Home / Social / Bogdan Murgu dixit: Legea Educaţiei va scumpi taxele universităţilor private

Bogdan Murgu dixit: Legea Educaţiei va scumpi taxele universităţilor private

Distribuie

12_cap.jpg
Legea Educaţiei se apropie cu paşi repezi de a fi pusă în aplicare. Despre efectele acesteia asupra învăţământului universitar particular ne-a relatat Alexandru Bogdan Murgu, rectorul Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş.
Reporter: Legea Educaţiei a fost publicată. Cum o consideraţi?
Alexandru Bogdan Murgu: Legea este încâlcit prezentată, cred că în mod intenţionat, cu diferite trimiteri încât să nu fie logică şi curgătoare. Din punct de vedere al învăţământului particular, acesta este net dezavantajat de legislaţia actuală, legea este pro învăţământul universitar de stat.

Rep.: Care sunt carenţele acestei legi?
A.B.M.: O sintagmă spune că universităţile particulare pot să se structureze, să se organizeze singure, cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare. Legea continuă cu o serie întreagă de dispoziţii care reglementează şi structurează toate organele de funcţionare ale universităţilor. Dacă ne luăm după legea în cauză, nu mai ai ce organiza singur şi scade eficienţa, cresc costurile, multe în mod nejustificat. Până acum, învăţământul universitar particular se putea structura, organiza aşa cum era considerat că e mai eficient. Acum se impun structuri pe care noi le considerăm greoaie şi ineficiente, depăşite de lege.

Rep.: Era necesară o astfel de lege?
A.B.M.: Deşi se pretinde a fi o lege a descentralizării, este una care, din contră, centralizează foarte mult. Dacă ne uităm la nivel mondial, prima universitate din lume este una particulară, Harvard, iar între primele 15 universităţi din lume există două universităţi publice, care aparţin comunităţilor locale, iar restul sunt particulare, cele de stat sunt mai la coadă. Dacă ne uităm la învăţământul românesc, vedem că universităţile de stat sunt bine reprezentate. Din punct de vedere al structurii universităţilor particulare, suntem legaţi de mâini şi de picioare şi în acest an va conduce în mod necesar la o scumpire a activităţii de şcolarizare. Şi până acum bugetele erau greu de făcut, pentru că exista o concurenţă şi ce-o să se întâmple de acum încolo, Dumnezeu cu mila!

Rep.: Eventuala schimbarea de regim va duce la schimbarea legii?
A.B.M.: Nu cred că ea va fi schimbată, deoarece cred că sunt incapabili. Sunt interese mari, în general în universităţile de stat sunt oameni care au putere, chiar dacă nu oficial, ci la modul neoficial şi câtă vreme se va face această discriminare, în care învăţământul particular este lăsat să stea doar în poziţie de drepţi, şi are numai obligaţii şi nici un drept, o posibilitate de a se organiza singur. Această discriminare nu e de ieri, de azi, este o discriminare la nivel legal, câtă vreme universităţile particulare acreditate în cadrul sistemului naţional de învăţământ răspund tuturor condiţiilor legale, nu sunt eligibile pentru accesarea fondurilor europene. Am vrut să facem un campus, şi l-am construit noi. Alte universităţi de stat au beneficiat de fonduri europene fiind considerate eligibile, ceea ce consider că e o discriminare. Această lege nu doar că nu face o descentralizare şi universităţile stau în poziţie de drepţi în faţa ministerului, cum nu se întâmpla nici măcar pe vremea lui Ceauşescu.

Rep.: Veţi avea o întâlnire cu ministrul Învăţământului?
A.B.M.: Este organizată o întâlnire, sâmbătă dimineaţa, la Bucureşti, la Biblioteca Centrală Universitară, unde au fost invitaţi rectorii universităţilor din ţară. Având în vedere că în România există 200 de universităţi, care va fi atunci eficienţa unei discuţii între ministrul învăţământului şi 200 de reprezentanţi? După mine este o pierdere de vreme, un praf în ochi aruncat de ministru. Dacă vor fi 200 de oameni şi fiecare să-şi spună punctul de vedere în două minute, înseamnă 400 de minute, vor fi şapte ore doar ca fieare să-şi exprime o idee. Nu văd rostul unei asemenea întâlniri, care nici nu scade, nici nu adună şi nu poţi discuta o turmă, cu o singură persoană în faţă.

Câteva prevederi din legea Educaţiei referitoare la învăţământul universitar particular:
– Toate deciziile privind patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare sunt luate de către consiliul de administraţie;
– Sursele de finanţare ale instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare sunt compuse din: sumele depuse de fondatori, taxe de studiu şi alte taxe şcolare, sponsorizări, donaţii, granturi şi finanţări acordate pe bază de competiţie, exploatarea rezultatelor cercetării, detvoltării, inovării şi alte surse legal constituite;
– Rectorul universităţilor de stat şi particulare se desemnează prin una din următoarele modalităţi: pe baza unui concurs public, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar nou ales conformă cu prezenta lege sau prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor;
– Statul poate sprijini învăţământul superior particular acreditat.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.