Home / Social / Ioan Feier, un gospodar de nota zece

Ioan Feier, un gospodar de nota zece

Distribuie

16_26.jpg
Ioan Feier s-a născut în anul 1958, în data de 5 august, fiind cel mai mare copil din cei patru ai agricultorilor Dumitru Elisabeta. În comună a făcut clasele I-VIII, şi-a continuat studiile la Sibiu unde a făcut o şcoală de trei ani, perioadă în care a suferit un acident şi a fost nevoit să întrerupă studiile şi să se specializeze în meseria de strungar. În 1976 s-a angajat la întreprinderea IUPS Reghin de unde a fost încorporat în armată după doi ani, la o unitate de cercetare din Turda, de unde a fost detaşat datorită rezutatelor obţinute la tragre în prima serie de soldaţii care au asigurat paza aeroportului din Cluj-Napoca.
A liberat din armată ca şi sergent şi s-a întors la vehiul loc de muncă pe vremea diretorului Vasile Herţa. Dat fiind faptul că se lucra în producţie de serie în fabrică, cu maşini semiautomate, pe tânărul Ioan nu îl prea încânta ideea şi i-a spus directorului că îşi doreşte să fie detaşat la un alt compartiment undeva unde să îşi poată pune în valoare calităţile de strungar. Neîndeplinindu-i-se doleanţa, Ioan s-a ambiţionat, a demisionat, a intrat în audienţă la directorul întreprinderii Republica unde a cerut acelaşi lucru, un serviciu unde să poată să dovedească că este un strungar talentat… Zis şi făcut… a dat o probă de lucru a doua zi cu înarmat cu un şubler şi un micrometru în faţa directorului Antal Ioan. A luat examenul cu uşurinţă pe funcţia de strungar de întreţinere şi s-a adaptat noului colectiv condus de şeful de echipă Jeno Bacsi.

Îndrăgostit de Rodica şi Măria

Ioan a avut de-a lungul timpului două nume dragi, Rodica şi Măria, femei pe care le-a iubit cu patimă dar şi-a cunoscut soţia tot Rodica din Ibăneşti în perioada navetei pe când era angajat la IUPS Reghin, pe vremea când ea era elevă la liceu. După doi ani, în 22 decembrie 1983, s-a logodit, în 15 ianuarie 1984 au făcut nunta, iar în luna septembrie a aceluiaşi an în data de 27 se năştea Ioana, singura fiică a familiei care azi este învăţătoare la Şcoala Generală din Hodac. În 1984 a început să construiască o casă împreună cu soţia şi o perioadă de zece ani a crescut şi animale, renunţând la ele în favoarea serviciului.

Şi-a deschis firmă în domeniul lemnului

La fabrică, Ioan a crescut în ochii şefiilor zi de zi datorită implicării, devotamentului şi simţului practic de care a dat dovadă, după cinci ani i s-a oferit şansa din partea conducerii să se transfere la aprovizionare, domeniu în care şi-a dedicat 15 ani din viaţă până în 1999. În acest timp a făcut naveta la început cu autobusul, apoi cu autoturismul şi în paralel acasă îşi ajuta părinţii la muncile agricole. În perioada în care au început restructurările, locuind într-o zonă de pădure Ioan şi-a deschis o firmă pe profil de industria lemnului, debitare şi uscare, iar mai târziu a lucrat până în anul 2008 prin intermediul asociaţiei familiale Kolping de întrajutoare cu sediul în Koln.

A intrat în politică în anii 90

Ioan a intrat în politică în anii 90, de la înfiinţarea PUNR, dar s-a implicat mai mult în după anul 2000 în partidul PD şi apoi în PDL. Azi, are la activ două mandate de consilier local şi din anul 2008, datorită experienţei politice pe care a acumulat-o şi a numeroaselor responsabilităţi avute, a fost recomandat pentru funcţia de viceprimar al comunei Hodac. Privind în urmă, recunoaşte că au fost vremuri grele dar frumoase, iar dacă ar fi să enumere o realizare înfăptuită pentru comuna Hodac de care îşi vor aminti mult timp cetăţenii comunei este faptul că din funcţia pe care o deţine s-a implicat în pietruirea drumurilor laterale, drumurilor agricole şi de legătură dintre sate care erau inpracticabile.

Susţinător al culturii

De când este viceprimar, Ioan Feier împreună cu primarul comunei, Iacob Valentin, s-a luptat pentru păstrarea obicieiurilor şi tradiţiilor moştenite de la înaintaşi şi în fiecare an indiferent că e an de criză sau nu organizează sărbătoarea unică în ţară “Udatul Nevestelor”, iar la Toaca organizează frecvent întâlnirea cu “Fii satului”. Binenîţeles că nici modernizarea căminelor culturale nu i-a scăpat viceprimarului care s-a implicat în modernizarea acestora pentru a purtea invita orice musafir din ţară sau din străinătate să asiste la evenimentele culturale organizate pe raza comunei. Viceprimarul îşi aminteşte că în anul 2006 pe vremea primarului Niculici, la iniţiativa Consilului Local i s-a încredinţat sarcina de a supraveghea lucrările de execuţie şi introducera a apei potabile la care a participat în toate fazele timp de 11 luni, lucrare care s-a realizat cu ajutorul contribuţiilor băneşti a cetăţenilor şi cu ajutorul unui credit.

Îşi doreşte să devină bunic

Ioan Feier a rămas acelaşi om deschis şi modest care nu şi-a părăsit comuna, pentru că iubeşte oamenii satului. Azi are o experienţă incontestabilă în administraţia locală unde a parcurs mai multe trepte ierarhice şi recunoaşte că mai este mult de muncă pentru înfrumuseţarea comunei dar spune că are suficientă energie pentru a realiza toate proiectele care să le aducă confort şi bunăstare consătenilor săi, să înmâneze nealterate tradiţiile şi obicieurile hodăcene generaţiilor care vin, iar pe plan personal îşi doreşte să devină un bunic tânăr cu mulţi nepoţi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.