Florea si Maior împreuna cu Kelemen si Lokodi au nasit diviziile noilor manageri de deconcentrate Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 92 Vizualizări

Florea si Maior împreuna cu Kelemen si Lokodi au nasit diviziile noilor manageri de deconcentrate

p4-5_01.jpgCotidianul Zi de zi a încercat asa cum v-a obisnuit în ultimii ani sa afle ce se întâmpla de fiecare data când se schimba vrând nevrând puterea în judetul Mures. Având în vedere ca noua putere instalata la Bucuresti prin guvernul Emil Boc si validata acum doua saptamâni de Parlament, respectiv guvern PDL – UDMR, în firescul lucrurilor, dar neaparat prin respectarea legilor acestei tari sau respectând algoritmul politic, are cutuma de a schimba sefii de deconcentrate, Zi de zi a fost atenta la negocierile locale dintre liderii democrat liberali Dorin Florea, Claudiu Maior si liderii UDMR Kelemen Atilla si Lokodi Edita. Au fost cel putin trei rânduri de negocieri în spatele usilor închise. Alte tipuri de discutii informale unde sigur au mai fost si alti alesi din rîndul celor doua formatiuni politice aflate la guvernare, fie parlamentari sau ministrii, au avut loc cu certitudine, dar despre rezultatele lor am aflat doar pe surse. Cert este ca ieri a avut loc prima iesire publica a celor doi presedinti de filiala, Florea si Kelemen, care au facut publice rezultatele negocierilor PDL – UDMR Mures pe structura de deconcentrate. Ca multe au fost uitate. Ca unele sunt descentralizate sau agentii nationale, societati comerciale nationale sau companii nationale, asta e alta poveste, sau tine de structurile organizatorice ale celor doua partide care nu prea fac distinctia între deconcentrate si restul sinecurilor oferite de statul român celor carora le dam votul o data la patru ani.
Cel mai important lucru ca jurnalist Zi de zi e faptul ca pe site-ul Prefecturii Mures, azi cel putin, nu era la link ul cu deconcentrate nici o informatie. Ce-i drept prefectul Marius Pascan ne-a raspuns cu bunavointa ca având în vedere istoria ordonantelor de urgenta cu numirea sefilor de deconcentrate lovite de nulitate de Curtea Constitutionala este în legatura cu ministerele si agentiile nationale pentru organizarea de concursuri pentru aceste posturi. Nu am intrat în amanunte deocamdata pentru ca e o mare incertitudine în întreaga administratie publica locala. Dar de ce?
Sa o luam pe îndelete. Statutul functionarului public si mai ales al sefilor de deconcentrate în cazul nostru e stabilit prin Legea functionarului public 188 din 1999. Numai ca nou putere PDL – PSD si guvernul Boc a emis la începutul lui 2009 O.U. nr. 37 pe 2009 prin care sefii de deconcentrate din vremea PNL – UDMR din epoca Tariceanu erau demisi si înlocuiti cu directori coordonatori. Fara sa fim defel subiectivi, la initiativa deputatului PNL Ciprian Dobre, ordonanta a fost atacata la Curtea Constitutionala. Ordonanta Boc elimina din categoria functionarilor publici directorii generali si directorii adjuncti de deconcentrate, tocmai pentru a putea fi demisi. A fost înfiintata functia de directori coordonatori, care aveau semnat un contract de management. În conditiile în care Curtea Constitutionala se pregatea sa declare ordonanta Boc neconstitutionala, executivul a venit pentru a-si pastra puterea în teritoriu cu O.U. nr. 105 din 2009, care prevedea identic acelasi lucru. Curtea declara O.U. 37 neconstitutionala. Din nou liberalii ataca ordonanta, iar în decembrie 2009 si aceasta e declarata din nou neconstitutionala. În aceste conditii, dupa ce legi se guverneaza în teritoriu. Dupa ultima decizie a Curtii, executivul si Parlamentul avea 45 de zile sa modifice legea si sa se puna de acord cu Constitutia. Curtea Constitutionala a fost extrem de clara. Curtea nu mai poate fi sfidata si guvernul trebuie sa respecte Constitutia. Iar Parlamentul e abilitat sa faca ceva în acest sens. Surse apropiate Palatului Victoria ne-au declarat ca se lucreaza intens la o lege de modificare a statutului functionarului public ce va fi adoptata în regim de urgenta. Oricum, pentru noile concursuri pe posturile de directori de deconcentrate trebuie raportate posturile la presedintele Agentiei Nationale a Functionarului Public, si în functiile de reglementarile si ordinele noi ale presedinteleui, si eventual de noua lege pot fi organizate concursuri în alte 30 zile pentru ocuparea posturilor. Pe de alta parte trebuie sa fim realisti, PDL si UDMR au câstigat aceasta turnanta de guvernare si vor face tot ce le sta în putinta sa îsi puna oamenii cât de rapid pe functii în teritoriu.
Ce am aflat pentru dvs noi cei de la Zi de zi?! Ce stim în conditiile în care sefii Florea si Kelemen au dat citire doar unei liste cu ce deconcentrate si-a adjudecat fiecare partid, PDL si UDMR ?! Multe, mult mai mult ca orice media muresene. Sa purcedem la drum.

Institutia Prefectului  
Prefect ramâne Marius Pascan, desi UDMR a avut drept nume pe acest post pe Gombos Csaba. Relatiile profesionale personale si activitatea lui Marius Pascan, l-au determinat pe Emil Boc sa îl sustina ca prefect în ciuda solicitarilor vicepremierului Marko Bela.
Subprefect va ramâne deocamdata de la UDMR fostul viceprimar Barczi Gyozo. Chiar daca lui Barczi i s-a reprosat respectul fata de Marius Pascan. Esta dat ca sigur si consilierul Balogh Jozsef pe functia de prefect. Credem ca e un exercitiu de putere si persuasiune al UDMR. Numele viitorului subprefect pedele nu apare în carti deocamdata, chiar daca e cert ca e un apropiat de al lui Dorin Florea si Marius Pascan care are studii juridice.
Directia Generala a Finantelor Publice Mures a fost preluata de finantistul Denes Irene, iar profesionistul Alexandru Iclanzan ramâne pe clasica si consacrata pozitie de nr. 2 în Finante. Boby Vasu îsi pastreaza functia obtinuta în toamna.
Garda Financiara este asumata de PDL, chiar daca la nivel central este sub bagheta Uniunii. Valeriu Baziotis ramâne sef de garda de cursa lunga datorita abilitatilor sale de comunicator cu mai marii zilei.
Batalia cea mare s-a dat si se mai da în Sanatate.
În zona de finante ar putea reveni sotul fostei sefe de la Vamă, doamna Csata, un vechi consilier local UDMR, care datorita relatiilor cu Kurko Janos a revenit în gratiile Uniunii.
Spitalul Clinic Judetean Mures, trecut de sub timona conservatorului Silviu Morariu sub a specialistului urolog Schwartz Ladislau este conform negocierilor în parohia UDMR. Având în vedere ca democrat liberalul Schwartz a fost cel mai elocvent exemplu de doctor maghiar cu o cariera importanta în partidele românesti este o oportunitate pentru UDMR de a dovedi ca daca se aplica regula cu profesionistii din deconcentrate, de ce sa nu pastreze un manager de la un partid românesc pe o functie adjudecata politic de Uniune. Daca avem în vedere ca este unul dintre mentorii noului consilier al ministrului Sanatatii, Cseke Attila, asistentul universitar Vass Levente, managerul de la Spitalul Clinic Judetean are sanse de a-si pastra mandatul. Pe de alta parte a fost extrem de interesanta remarca liderului PDL Dorin Florea aseara la Realitatea TV, când a gasit de cuviinta sa ridice mingea la fileu UDMR, cerând mentinerea lui Schwartz la conducerea Spitalului.
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Târgu Mures ramâne sub manageriatul lui Florin Gomotârceanu de la PDL.
Casa de Asigurari de Sanatate cunoaste a treia rasturnare de presedinte director general. Acs Valeria este favorita UDMR, vine dinspre zona de programe nationale de sanatate si este sotia neurochirurgului Acs, un vânator împatimit. Sincer, jurnalistic, credem ca Radu Crisan trebuie sa îsi continue profesionist politicile medicale începute.
La Directia de Sanatate Publica  ramâne din partea PDL chirurgul Adrian Vasile Muresan.
UDMR vrea sa promoveze pe post de director medical pe medicul Konrad si pe Csiki.
Oricum, se discuta despre o negociere suplimentara pe 50 de posturi din sanatate undeva saptamâna viitoare. Ramâne de vazut cum se va constitui triada câstigatoare din sanatate reprezentata de lupii tineri din UDMR. Lorenzovici Laszlo de la DRG Audit SRL si cu o firma de consuiltanta manageriala în dezvoltare, Gergely Istvan, asistent universitar,
medic specialist ortoped, si consilierul minstrului Vass Levente. Baghete interesante au contribuit la ascensiunea lor la vârful decizional, Frunda Gyorgy, prorectorul Nagy Ors, etc. Ce-i drept e interesant de urmarit cum îsi propun managerizarea sanatatii muresene din partea Uniunii, mai ales ca Legea 95 prevede ca un spital poate fi condus si de o persoana fizica si de una juridica. Iar, valoarea nu asteapta anii, si tineretea e plina de neprevazut.
Inspectoratul Scolar Judetean va fi în continuare condus de Dumitru Matei din partea PDL. Iar adjunct va fi doamna Illes, sotia potentului om de afaceri Illes Kalman de la Izorep.
Casa Judeteana de Pensii va fi gestionata tot de Ileana Morent.
La AJOFM se mentine continuitatea cu Reghina Farcas?
Inspectoratul Teritorial de Munca, chiar dupa esecul licitatiei cu cântec este mandatat sa fie condus de profesionista Angela Boros.  
Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala este cel mai bun exemplu fie ca nici pedelistii, nici udemeristii nu au om, sau ca apartenenta la aceleasi valori ale lui Florea si Kelemen si-au gasit un numitor comun în Liviu Timar.
Agentia de Plati si Interventii în Agricultura este menirea lui
Vasile Cornea sa demonstreze ca sistemul Gauss e bun si ca platile pentru agricultori, atâtea câte au mai ramas, trebuie facute la timp pentru a ramâne OJCA, consultanta agricola ramâne în parohia lui Cotutiu.
Oficiu de Cadastru si Publicitate Imobiliara este pastrat sub conducerea lui Pop Calin. Aici este un proces interesant si Lucian Manisor stie mai multe.
Inspectoratul Judetean în Constructii trece tot la democrati liberali cu tot cu Mircea Pol. Mai mult liberal.
La Directia pentru Sport îsi continua proiectele consilierul judetean Doru Borsan. Când vom vedea Sala Sporturilor renovata, va fi într-adevar ceva ce a meritat acceptarea acestei functii.
Directia Judeteana pentru Tineret nu putem sa nu consemnam distinctia aristocratica a doamnei Kakassi Blanka.
Clubul Sportiv Muresul a revenit UDMR, iar cel mai sigur este în carti Tiberiu Bidiga.
Autoritatea Rutiera Româna merge pe linia trasata de Lupa Alexandru.  
Registrul Auto Român capata carnet de membru UDMR.
Posta Româna va trebui sa sprijine în continuare presa cu  
Eugen Crisan la timona. Postasul sef va învinge criza si va creste numarul de abonamente. Tuturor.
Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului revine UDMR cu Csomos Benedek.
Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorului ramâne la PD-L cu Liviu Todoran pe post de director.
Oficiul Teritorial pentru IMM-uri crede în Lucian Gujan.
XIII. Cultura si Media   
Directia pentru Cultura a fost smulsa de la ministrul Kelemen Hunnor, dar sunt informatii ca UDMR ar fi cerut un alt manager în locul lui Nicolae Baciut. Vom trai si vom vedea.
Directia Judeteana pentru accize si operatiuni vamale se îndreapta cu vamuirea înspre UDMR. Se întoarce Csata?!   
Compania Nationala Apele Române Mures, la nivel national, va fi condusa de David Csaba de la UDMR. Iar Directia Apelor Mures pe opt judete va fi condusa de democrat liberalul Teodor Giurgea.
Garda de Mediu va fi frateste împartita între învingatorii de azi.
Agentia pentru Protectia Mediului îsi pastreaza „patriarhul”
Danut Stefanescu.
La Directia Judeteana de Statistica se merge pe continuitate:
Ioan Matei.
Serviciul Judetean de Metrologie va fi preluat de UDMR.
Surpriza, Directia Judeteana Arhivele Nationale este cedata Uniunii. Este vehiculat si numele istoricului de arta Spilmann.
Îmbunatatiri Funciare se cer la PD-L, iar Agentia Domeniilor Statului la UDMR. Inspectia pentru controlul cazanelor ISCIR la
PD-L, iar Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale la UDMR.  Serviciul deconcentrat cu probleme de zootehnie va fi condus de Subo Kalaman.
Interesante sunt si ascensiunile catre Bucuresti ale lui Kelemen Marton si a unuia din fratii Szepesy într-un minister economic.
Oricum, vom reveni cu detalii timpul fiind prea scurt pentru un material atât de amplu.

Să avem o bună guvernare locală
„Suntem doi oameni care ne asumăm această responsabilitate. Îmi face plăcere să discut cu domnul Kelemen pentru că gândeşte la fel cum doresc şi eu în sensul de a asigura o bună guvernare locală. Important este ca aceste instituţii să funcţioneze şi să fie în ofensivă.”   
Dorin Florea, preşedintele PD-L Mureş   

Lucrăm pentru interesul oamenilor
“Noi am pornit în aceste discuţii de la faptul că avem un procent de 40% din populaţie de etnie maghiară şi am vrut să primim 40% din posturi. Acest deziderat a fost îndeplinit. O să fiu complet mulţumit când o să văd realizate aceste poziţii şi când o să văd că oamenii noştrii au ajuns pe posturi şi începem să lucrăm în interesul oamenilor din judeţul Mureş. Până atunci este o promisiune pozitivă pentru mine.”
Kelemen Attila, preşedintele UDMR Mureş

Nu comentez
„Nu cunosc. Acum aflu de la dumneavoastră şi nu comentez.”  
Liviu Timar, director vizat pentru demitere al Direcţiei pentru Agricultură

Sunt decizii politice
„O să vedem despre ce este vorba, despre cine este vorba, despre directorul general sau directorul adjunct. Ce să facem, sunt decizii luate la nivel politic şi cu asta basta.”
Horaţiu Cioloboc, director vizat pentru demitere al Clubului Sportiv Mureşul

Postul e neocupat
„Nu sunt în măsură să comentez aceste hotărâri. Pot să spun doar că postul de director coordonator este neocupat odată cu demiterea lui Andrei Moscviciov. Eu doar am preluat din atribuţiile sale.”
Alexandru Iclănzan, director vizat pentru demitere al Direcţiei Finanţelor Publice

Nu vreau să comentez
„Sunt pe stradă într-o discuţie şi nu vreau să comentez.”
Reghina Fărcaş, director vizat pentru demitere al AJOFM  

Dacă aşa s-a hotărât…
„Nu am ce să comentez. Dacă aşa s-a hotărât, aşa trebuie să fie.”
Florina Pricopie, director vizat pentru demitere al Agenţiei pentru Prestaţii Sociale

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE