Cardul european de sanatate valabil si in Elvetia din 2010 Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 69 Vizualizări

Cardul european de sanatate valabil si in Elvetia din 2010

p_8_1_0ba7dc.jpgAsiguraţii români vor putea utiliza cardul european de asigurări de sănătate şi în Elveţia, având în vedere intrarea în vigoare a Protocolului care extinde, pentru România şi Bulgaria, acordul privind libera circulaţie a persoanelor încheiat între UE şi Confederaţia Elveţiană.
Ministerul Sănătăţii a supus spre dezbatere publică până în 29 ianuarie, pe site-ul instituţiei, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Conform textului expunerii de motive a proiectului de ordonanţă de urgenţă, “datorită intrării în vigoare a Protocolului care extinde la România şi Bulgaria Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, încheiat între Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană, precum şi importanţa acestui acord pentru respectarea unor drepturi care privesc sfera liberei circulaţii a persoanelor şi implicit necesitatea de a elimina incompatibilităţile între prevederile Protocolului mai sus menţionat şi legislaţia asigurărilor sociale de sănătate din România, se impune modificarea urgentă a legislaţiei, astfel încât asiguraţii români să poată utiliza cardul european de asigurări de sănătate şi pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene”.  “În consecinţă, sunt aşteptate propuneri de modificări până la data de 29 ianuarie. La intrarea în vigoare a actului normativ, după publicarea acestuia în Monitorul Oficial, cardurile europene valabile la acea dată vor putea fi utilizate şi pe teritoriul statului elveţian”, a precizat Radu Crisan, presedinte-director general interimar al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Mures.

Peste 10.000 de cereri pentru card in 2009
În cursul anului 2009, au fost depuse 10.758 cereri pentru eliberarea cardului european. Acesta este dovada calităţii de asigurat pe teritoriul statului respectiv si este valabil sase luni de la data eliberarii. “Nedeţinerea cardului în momentul când cetăţeanul român se află pe teritoriul altui stat membru UE nu înseamnă că acesta nu este asigurat, ci doar că nu are dovada calităţii de asigurat asupra sa. În acest sens, vă putem da exemplul unor asiguraţi români care se aflau pe teritoriul unui stat membru şi nu deţineau cardul european, motiv pentru care au solicitat certificatul înlocuitor de card. Astfel, totalul persoanelor care au solicitat certificate înlocuitoare s-a ridicat, în cursul anului 2009, la 135 de persoane”, a adaugat Crisan.   
Anul acesta au fost depuse deja 115 cereri pentru eliberarea cardului european, iar 7 carduri au fost eliberate, aferente unor cereri înregistrate în ultimele zile ale anului trecut.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE