Activitatea IUBCvT redusa la jumatate Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

Activitatea IUBCvT redusa la jumatate

p_3_1_cap_73.jpgDatorita fondurilor insuficiente alocate, activitatea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures s-a redus cu aproape 50%. Se mai opereaza doar urgentele.
Chiar daca pe lista de asteptare numarul celor ce asteapta o operatie pe cord este destul de mare, in prezent primeaza doar urgentele. “Suntem nevoiti sa reducem numarul de operatii. Efectiv nu exista suficiente fonduri si materiale pentru a desfasura in deplinatatea fortelor noastre aceasta activitate. In timpul acestei crize reducem si noi activitatea pana ce lucrurile se vor ameliora. Sigur ca ne concentram pe marile urgente, iar activitatea de transplant este o asemenea urgenta. Nu poate fi amanata si trebuie sa derulam resursele pe care le avem pentru aceste urgente care nu pot fi amanate. Este cea mai grea perioada din cate s-a avut vreodata”, a declarat prof. dr. Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul IUBCvT Targu-Mures. Acesta  a mai mentionat ca intr-un centru in care exista posibilitati de efectuare a unei chirurgii de performanta este pacat sa nu existe posibilitatea de a se utiliza la maxim personalul, echipamentul, calificarea si profesionalismul, care cu mare dificultate s-a adunat de-a lungul deceniilor. “Noi speram ca va fi o posibilitate de ameliorare, dar nu avem certitudinea “, a adaugat Deac.

Memoriu catre Ministerul Sanatatii
Reprezentantii institutului spun ca, in situatia in care se va continua in ritmul acesta, fara o finantare adecvata, avand in vedere numarul mare de cazuri care ajung la institut din toate colturile tarii, nu sunt siguri ca aceasta activitate va avea un viitor. “Pana in momentul in care nu vom fi finantati asa cum trebuie, rezultatele vor fi pe masura. Incercam din posibilitatile existente sa continuam aceasta performanta, dar daca lucrurile continua asa, nu stim cat va mai continua aceasta activitate. Va fi tot mai greu sa spui unui adult ca nu este posibilitatea sa fie operat, dar cu atat mai greu va fi sa spui unor parinti a caror copii sufera de malformatii congenitale cardiace, care vin de peste tot la Targu-Mures cu ultima speranta, si li se spune ca din pacate nu se poate face acest lucru”, a explicat conf. dr. Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara II Adulti si Copii din cadrul IUBCvT Targu-Mures. Potrivit acestuia, o solutie salvatoare este un memoriu adresat actualului ministru al Sanatatii, Cseke Attila. “O sa fac un memoriu catre actualul ministru al Sanatatii pentru a sublinia importanta cardiologiei si chirurgiei cardiace pediatrice, prin care sa sensibilizez Ministerul Sanatatii pentru a ne sustine cu dotarile”, a adaugat Horatiu Suciu.   

5.758.938,5 lei alocati pe primul trimestru 2010
Suma alocata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mures pentru anul 2009 a fost de 23.017.217,94 lei, fata de 23.666.418.04 lei cat s-au alocat in 2008. Noile contracte cu Casa vor fi semnate dupa intrarea in vigoare a Contractului-cadru aferent anului 2010. „Având în vedere faptul că nu au fost încheiate contracte noi, ci au fost prelungite, prin acte adiţionale, cele din 2009, valoarea contractelor se stabileşte luând în considerare media lunară aferentă contractelor pe anul trecut. Astfel, valoarea contractului pe trimestrul I al anului 2010 este de 5.758.938,5 lei”, a declarat Radu Crisan, presedinte-director general interimar CJAS Mures.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE