Dependenta de calculator afecteaza sanatatea copiilor Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 100 Vizualizări

Dependenta de calculator afecteaza sanatatea copiilor

p_14_2_735ca3.jpg

Un fenomen extrem de ingrijorator a luat amploare in randul adolescentilor, dar si al copiilor cu varste din ce in ce mai mici. Dependenta de calculator a devenit un adevarat drog, de care numai cu mare greutate copiii pot fi scapati.
Cuprinsi de drogul electronic, de posibilitatea de comunicare electronica, de intrecerile si de doborarea propriilor recorduri la jocurile de ultima generatie, copiii au devenit extrem de vulnerabili, ajungand sa isi petreaca in fata monitorului chiar si zece ore pe zi, fara a interveni plictiseala sau epuizarea. Degeaba incearca parintii sau bunicii sa-i smulga din lumea jocurilor virtuale, copii opun rezistenta, iar incercarea impunerii anumitor reguli sau pedepse nu fac decat sa inrautateasca lucrurile.
Semnele care ar trebui sa le dea de gandit parintilor sunt stare de somnolenta la ore, un somn agitat, chiar cosmaruri, in urma vizionarii unor imagini cu caracter violent. neglijarea temelor sau a altor activitati de joc, izolarea in camera si ignorarea  grupului de prieteni in favoarea calculatorului. Semnele cele mai evidente sunt cele de anxietate, chiar depresie, agresivitate, dificultati de adaptare si interelationare, probleme de dezvoltare emotionala. “Multi copii nu fac diferenta intre normal si patologic, intre real si fantastic, si din acest motiv pot fi foarte confuzi, imitand comportamente vazute pe internet. Unii copii ajung sa uite de nevoi biologice, foame, sete, igiena corporala, ajungandu-se pana la tulburari de alimentatie si somn. In plan fizic, apar problemele de vedere, durerile de cap, ameteala, chiar si dureri de stomac”, a informat Ramona Pop, psiholog la Organizatia Salvati Copiii, filiala Mures.

Adaptarea timpului la calculator, in functie de varsta

Pentru a-i scapa de “mreaja” calculatorului, psihologii sfatuiesc parintii sa adapteze programul copilului in fata calculatorului, in functie de varsta pe care o are. “La varste mici este mult mai usor de stabilit acest lucru. O jumatate de ora pe zi, sau chiar la doua zile, sub atenta supraveghere a adultului, nu poate fi nociva. Timpul acesta poate fi folosit intr-un mod variat si chiar educativ, prin ascultarea unor cantecele pentru copii, exersarea unor limbi straine, desenarea unor personaje din povesti sau parcurgerea unui joc adaptat varstei. La un copil de zece ani de exemplu, o ora pe zi, din nou sub atenta supraveghere a adultului, ar trebui sa fie mai mult decat suficient. Pe masura ce copiii cresc, accesul la calculator/internet poate fi crescut, dar fara a depasi doua – trei ore pe zi si de preferabil nu mai mult de trei zile consecutive”, a continuat psihologul. Pentru ca deseori copiii acceseaza site-uri cu caracter violent sau pornografic, una din solutiile cele mai des folosite pentru protejarea lor este utilizarea de programe de filtrare a continutului web si de control parental, cu functii de filtrarea continutului si controlul navigarii pe internet, controlul utilizarii si accesul pe internet si calculator la programe si fisiere, etc.
Pentru acces la acest programe dar si alte sfaturi se poate consulta site-ul www.sigur.info al Salvati Copiii. Tot aici exista varianta unui helpline unde se pot cere sfaturi si un hotline unde se pot raporta abuzuri.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE