Cristian Mandeal, la bagheta Filarmonicii Targu-Mures Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 74 Vizualizări

Cristian Mandeal, la bagheta Filarmonicii Targu-Mures

p_2_1_d356e1.jpgOaspetele de seama al Filarmonicii Targu-Mures din aceasta saptamana este dirijorul Cristian Mandeal, care va acompania joi si vineri, de la ora 19.00, in Sala Mare a Palatului Culturii, doua concerte vocalsimfonice, alaturi de pianistul Boganyi Gergely din Ungaria, sub titulatura “Doua seri de exceptie cu doi interpreti celebri.” Despre revenirea pe scena Filarmonicii din Targu Mures, unde si-a facut debutul in arta dirijatului, in perioada 1977-1980, Cristian Mandeal, ne-a acordat urmatorul interviu.

Reporter: Cu ce ganduri reveniti pe scena Filarmonicii din Targu-Mures?
Cristian Mandeal: Cu o mare placere, deoarece este primul meu loc unde am primit botezul acestei meserii, pe care am inceput-o inca din anul 1977. Filarmonica din Targu-Mures, a fost primul meu loc de popas intr-o lunga cariera muzicala cu foarte multe popasuri in intreaga lume.
Rep.: Cat a contribuit acest prim popas in cariera dumneavoastra?
C.M.: La vremea respectiva a contribuit esential, pentru ca eram un tanar dirijor cu experienta aproape zero, si pentru mine, a fi dirijor la o orchestra profesionista, adevarata, care avea si o distributie de orchestra foarte larga, unde am reusit sa fac un repertoriu foarte bogat, si foarte pretentios, a fost un lucru extrem de important pentru mine, in special pentru acumularea de repertoriu, dar si pentru dobandirea unei experiente in relatia cu orchestra. Sa nu uitam ca dirijatul este in primul rand o arta a comunicarii, lucrul acesta nu te-nvata nimeni in conservator, deprinzi aceasta arta doar practicand aceasta meserie.
Rep.: Ce pregatiti pentru publicul meloman targumuresean pentru cele doua concerte?
C.M.: Fac o reluare a lui Csiky Boldizsár, o lucrare intitulata “Gulag”, o compozitie deosebit de reusita, de matura, cu o problematica muzicala foarte frumoasa si bogata. Este o lucrare de esenta, de substanta, in peisajul compozitional actual, dupa care voi acompania concertul pentru pian, de Grieg, si voi termina cu simfonia a VI-a in si minor, de Ceaikovski, inititulata “Patetica.”
Rep.: Cateva cuvinte despre colegul de concert, pianistul Bogány Gergely, din Ungaria.
C.M.: Pe Bogány Gergely nu l-am mai intalnit pana cum, este o premiera sa-l am coleg pe scena aici la Targu-Mures. Am auzit despre el, ca este un tanar muzician foarte promitator. Este un pianist cunoscut, cu un palmares frumos, si ca oricare noua intalnire cu un solist, imi face placere sa pot face cunostinta cu el.
Rep.: Prezenta dumneavoastra, la inceputul acestui an, in aceasta stagiune cu o cifra rotunda pentru Filarmonica din Targu-Mures, poate fi o certitudine pentru anul 2010 la nivelul acestei institutii muzicale de prestigiu?
C.M.: Nu cunosc ce se va mai intampla in aceasta stagiune a Filarmonicii din Targu-Mures, dar din punctul meu de vedere, este o placere si o bucurie sa-i intalnesc atat pe colegii mei mai vechi, de acum 30 de ani, care inca mai sunt in numar destul de apreciat in orchestra, cat si sa-i cunosc pe cei mai tineri care duc mai departe flacara vie a acestei profesii si a acestei institutii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE