Cum obţineţi certificat energetic? Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 612 Vizualizări

Cum obţineţi certificat energetic?

2_1_13.jpg
Persoanele care vând sau închiriază locuinţe sunt obligate să obţină certificate de performanţă energetică. Fără aceste acte nu ar mai putea fi legalizate tranzacţiile la notar. Însă notarii susţin că totuşi se poate. Ministerul Dezvoltării trebuie să emită noi clarificări.
Orice locuinţă scoasă la vânzare sau la închiriere va trebui să fie însoţită de un certificat de performanţă energetică. Obligativitatea prezentării acestui certificat ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2007, dar a fost amânată de câteva ori, ultima oară chiar pe 29 decembrie 2009, când termenul a fost mutat la 1 ianuarie 2011. Ministerul Dezvoltării nu a mai aprobat o nouă amânare, astfel că prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, în ceea ce priveşte obligativitatea prezentării certificatelor de performanţă energetică la vânzarea sau închirierea de locuinţe unifamiliale ori apartamente în blocurile de locuinţe sunt în vigoare. Radu Codreanu, coordonatorul Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri, filiala Mureş (AAEC), ne-a declarat că preţul pentru un certificat va depinde de softul folosit sau zona din care provine comanda. Conform acestuia, auditorii lucrează cu sisteme ce pot evalua apartamente în parte sau întregul imobil, iar eliberarea certificatelor poate cam trei zile. În Mureş sunt acum autorizaţi 19 auditori energetici, lista completă şi datele lor de contact fiind disponibile pe site-ul Ministerului Dezvoltării la adresa http://www.mdrl.ro/_documente/constructii/atestari/auditori/MURES.pdf. Conform informaţiilor din piaţă, costurile pentru obţinerea unui certificat energetic se calculează în jurul unui tarif de 1 euro/mp.

”Duel” cu notarii

Consiliul Uniunii Notarilor Publici a emis însă pe 17 decembrie 2010 o hotărâre prin care explică membrilor profesiei modul în care aceştia trebuie să acţioneze de la 1 ianuarie pentru aplicarea legii nr. 375/2005, în domeniul lor de competenţă, adică autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare a clădirilor. Notarii trebuie să autentifice contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere numai după ce vânzătorul declară că a pus la dispoziţia cumpărătorului certificatul de performanţă energetică a clădirii, iar cumpărătorul declară că a primit acel certificat. Se recomandă chiar, ca o copie a certificatului sa se păstreze la dosarul actului. Aceasta este recomandarea nr. 1 făcută notarilor publici români de către Uniunea lor Naţională. În cazul în care prezentarea certificatului către cumpărător nu s-a făcut, notarul public le va pune în vedere dispoziţiile Legii nr. 372/2005. Abia în situaţiile în care părţile insistă la încheierea şi autentificarea contractului de vânzare-cumpărare sau închiriere, fără a fi în posesia certificatulului de performanţă energetică a clădirii, se recomandă ca notarii publici să autentifice acel contract numai dacă părţile consimt la introducerea în contract a unei dispozitii din care sa reiasă că: au fost informaţi de către notarul public de dispoziţiile Legii nr.372/2005; cunosc obligaţia proprietarului de a pune la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş certificatul de performanţă energetică a clădirii şi cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţa energetică a clădirii. “În privinţa obligativităţii mai aşteptăm clarificări de la minister. Asociaţia de care aparţinem şi o parte din auditorii din Mureş a cerut Ministerului un răspuns după iniţiativa notarilor”, ne-a mai declarat Codreanu. “AAEC îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de poziţia Uniunii Notarilor Publici din România… care a decis să ignore legislaţia… solicităm în special Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, exprimarea unui punct de vedere clar şi emiterea de urgenţă a unui document legislativ care să oblige la respectarea prevederilor europene”, se arată în comunicatul Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru clădiri.

Efect pe piaţa imobiliară
“La capitolul vânzări duce la complicarea negocierilor între părţi, este o complicaţie şi pentru noi, apare ca element de cost care nu-i convine nimănui. Va fi util persoanelor mai sofisticate care ţin foarte mult la calitate şi aici mă refer la cumpărători, ei vor fi mai atenţi la detaliu, la acest certificat, pentru că reprezintă un document ce le va defini ce înseamnă viitoarea locuinţă în ce priveşte costuri pe termen mediu şi lung, abia apoi va după câţiva ani va fi înţeles de toată lumea. Este obligatoriu în UE şi de-asta a fost introdus şi la noi. Pe partea de închiriere unde sumele sunt mici, proprietarii vor evita să înregistreze contractele la finanţe, prima tendinţă va fi că statul va pierde, pentru că sumele sunt mici şi cine va mai dori să cheltuie bani în plus şi pentru certificatul energetic? Din punctul meu de vedere nu este obligatoriu, notarii au dat acele precizări suplimentare, dacă părţile îşi asumă că nu au nevoie, se încheie tranzacţia. Nu este suficient mediatizat, oamenii nu ştiu prea multe, cu cei care am discutat nu au fost foarte încântaţi“, a declarat Octavian Ispas, directorul Euroimobil, agenţie imobiliară activă de peste 11 ani pe piaţa mureşeană.

Ce înseamnă auditarea?
Cele mai multe apartamente, situate în blocurile comuniste, se încadrează în clasa energetică C şi D, în funcţie de îmbunătăţirile aduse şi de starea energetică a clădirii. Printre elementele luate în calcul la evaluare se află starea subsolului clădirii, dacă e inundabil sau nu, uşa de intrare în clădire (dacă este prevăzută cu sistem automat de închidere), starea ferestrelor şi a uşilor, a caloriferelor (când au fost demontate şi curăţate în totalitate). De asemenea, se analizează coloanele de încălzire, starea tencuielii exterioare, pereţii exteriori (dacă sunt uscaţi sau prezintă urme de igrasie ori pete de condens în sezonul rece) sau dacă acoperişul clădirii este etanş, etc,

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE