Drapelul secuimii înlaturat pe cladirea primariei Ghindari Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 115 Vizualizări

Drapelul secuimii înlaturat pe cladirea primariei Ghindari

p_5_90.jpgSfârsitul anului trecut a fost marcat de un conflict între reprezentantii UDMR si PCM din comuna Ghindari. Scandalul a fost secret si aplanat de autoritati din diferite motive. În data de 23 decembrie consilierii locali ai Partidului Civic Maghiar au arborat pe cladirea primariei din localitate un drapel al tinutului Secuiesc. În acel moment primarul UDMR al comunei, Zsigmond Venczel, a înlaturat respectivul drapel si a depus plângere împotriva consilierilor PCM, atât la Politia Sovata cât si la Institutia Prefectului Mures. Atât reprezentantii politiei cât si ai prefecturii au confirmat aceste informatii.

Prefectul n-a vrut spirite agitate de Craciun
Prefectul Marius Pascan spune ca motivul principal al tacerii care a înconjurat acest scandal a fost dorinta de a aplana conflictul. În opinia sa, nu era un moment bun sa se agite spiritele pe un asemenea subiect sensibil. “Într-adevar, înainte de Craciun s-a arborat pe primaria localitatii Ghindari drapelul Uniunii Secuiesti. În momentul respectiv am dispus ca subprefectul Barczi Gyozo sa se deplaseze la fata locului si sa ia masurile legale care se impun, si anume îndepartarea drapelului. Acest lucru s-a facut în liniste fara nici un fel de tam-tam si lucrurile au revenit la normal. Era chiar înainte de sarbatori si nu am vrut ca ele sa fie tulburate de actiuni provocatoare si ostile. Steagul a fost îndepartat de primar iar subprefectul s-a dus la fata locului cu mesaj din partea mea si cu mandat de a solutiona lucrurile pe cale amiabila si cât mai repede cu putinta. Aceste lucruri s-au întâmplat si de aceea nu s-a facut public acest subiect”, a declarat Marius Pascan.
Prefectul a subliniat ca lucrurile au revenit la normal si a preferat sa fiu un factor de echilibru si nu sa incite spiritele în preajma sarbatorilor. „Nu se vor lua masuri… totul s-a rezolvat pe cale amiabila. Consilierul nu a recunoscut acest lucru si nu se stia cum a aparut acel drapel. Eu o sesizare oficiala nu am primit dar am fost anuntat telefonic ca s-a întâmplat asa si am reactionat atunci fara sa stau prea mult pe gânduri”, a explicat Marius Pascan.

Primarul din Ghindari a sesizat Politia
Zsigmond Venczel, primarul comunei Ghindari, ne-a informat ca toti cei sase consilieri ai PCM au pus drapelul pe cladirea primariei si ca a fost nevoit sa depuna plângere la Politia Sovata. „La Politia Sovata am depus o sesizare împotriva consilierilor PCM care au arborat un drapel al tinutului Secuiesc pe cladirea primariei din localitate. Cei sase consilieri au vrut sa arboreze drapelul, au facut acest lucru, iar eu am primit raspuns ca sesizarea este în curs de cercetare si se vor lua masurile necesare”, ne-a marturisit Zsigmond Venczel.

Vass Imre îl ia pe Vasile Blaga în brate
Principalul coordonator al actiunii este consilierul PCM Vass Imre, cel care a initiat operatiunea si a condus echipa de consilieri care au pus drapelul pe cladirea primariei. Vass spune ca gestul sau este perfect normal, neexistând nicio ilegalitate în gestul sau, invocând declaratia ministrului Vasile Blaga, care a declarat la Covasna ca arborarea însemnelor tinutului Secuiesc nu ar trebui interzisa. Consilierul PCM  crede ca arborarea drapelului este legala, din moment ce nu este vorba de rasism. “Da, este adevarat, noi am pus drapelul pe cladirea primariei. Legea nu spune ca un asemenea lucru ar fi interzis, iar steagul nostru nu este unul rasist. Mai multe primarii din tara au arborat drapelul tinutului Secuiesc si ni se pare normal. Nu stim pâna unde se va ajunge si daca politia va deschide dosar. Chiar Vasile Blaga a spus atunci când a venit la Covasna ca arborarea drapelului nu este interzisa de lege”, se justifica Vass Imre, consilier local PCM din Ghindari.  

Ce spune Legea 107/2006?
„Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savârsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 28 martie 2002.” De asemenea, s-au facut si modificari ale acestui articol cum ar fi:”  Literele b) si c) ale articolului 2 vor avea urmatorul cuprins: „b) prin simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe se întelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum si orice alte asemenea însemne, care promoveaza ideile, conceptiile sau doctrinele prevazute la lit. a);”.
   

Politia confirma incidentul
„Este adevarat, s-a depus o sesizare de catre primarul comunei Ghindari. S-au facut verificari, s-a înregistrat dosar la Politia Sovata si a fost declinata competenta în favoarea Parchetului de pe lânga Judecatoria Sighisoara fiind o actiune de competenta exclusiva a procurorului. Se face trimitere la OUG 31/2002 modificata.”    
Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie Mures

Procurorii studiaza cazul
“Înca nu s-au luat masuri referitoare la aceasta problema. Dosarul a intrat saptamâna trecuta si probabil voi trimite o adresa la Comisia de Cultura de pe lânga Consiliul Judetean pentru a se stabili daca drapelul contine vreun însemn care contravine legii. Asa am procedat si la un caz similar din trecut. Din câte stiu eu s-a mai întâmplat acest lucru si nu s-a dovedit ca pe drapelul secuilor ar fi vreun însemn fascist sau de alta natura. Vom vedea ce raspuns ne vor da cei din comisie.”
Virgil Albea, primprocuror al Parchetului de pe lânga Judecatoria Sighisoara
 

Actiunea e ilegala
„Fara îndoiala aceasta actiune este ilegala pentru ca arborarea pe institutiile publice a unor drapele sau însemne ale statului român sau ale altor state, sau ale comunitatii are un regim juridic foarte bine stabilit. Legea nu permite ca pe institutiile publice sa fie arborate însemne sau drapele ale unor alte state sau asa-zise comunitati, decât cu respectarea stricta a acestor prevederi. Cred ca e mai degraba un gest electoral de stârnire a unui tip de simpatie pentru ca vorbim de finalizarea campaniei electorale si mentinerea unui climat electoral. Sunt sase oameni cu mâna pe bâta, cu alte cuvinte. Eu cred ca cei sase ar trebui sa se apuce de citit, daca cunosc toate literele, indiferent de limba în care citesc si le recomand legislatia teritoriului pe care ei traiesc. Abia dupa aceea sa treaca la astfel de polemici cu privire la arborarea unor astfel de însemne. Acest tip de formatiune politica a fost înfiintat de înalti reprezentanti ai statului român, mergând pâna la presedintie. Asa ca multi ar trebui sa dea explicatii pentru astfel de gesturi.”   
Cornel Briscaru, presedintele APDO Lider

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE