Muresenii au avut peste 100.000 de concedii medicale in 2009 Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 54 Vizualizări

Muresenii au avut peste 100.000 de concedii medicale in 2009

p_11_1_61b6c5.jpg
Peste 12 milioane de lei a decontat anul trecut Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mures pentru concediile medicale luate anul trecut de mureseni. Anul trecut au fost depuse la CJAS Mures 111.187 de certificate de concedii medicale in vederea stabilirii corectitudinii completarii acestora. Astfel, valoarea sumei decontate de CJAS Mures in 2009 a fost de 12.329.124 lei, aproape dublu fata de 2008 cand a fost decontata suma de 7.354.758 lei si triplu fata de 2007, valoarea sumei decontate la acea vreme fiind de 4.578.500 lei.

Sesizari din partea angajatorilor
În ultima perioadă, la CJAS Mureş au fost înregistrate circa patru, cinci sesizări pe lună din partea angajatorilor, privind modul de acordare a certificatelor de concedii medicale. În Planul anual de control a structurii abilitate din cadrul CJAS Mureş sunt prevăzute controale tematice la medici, iar în cadrul acestor controale este verificat şi modul de prescriere a certificatelor de concedii medicale. “Pentru fiecare reclamaţie, CJAS Mureş a efectuat controale la medicii prescriptori, în marea majoritate a cazurilor acestea fiind corect acordate. Angajatorul are obligaţia să verifice dacă certificatul de concediu medical este corect completat în conformitate cu prevederile OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări de sănătate, putând să amâne sau să respingă la plată certificatul de concediu medical. În cazul în care certificatul de concediu medical este corect completat, angajatorul are obligaţia de a plăti salariatului indemnizaţia, chiar dacă ulterior sau concomitent cu plata decide să conteste boala acestuia”, a declarat Radu Crisan, presedinte-director general interimar al CAS Mures.
Asiguraţii beneficiază de concedii şi de indemnizaţii, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant aflat în relaţie contractuala cu casele de asigurări de sănătate, precum şi orice alt medic cu autorizaţie de liberă practică valabilă şi care încheie o convenţie în acest sens cu casele de asigurări de sănătate. Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă este suportată de către angajator, din prima zi până în a cincea zi de incapacitate temporară de muncă, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate începând cu ziua următoare celor suportate de angajator şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia. Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile, în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire. Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE