Democratie si putere pentru 2012 Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Democratie si putere pentru 2012

GRAMA_POZA_BUNA_04.jpgExercitiul democratic muresean ar fi fost extrem de interesant daca alegerile prezidentiale ar fi fost câstigate de liderul PSD, Mircea Geoana. Era interesant jocul politic cu un primar de municipiu resedinta de judet lider al PDL Mures. Cu presedintele Consiliului Judetean, Lokodi Edita, de la UDMR. Cu deconcentrate si ministii de la PSD si PNL. N-a fost sa fie. Traian Basescu i-a fericit pe cei ce au crezut în el si în planul sau de reformare a statului. Poporul a ales. Asa ca în judetul Mures avem si se vor instaura reprezentantii PDL si ai UDMR. Cum nu sunt campionii comunicarii cu presa, poate nici în interiorul partidului cât ar trebui, PDL judetean nu a anuntat ce au negociat cu UDMR. Câte procente din deconcentrate vor fi ale democratilor si câte cu directori sprijiniti de Uniune. Marius Pascan ramânând prefect, mai ales datorita relatiei personale cu Emil Boc, exista posibilitatea ca UDMR sa ceara si sa obtina peste 50% din posturile de la nivel local. Cert este ca în afara de Dorin Florea si Claudiu Maior nimeni nu stie nimic.
Democratie curata. Judet atipic. Lideri atipici. În Mures, de fiecare data, cine se afla la putere la Bucuresti avea o opozitie destul de puternica si pe functii în teritoriu.
În epoca CDR, la Consiliu Judetean aveam singurul pedeserist din tara pe functie. În guvernarea Nastase, era primar independent venit din PNTCD si presedinte si vicepresedinte de CJ de la UDMR. Pe vremea liberalilor lui Tariceanu, UDMR si PSD au fost vioara întâi la CJ. În noul mandat al lui Basescu structura de putere din judet va comporta o serie de reasezari. La Consiliul Judetean, aparent nu va fi o problema ca noua majoritate sa îl înlocuiasca pe Cristian Chirtes de la liberali, dar daca avem în vedere ca discursurile si negocierile UDMR sunt de trei tipuri. Una e la Bucuresti, alta la Târgu-Mures, alta la Bruxelles. Daca apelam la  memorie observam ca de fiecare data Uniunea si-a asigurat mereu o colaborare cu opozitia având în vedere ca au fost la putere cu toate partidele din România. Evident, înca nu cu PRM. Asa ca aducerea unui pedelist în scaunul de vice la CJ va fi o nuca greu de spart. Tocmai în acest sens, daca PSD si PNL vor sa supravietuiasca în opozitie si sa iasa întariti pentru alegerile locale din 2012, trebuie înca de pe acum sa aiba mai multi lideri vizibili care sa poata candida cu sanse la sefia Primariei si la CJ. Daca vor conlucra si vor valida consilierul local liberal legal, conform cu legea nu cu vrerea puterii, în Consiliul Local Târgu-Mures, cu sprijin tacit si local, de la UDMR, care stie ca obiectivul Uniunii ramâne câstigarea Primariei, sunt deja sanse de joc politic. Chirtes ar fi o voce. Liberala. Bogdan Buda, singurul consilier local cu aparitii notorii din CL Târgu-Mures, aflat în opozitie, ar trebui sprijinit pentru functia de viceprimar. Ar fi o personalitate mult mai puternica si mult mai credibila pentru opozitie. Culmea, acest exercitiu democratic sta în mâna presedintelui PSD Târgu-Mures, Florin Vlas, care desi e în CL, este unul dintre apropiatii informali ai lui Dorin Florea. Toate acestea, dincolo de stradaniile evidente ale secretarului general al PDL, Claudiu Maior, de a creste alaturi de Florea la statutul de urmas al primarului, competitia interna abia sta sa se deschida oficial la democrati. Iar declaratiile extrem de dure ale lui Cristian Preda la Bucuresti da semnalul pentru altfel de alegeri interne pentru PDL, care la sase luni dupa prezidentiale trebuie sa organizeze Conferinte Judetene.
Esential, pentru PNL si PSD este capital sa joace local pe lideri vizibili, iar daca nici Cristian Chirtes, nici Bogdan Buda nu sunt sprijiniti, vor ramâne doar vocile presedintilor locali, ca dinspre parlamentarii opozitiei nu se aude nimic dupa înfrângerea din 6 decembrie 2009…
Cine se mai înscrie în batalia opozitiei?!
P.S. Cât despre începuturile dezbaterilor si sperantelor de reformare a filialelor locale la toate partidele, în curând.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE