Home / Meniu Principal / Știri / Comunitare / Stiri utile in schimbul valutar

Stiri utile in schimbul valutar

Din 16 ianuarie a intart in vigoare Ordinul nr. 632/2009 al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ce impune reguli mult mai stricte în ceea ce priveşte modul de afişare a cursurilor practicate, atât în interiorul, cât şi în exteriorul casei de schimb valutar. Potrivit ordinului, casele de schimb au obligaţia de a afişa în exterior un suport sau un panou unic, monocolor, fără degradeuri sau alte însemne grafice sau culori, pe care informaţiile privind vânzarea şi cumpărarea de valută să fie indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit. Este reglementată nu doar dimensiunea caracterelor de pe acest panou (80 mm înălţime, 10 mm grosime), ci şi distanţa dintre caractere (10 mm) şi cea dintre cuvinte (20 mm). Dacă operatorul economic percepe comision pentru operaţiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afişate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include şi comisioanele practicate. În interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb vor fi înscrise pe un panou unic format A4, conţinând informaţii identice cu cele afişate în exterior.
Bani restituiţi în anumite cazuri
Consumatorul, în cazul în care constată neconcordanţe între cursul valutar afişat şi cel menţionat în formularul de acceptare a tranzacţiei sau pe bonul fiscal, are dreptul de a solicita, în scris, în cel mult 24 de ore, anularea tranzacţiei, se menţionează în art. 7 al ordinului amintit. Dacă respectiva cerere nu este primită de casa de schimb, atunci ea poate fi depusă la cel mai apropiat oficiu pentru protecţia consumatorilor. Amenzile pentru cei care nu respectă noile reguli sunt drastice, pornind de la 5.000 de lei până la închiderea societăţii pe o perioadă de şase luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Furt de gaze naturale. Vezi câte cazuri au fost în Mureş!

E.ON Gaz Distribuţie a depistat, în 2013, circa 1.500 de cazuri de consum fraudulos de …