50% din arhiva Radio Târgu-Mures, digitizata Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 83 Vizualizări

50% din arhiva Radio Târgu-Mures, digitizata

p_4_2_d39667.jpgArhiva Radiodifuziunii Române a început procesul de digitizare realizat de compania austriaca Noa Audio Solutions, câstigatoarea licitatiei organizata în acest sens. „Au gasit solutii la cererile noastre, acelea de a putea accesa fisierul audio, imaginile, documentele scrise, precum si fisierele video”, a declarat Maria Toghina, presedinta Societatii Române de Radiodifuziune.
Mirela Moldovan, directoarea postului de Radio Târgu-Mures, a declarat ca în cadrul institutiei pe care o conduce procesul de trecere a arhivei de pe benzi clasice pe suport digital a început în urma cu sapte ani, e adevarat utilizând o tehnologie mai „empirica” decât cea folosita de austrieci. „Radio Târgu-Mures a început procesul de trecere la arhiva digitala de aproximativ sapte ani. Este vorba despre aproape 40.000 de benzi existente din 1958 si pâna în prezent, unele dintre ele având o valoare inestimabila, deoarece contin voci cum ar fi cele ale lui Mihail Sadoveanu sau Nicolae Iorga”, a spus Mirela Moldovan.
Directoarea postului de Radio Târgu-Mures a explicat ca desi procesul de arhivare este unul extrem de migalos, este necesar pentru pastrarea înregistrarilor pentru generatiile viitoare. „Procesul e foarte migalos pentru ca desi au fost tinute în conditii bune, cu umidiatea si temperatura potrivite, benzile sunt totusi vechi. De aceea, acestea trebuie procesate si curatate de zgomote adiacente, activitate care este una de durata. Pastrarea si conservarea arhivei este un proiect de perspectiva si de importanta capitala deoarece putem spune ca aici se afla o parte a istoriei societatii românesti”, a precizat Mirela Moldovan.
Potrivit directoarei, pâna în prezent la Radio Târgu-Mures s-a reusit digitizarea a aproximativ jumatate din înregistrarile clasice. „Am ajuns în prezent sa trecem circa 50% din benzi în suport electronic. Va mai dura câtiva ani buni pâna sa finalizam operatiunea”, a încheiat Mirela Moldovan.

Cum se face digitizarea?
Banda magnetica se pune pe casetofon si apoi se creeaza un prefisier virtual pe calculator. Dupa codificarea numerica, noul fisier intra în sistemul de documentare, unde specialistii reasculta documentul pentru a verifica daca este conform cu banda magnetica. Sunt cautate apoi documente auxiliare care pot completa documentul initial.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE