Implantul cohlear, sansa muresenilor lipsiti de auz Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 51 Vizualizări

Implantul cohlear, sansa muresenilor lipsiti de auz

p_6_1_cap_01.jpgLa Clinica ORL din Targu Mures a avut loc ieri primul implant cohlear realizat in judetul Mures. În fiecare an, în maternităţile din România se nasc zeci de copii condamnaţi la surzenie. Cu toate că specialiştii încearcă să diminueze fenomenul, depistând încă din maternitate cazurile de hipoacuzie la bebeluşi, numărul cazurilor creşte de la an la an. Aceşti copii ajung pe lista de aşteptare pentru efectuarea unui implant cohlear.
Interventia chirurgicala a fost efectuata de echipa de medici ORL-isti de la Clinica ORL din Targu Mures, condusa de prof. dr. Georg Sprinzl de la Spitalul Universitar din Innsbruck-Austria. Implantul cohlear a fost realizat la un baietel in varsta de patru ani care s-a nascut surd. Acesta fost selectat dintr-o lista cu mai multi copii cu astfel de probleme. “S-a nascut fara auz din cauza unei hipoxii cerebrale. Dificultatea operatiei consta in insasi tehnica de a ajunge la urechea interna si de a face un orificiu in cohlee prin care se introduce electrodul, partea interna a dispozitivului. Este o interventie microscopica cu instrumente deosebit de delicate si necesita un antrenament chirurgical indelungat”, a declarat Sabau Sorin, medic primar ORL la Clinica ORL din Targu Mures. Pentru aceasta specialistii mureseni au participat la numeroase traininguri in strainatate.
Implantul se adreseaza copiilor nascuti surzi, dar in aceeasi masura se poate adresa si adultilor care si-au pierdut auzul de-a lungul vietii din diferite cauze. Costul unui implant cohlear se ridica la suma de 22.000 euro, insa prin Programul National de Implante Auriculare este gratuit. ”Banii alocati insa nu sunt suficienti, deoarece aparatul in sine costa in jur de 22.000. Sunt limitati, dar vom incerca sa facem demersuri sa obtinem mai multi, pentru a dezvolta pe viitor acest domeniu si in Targu-Mures“, a mai spus dr. Sabau.

Evoca sunetele exact cum se aude cu auzul sanatos
Specialistii spun ca dispozitivul utilizat pentru implant este singurul din lume cu ajutorul caruia se pot evoca sunetele exact cum se aude cu auzul sanatos. Implantul cohlear este un dispozitiv miniatural care permite copiilor cu hipoacuzii profunde să recepţioneze sunete. Printr-o intervenţie chirurgicală complicată, se plasează o spiră cu mai mulţi electrozi de contact în interiorul urechii interne (în cohlee mai exact). Electrozii vor stimula direct nervul auditiv, prin curenţi electrici slabi, ce nu prezintă un pericol pentru ţesuturile din jur, transmiţând astfel informaţia sonoră codificată la exterior de către procesorul de vorbire. Medicii spun ca in lume s-au mai facut alte 200.000 de astfel de implanturi si ca sansele ca un copil surd sa auda sunt aproape suta la suta. “Pe vremuri, se credea că hipoacuzia de tip percepţie sau surditatea cu care uneori copiii pot să se nască este iremediabilă. Cu această metodă, copiii care se nasc surzi şi ar trebui să devină muţi, practic pot fi, dacă sunt abordaţi cu această metodă din timp, inseraţi în societate, învaţă să vorbească şi pot să desfăşoare o viaţă normală”, a spus prof. Dr. Georg Sprinzl de la Spitalul Universitar din Innsbruck-Austria. Medicii mureseni sfatuiesc parintii a caror copii au astfel de probleme sa se adreseze Clinicii ORL, unde specialistii vor face investigatiile necesare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE