Jurnalistii mureseni pro si contra declaratiei de interese Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 120 Vizualizări

Jurnalistii mureseni pro si contra declaratiei de interese

p_8_75.jpgSenatorul PD-L Iulian Urban a depus, ieri, un amendament la Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, potrivit caruia toti jurnalistii vor avea obligatia sa depuna declaratii de interese. ”Nu vad o explicatie pentru care jurnalistii, formatorii de opinie, cei care se manifesta în spatiul public nu ar fi dispusi, daca tot vorbim despre transparentizarea activitatii jurnalistice din România, sa depuna declaratii de interese. Nu se pune problema de declaratii de avere, caci sunt platiti din bani privati”, se arata în document. Conform senatorului, o declaratie de interese nu face rau absolut nimanui si în momentul de fata în România va fi o garantie în plus pentru consumatorul de presa. „Declaratia de interese se depune conform legii la seful departamentului de resurse umane, iar sanctiunile sunt cele cuprinse în lege”, a aratat Iulian Urban.

Declaratiile de interes nu sunt o noutate
Potrivit jurnalistei Cora Muntean, initiativa senatorului Urban este binevenita, mai ales ca în unele redactii aceasta practica nu e o noutate. „Da, eu sunt de acord cu o astfel de masura. În primul rând, pentru ca am sti din start daca ziaristul are vreun interes în abordarea subiectului. Apoi, s-ar putea lamuri anumite suspiciuni care planeaza asupra unora. „Pe vremea mea”, adica pe vremea lui Cristoiu la Evenimentul Zilei, dadeam astfel de declaratii, interne, o data la sase luni. Iar daca exista un interes al ziaristului, legat de un subiect, în sensul ca ar fi în relatii de prietenie sau dusmanie cu acesta, ceea ce ar putea denatura continutul editorial, se poate invoca clauza de constiinta”, a aratat Cora Muntean. Aceeasi opinie ne-a fost împartasita si de Ioan Korpos, producatorul general al postului de televiziune Realitatea TV Târgu-Mures. „Pe mine nu m-ar deranja… chiar as fi de acord”, a spus Ioan Korpos.

Jurnalistii „cameleoni” vor fi demascati
Cosmin Blaga, editor coordonator în cadrul postului de televiziune Antena 1 Târgu-Mures a fost de parere ca publicarea de catre jurnalisti a unor declaratii de interese ar oferi mai multa credibilitate, mai ales în perioadele de campanie electorala. „Ar fi foarte bine, mai ales ca în campaniile electorale lumea trebuie sa stie care sunt interesele jurnalistilor care sunt formatori de opinie. De ce unii ridica mereu mingea la fileu unor politicieni, iar altii sunt agresivi doar cu anumite persoane. Telespectatorii au dreptul sa stie ce interese au jurnalistii”, a explicat Cosmin Blaga.

Credibilitatea, principala avere a jurnalistilor
Mugurel Gorea, producator general la Televiziunea Târgu-Mures a agreat ideea senatorului Urban, dar a subliniat ca reglementarile respective ar trebui sa intre în atributiile institutiilor media si nu a statului. „Principial, sunt cu totul de acord cu ideea ca niciun jurnalist nu ar trebui sa se afle vreodata în conflict de interese: credibilitatea este principala avere a celor care lucreaza în presa si nu poti avea încredere în cineva care nu poate fi obiectiv. stim cu totii ca exista si în presa noastra locala câtiva asa zisi oameni de media care dau raportul unor oameni politici, ori au diverse mici relatii de afaceri si ciubucuri cu acestia. Asa cum am vazut cu totii si la nivel national „exemplul” Chiriac – Rosca Stanescu, model care nu e singular. Nu cred, însa, ca avem nevoie ca politicienii sa ne dea legi si reglementari pentru asta, e treaba fiecarei instituitii media, cu exceptia celor de stat, daca angajeaza si creste profesionisti credibili sau nu”, a declarat Mugurel Gorea. Producatorul general al TTM a subliniat ca opinia publica este cea care trebuie sa dea legitimitate au ba unui om de presa, nu puterea politica. „Se vede clar ca senatorul Orban, ca multi alti politicieni din România sau de aiurea, nu e deloc lamurit asupra conceptului de jurnalist. Exista un cod deontologic al profesiei noastre, si acela e Lege pentru cei care lucreaza cu buna credinta în presa, asa cum sunt, de exemplu, cei de la TTM. Puterea are mereu apucaturi de Big Brother si, daca l-am lua în serios pe domnul Orban, i-am putea sugera sa ceara declaratii de interese si de la filosofi, blogeri, preoti, ghicitoare si Adi Mutu”, a adaugat Mugurel Gorea.

Senatorul nu se refera la jurnalistii de rând…
În opinia Dorinei Matis, corespondent Agerpres, jurnalistii nu ar trebui sa dea socoteala deoarece statutul lor e diferit fata de cel al alesilor. De asemenea, aceasta a fost de parere ca initiativa senatorului Iulian Urban nu se refera la jurnalistul de rând. „Sunt curioasa la ce interese se refera. Functia noastra cu a domniei sale nu se poate compara, nici material, nici altfel. Dânsul e ales, noi nu. Multi colegi de-ai nostri sunt angajati cu contracte de drepturi de autor, deci au tot dreptul sa fie inclusiv actionari, daca si-o permit sau sa lucreze în alte 3-4 locuri. În plus, noi nu suntem în functii de decizie, nici politice, nici administrative, nu facem parte din comisii de licitatii, nu gestionam fonduri publice. Dar eu cred ca nu la noi, jurnalistii de rând, se refera”, a declarat Dorina Matis.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE