Home / Sanatate / Plantele medicinale se vor vinde doar după procesare

Plantele medicinale se vor vinde doar după procesare

Distribuie

3_1_07.jpg
Începând cu data de 1aprilie, toate plantele medicinale şi tratamentele homeopate vor fi interzise în Uniunea Europeană dacă nu vor fi însoţite de certificate speciale de autorizare.
Conducerea Colegiului Farmaciştilor Mureş consideră că măsura vine ca urmare a faptului că minorii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice, iar autorităţile încearcă să instituie un control asupra comercializării diferitelor plante care se găsesc la Plafar şi drogherii sub formă de suplimente alimentare şi ceaiuri. „Eu cred că acea directivă europeană este dată datorită faptului că au apărut aceste plante etnobotanice, amestecuri care fac atât de mare rău tinerilor şi vor să instituie şi un control asupra acestora. Ministerul Sănătăţii şi cel de Interne au elaborat pentru produsele stupefiante şi psihotrofe Legea 339, care anul trecut a fost completată cu o listă de plante ce conţin substanţe puternic active ce nu au voie să se găsească în nici un preparat, fie el ceai, amestec, ele fiind interzise. Probabil că aici ne referim la această directivă care a identificat toate substanţele active la nivel european şi a dat o directivă ca fiecare ţară să o aplice, în sensul în care să îşi completeze listele cu aceste principii active care fac atâta rău şi care nu au voie să se regăsească în nici un produs finit”, a declarat Iustina Vas, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Mureş.
Totodată, aceasta a subliniat că, în prezent certificatele pentru suplimentele alimentare şi ceaiuri se eliberează de către Institutul de Bioresurse Alimentare, pe care se confirmă denumirea, forma de comercializare, compoziţia şi prospectul. „Deocamdată aceasta este legislaţia în România. Că această directivă europeană va intra în sistemul de validare şi în România va schimba această autorizare, noi nu avem de unde şti. Deocamdată nu există produs care să intre în farmacie din această categorie, să nu aibă certificat”, a subliniat Vas.
Potrivit directivei UE, toate plantele medicinale ar trebui să fie procesate după aceleaşi procedee ca şi celelalte produse farmaceutice, înainte de a fi supuse spre comercializare, adică să nu mai fie vândute în forma lor naturală.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.