Consiliul Judetean Mures va avea mai multi bani de împartit Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 68 Vizualizări

Consiliul Judetean Mures va avea mai multi bani de împartit

p_3_1_cap_70.jpgReprezentantii liberalilor si ai social-democratilor au folosit situatia actuala legata de stabilirea bugetului de stat pentru a duce mai multi bani spre conducatorii de judete. Acest lucru s-a întâmplat si cu o sustinere mai tacita a UDMR-ului. Daca în 2009 algoritmul de împartire a banilor era 20% de catre Consiliile Judetene si 80% de catre directorii de finante publice, anul acesta situatia s-a schimbat, sefii de judet vor împarti 30% din bani iar oamenii guvernului vor avea doar 70%.
De asemnea, referitor la împartirea banilor în cadrul consiliilor judetene pâna acum deciziile se luau prin votul a jumatate plus unul din consilierii judeteni. De anul acesta însa, proiectele se vor vota cu accesptul a doua treimi din numarul membrilor. Membrii PSD si PNL sustin ca acesta este un lucru bun deoarece rezultatele pe plan local vor avea un echilibru mai mare decât deciziile luate de catre guvern si directionate mai mult catre PD-L. O alta modificare este aceea ca CJ-urile au dreptul de a folosi banii pentru cheltuielile curente. Acest lucru se produce în contextul în care mai multe primarii PSD si PNL au datorii din cauza ca nu au primit banii de la buget.
Am solicitat parerea unor consilieri judeteni din Mures despre aceste doua modificari iar parerile au fost împartite. Majoritatea celor cu care am vorbit cred ca orice fapt care creste autonomia locala si descentralizare este un lucru bine venit.

“Mai întâi, schimbarea procentului de împartire a banilor este un lucru pozitiv. Cu cât puterea autoritatilor locale creste mai mult, cu atât este mai bine. Referitor la schimbarea cu doua treimi cred ca cu cât actul decizional este mai mare, cu cât este votat de mai multi membri, cu atât este mai aproape de realitate.”
Horatiu Moldovan, consilier judetean PNL

“Toata acesta treaba se înscrie în problema reformarii statului. Totuti, urmeaza o decizie în plen si vom vedea. Dar eu salut orice initiativa care aduce bani pentru administratiile locale.”
Eros Csaba, consilier judetean UDMR  

“Cred ca ideea este aceea a întaririi autoritatilor locale. Eu nu cunosc foarte bine aceasta problema dar cred ca cei de la comisia CJ-ului stiu mai bine despre ce este vorba. Cât despre a doua modificare, cea cu doua treimi, cred ca s-a luat aceasta decizie pentru a se putea purta o discutie, pentru ca sa se ia o decizie cu o majoritate foarte solida. Hotarârea este cu atât mai corecta cu cât este luata de mai multi membri.”
Vasile Bolos, consilier judetean PSD   

“Orice fapt care creste autonomia si descentralizarea este un lucru bun. Totusi sumele mari nu sunt aici. Lucrurile importante se refera la investitiile în localitati. Iar despre acea modificare în structura de vot a Consiliului Judetean eu stiu ca este un amendament care trebuie votat. Ca si parere cred ca este un lucru bun. Cred ca acest lucru duce la o aprobare temeinica si o anumita continuitate în decizii, indiferent de culoarea politica.”
Mihail Porutiu, consilier judetean PD-L    
                                                

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE