9,8 milioane de euro necesari pentru reabilitarea Cetăţii Sighişoara Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

9,8 milioane de euro necesari pentru reabilitarea Cetăţii Sighişoara

2_61.jpgAnul 2010 nu a fost unul extraordinar pentru municipalitatea din Sighişoara. Cu proiectul de reabilitare a zidurilor şi turnurilor din Cetatea Medievală pe lista de aşteptare pentru obţinerea finanţării, primarul municipiului Dorin Dăneşan a încercat toate variantele de a obţine fonduri pentru proiectul de peste 8 milioane de euro. Promisiuni există, soluţiile practice fiind aşteptate atât de sighişoreni cât şi de numărul mare de turişti care se opresc anual în singura cetate medievală locuită din această zonă a Europei.

Reporter: Cum a fost 2010 şi cum se prefigurează a fi anul 2011 pentru Sighişoara?
Dorin Dăneşan: Pentru 2010 am fost mai optimişti, pentru 2011 pot spune că suntem mai pesimişti. Sunt greutăţi care apar pe parcurs. Va fi greu să ne punem în practică proiectele pe care ni le dorim, finanţările pe care le dorim. Sperăm, totuşi, să fie bine.

Rep.: Care este stadiul lucrărilor de reabilitare a cetăţii Sighişoara?
D.D.: În urmă cu mai mulţi ani am început un proiect integrat pentru Cetatea Medievală şi oraşul medieval. Acesta a început în anul 2001 şi a fost finalizat în anul 2007 cu mari greutăţi. De atunci am încercat să găsim finanţare pentru punerea în practică a lucrărilor. Nu am găsit finanţare până în prezent. Din bugetul local am reuşit să realizăm unele reparaţii în cetate şi mă refer la infrastructură. În acelaşi timp s-a schimbat instalaţia de apă, canalizare, gaze, tot ceea ce înseamnă reţea electrică a fost cablat prin pământ, s-a trecut la pavarea cetăţii şi la iluminatul ornamental. Au rămas zidurile cetăţii care sunt în pericol de surpare şi unele turnuri.

Rep.: Ce s-a întâmplat cu acest proiect?
D.D.: Noi aveam proiectul pentru aceste obiective, l-am predat, dar bineînţeles orice vânt care a schimbat puterea şi aceasta a adus nişte specificaţii suplimentare. Noi le-am făcut cât am putut de repede şi le-am predat înainte cu o zi de termenul final. În faza iniţială proiectul a fost bun şi a fost câştigat. Apoi ni s-a spus că este pe lista de aşteptare pentru că nu mai sunt fonduri şi că primul venit a fost primul servit şi noi nefiind primii cu proiectul depus, după ce ne-au cerut aceste modificări, am rămas pe această listă de aşteptare. Acum eu nu ştiu cum este cu acest sistem „primul venit, primul servit”. Personal sunt de părere că se pot face astfel aceste clasificări, în funcţie de importanţa obiectivului şi faţă de amploarea lui şi de importanţa pe care o are pentru turişti. S-au câştigat proiecte pentru cetăţile de la Rupea, Alba şi Târgu-Mureş în valoare de multe milioane de euro, care poate nu erau necesare. Poate sunt acum răutăcios, dar ca fiecare edil, ţin la acest oraş şi aş fi dorit să se investească şi la Sighişoara ceva bani.

Rep.: Ce speranţe aveţi în acest moment că veţi reuşi să obţineţi finanţarea?
D.D.: Speranţa moare ultima şi după promisiunile pe care le avem de la doamna Udrea şi de la cei din Minister s-ar putea ca în acest an să se deblocheze fonduri de pe unele axe de finanţare sau chiar de la bugetul de stat.

Rep.: Care este valoarea acestui proiect?
D.D.: Valoarea proiectului este de 8,9 milioane de euro. Asta este suma de care avem, în principiu nevoie, pentru lucrările la ziduri şi la turnurile din Cetate. Probabil pe parcurs vor mai fi nevoie de bani pentru că atunci când începi o lucrare, inevitabil intervin lucrări neprevăzute, dar aceste costuri sunt minore faţă de suma de care avem nevoie pentru lucrările de recondiţionare şi conservare a zidurilor şi turnurilor.

Rep.: În această perioadă dificilă, care este moralul locuitorilor din Sighişoara?
D.D.: Ca peste tot oamenii sunt nemulţumiţi, aşteaptă un miracol, nu mai au răbdare şi nici nu vreau să mă gândesc la urmări. În ultimii ani s-a scumpit foarte mult viaţa, am fost şi noi îngrădiţi să facem anumite investiţii şi suntem în continuare îngrădiţi datorită legislaţiei existente. Părerea mea este că nu ne îndreptăm pe o cale bună, dar se poate remedia ceea ce se întâmplă şi Guvernul va realiza acest lucru şi va lua măsurile necesare ca să ne redresăm cât mai repede.

Rep.: Este ACD cu PSD alături o soluţie pentru România şi pentru judeţul Mureş?
D.D.: Toată lumea spune acest lucru. În plan politic este mai dificil să facem noi speculaţii pentru că politica este destul de ciudată şi de grea. Alianţele care se fac se pot şi desface. Avem exemple destule şi în trecut. Normal acum se grupează toţi împotriva actualului Guvern pentru că sunt nemulţumiri mari. Sunt optimist în privinţa acestei alianţe şi cred că există soluţii pentru că banii din această ţară pot fi mai bine chibzuiţi şi cheltuiţi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE