Stresul si lipsa banilor duc la depresie Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 553 Vizualizări

Stresul si lipsa banilor duc la depresie

p_13_1_63.jpgLipsurile financiare, ritmul alert in care suntem antrenati zilnic, precum si o serie de alti factori ne conduc spre depresie. Poate ca unii dintre noi nu ne dam seama de acest lucru, insa netratata la timp, poate duce la boli mult mai grave. Marieta Gabos Grecu, medic primar psihiatru la Clinica de Psihiatrie nr. 1 Targu-Mures incearca sa atraga atentia asupra incidentei acestei boli, dar si a modului de prevenire si tratare.

Reporter: Care este incidenta depresiilor in perioada aceasta de criza economica?
Marieta Gabos Grecu: A crescut foarte mult incidenta depresiilor in randul populatiei si ca motive as putea sublinia ca cel mai important este nesiguranta zilei de maine. De ce spun acest lucru? Suntem intr-o tensiune permanenta legata de criza aceasta economica. Ne trezim cu ea, ne culcam cu ea, se vorbeste in permanenta de criza. Si e normal ca toata lumea e inspaimantata si traieste cu o teama a ceea ce se va intampla. Se vorbeste de disponibilizari in masa. E normal ca in familiile in care deja exista o persoana fara loc de munca, iar cea de a doua sta sub semnul intrebarii ca oare maine mai merge sau nu la servici, toate acestea pot sa creeze o stare de tensiune, stres si anxietate care normal nu poate sa te faca sa zambesti, sa fi binedispus, sa ai o gandire pozitiva, ci te face sa te gandesti la lucruri neplacute si sa puna o stare de tristete, de gandire negativa in care nu mai intrevezi nici o perspectiva. In viata sunt multe cauze care pot sa duca la depresie. De multe ori dintr-un factor minor clacheaza si fac depresie. Cauze sa faci depresii sunt foarte mult, un deces in familie, consumul de alcool, divortul. Depinde si de personalitatea fiecarui om sa reziste la factorii acestia din afara. Sunt persoane mai sensibile, care clacheaza mai usor si de aceea este bine, atunci cand exista o familie, sau prieteni sau colegi de munca, sa fie atenti si la cei din jur. Poate ei ar putea sa le dea niste sfaturi utile, sa comunice. Pentru ca comunicarea in ziua de astazi lipseste, nu mai avem timp sa comunicam, toti suntem intr-un ritm alert pentru supravietuire.

Rep.: Care sunt categoriile de varsta cele mai afectate?
M.G.G.: Ca si varsta exista o paleta foarte larga incepand chiar de la copii si mergand pana la o varsta in care chiar imbatranirea in sine este un factor depresogen. Spun cu regret ca avem si copii tineri, care fac depresii.

“Le recomand tuturor, ca in momentul in care se simt tristi si au stari de anxietate, cu insomnii, cu scaderea randamentului intelectual, tulburari de atentie, de memorie, tulburari de instinct alimentar si chiar sexual, sa se prezinte la medicul psihiatru”

Rep.: Ce factori influenteaza depresia la copii?
M.G.G.: Daca cineva traieste intr-o familie in care incontinuu exista tensiune, neliniste, nesiguranta, lipsa de bani, imposibilitatea de a  putea face si el niste lucruri care probabil le vede la colegii sau prietenii lui care au alte posibilitati. La un moment dat, acel copil devine mai retras, mai deprimat, cu sentimentul ca el nu este nascut intr-o familie unde sa i se permita orice.
Rep.: Ce le recomandati pacientilor depresivi?
M.G.G.: In primul rand eu le recomand tuturor, ca in momentul in care se simt tristi si au stari de anxietate, cu insomnii, cu scaderea randamentului intelectual, tulburari de atentie, de memorie, tulburari de instinct alimentar si chiar sexual, sa se prezinte la medicul psihiatru pentru ca o boala trebuie sa fie intai tratata si apoi facuta psihoterapie.
Rep.: Ce ne puteti spune despre investitiile de la cabinetul dumneavoastra?
M.G.G.: Am reusit sa investim intr-un aparat pentru prognosticarea precoce a dementei pentru ca aceasta este o alta boala cu care ne lovim zilnic. Si incidenta dementei a crescut foarte mult si vreau sa le spun celor care au in familie oameni mai in varsta care prezinta deja tulburari de atentie, de memorie sa vina din timp la medicii psihiatrici pentru ca aceasta dementa daca este diagnosticata la timp, noi putem sa-i ajutam foarte mult. Cu cat vin mai devreme, cu atat putem sa-l mentinem la valorile pe care le are in momentul in care s-a prezentat la noi. Aparatul a fost achizitionat din SUA si speram ca din primavara -vara sa-l punem in functiune.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE