar si ca diplomat, cu siguranta a putut sesiza care sunt prioritatile pentru sistemul de biblioteci din Romania, astfel ca acestea sa devina "porti deschise spre cunoastere".
Rep.: Exista la nivelul bibliotecilor, un etalon in ceea ce priveste informatizarea ?
C.T.: Exista si la noi modele, cum e noua Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, o institutie care ofera servicii la standarde europene, informatizata, cu un ambient modern si placut deopotriva, sau Biblioteca Judeteana Sibiu, poate cea mai moderna intre bibliotecile publice din Romania, dar din pacate exemplele de acest fel sunt inca prea putine.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE