Radu Deac mizează pe succesul spitalelor private Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Radu Deac mizează pe succesul spitalelor private

p_5_3_30.jpg
Reporter: Care este viziunea dumeavoastra pentru urmatorii ani in evolutia sistemului public de sanatate?
Radu Deac: Ceea ce as dori sa spun este ca ma leaga de acest Targu Mures 47 de ani de practica, din prima zi cand am absolvit Facultatea de Medicina. Si evident ca atunci aveam alte vise. Dar toate erau legate de performanta, de o medicina de calitate care sa o putem practica la Targu Mures. Si perspectiva acestor cateva decenii imi permite sa ma gandesc intr-adevar la aceasta viziune. La inceput, pentru ca nu aveam conditiile in spitalul vechi, era evident ca aveam lipsa de spatiu necesar, ne-am gandit la spitalul nou. Si atunci cu sprijinul si din initiativa forurilor locale de atunci s-a inceput proiectarea, s-au obtinut aprobarile. Tot ce s-a proiectat acolo, spatii, terapie intensiva, toate au fost dupa modele pe care le-am adus din strainatate, cand am venit dupa doi ani de specializare in Anglia. Am mai sacrificat doi ani in America si am petrecut doi ani tocmai sa invat probleme legate de transplantul cardiac. Aceasta a fost prin ‘90-’92. Revenind la ideea de viziune. Viziunea era: performanta in Targu Mures. Sa facem din acest oras mic ca dimensiune, un centru extrem de performant in toate specialitatile medicinii. Si atunci ne gandeam sa vizam oameni tineri, care sa invete, sa mearga in strainatate, sa se intoarca mai apoi si sa faca din fiecare clinica o unitate performanta. Nu am reusit in totalitate, dar cel putin in specialitatea pe care am practicat-o eu cred ca am reusit sa facem performanta. Faptul ca astazi in chirurgia cardiaca curenta, tratam bolnavi congenitali, bolnavi valvulari, vascoronarieni, avem cea mai mare experienta transplant cardiac, chirurgia cardiaca pediatrica, sunt toate dovezi ca acest vis, aceasta viziune a fost realizata sau peste este pe cale de a fi realizata. Aceasta noua clinica Nova Vita este un nou impuls, o noua provocare, ca in conditii mult mai bune decat avem in sectorul public sa reusim sa ducem si mai departe aceasta viziune.

Rep.: Cum credeti ca va evolua sistemul privat de sanatate in judetul Mures si rolul amandurora in brandul Targu Mures oras medical?
R.D.: Ne-am dorit si am avut posibilitatea sa facem acest lucru sa facem performanta la spitalul public. M-am straduit in perioada in care am fost in Ministerul Sanatatii, am perfectionat in masura in care s-a putut legislatia si organizarea, pentru a putea avea conditii mult mai bune. Cum am spus, limitele financiare si economice nu ne-au permis sa facem chiar tot ceea ce ne-am fi dorit, dar eu cred ca am ajuns la o performanta multumitoare pentru aceste vremuri. Acest spital, si medicina privata in general, ne va da posibilitatea sa progresam si mai mult, in conditii mult mai bune si fara constrangeri speram noi, prea mari.
Rep: Care ar fi strategia victorioasa?
R.D.: Cred ca spitalele private vor avea un mare viitor in Targu Mures. Aici este vorba de a discuta cu toti oamenii de valoare din Targu Mures, politicieni, economisti, oameni de afaceri, sa-i aducem la un numitor comun, la o gandire comuna, pentru ca performanta sa primeze, ca bolnavii sa caute Targu Muresul, pentru calitatea asistentei medicale, pentru satisfactia de a se vindeca in aceste conditii. Si de ce nu, sa atingem obiective mult mai marete pe care le au unele unitati din Statele Unite in special, acela de a ingriji sanatatea. Deci nu neaparat de a trata boala, ci de a ingriji sanatatea. Acesta este obiectivul suprem. Sa vina oamenii sa se consulte, sa ne intrebe cum sa se mentina sanatosi. Acest lucru este important si putem contribui si la dezvoltarea unor alte servicii: hoteluri de calitate, restaurante de calitate unde membrii familiei celor care sunt consultati sa aiba unde sa stea. Si de ce nu, sa aiba si conditii de agrement daca este posibil in Targu Mures sau in imprejurimi.
Rep.: Credeti ca, daca privatul va lua o amploare mare in sistemul de sanatate, adresabilitatea bolnavilor catre spitalele publice va scadea?
R.D.: In nici un caz. Intotdeauna vor fi asa de multi pacienti incat sa fie suficient si pentru public si privat. Nu vreau sa uit nici rolul Universitatii de Medicina care va creste cadre in acest spirit al medicinii profilactice, al medicinii de performanta si al conditiiilor adecvate. Asa vom reusi sa convingem tinerii sa ramana aici acasa, cum am facut si noi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE