Home / Sanatate / Inducerea stării de sincopă poate salva viaţa

Inducerea stării de sincopă poate salva viaţa

Distribuie

13_25.jpg
Peste 30% din pacienţii din întreaga ţară, în afară de cei din judeţul Mureş, care au prezentat episoade de leşin, apelează la investigaţii medicale la unitatea modernă de sincopă de la secţia clinică Medicină Internă a Spitalului Clinic Judeţean Mureş. Sincopa este pierderea completă şi tranzitorie a conştienţei, ce poate apărea atât la persoanele tinere, cât şi la vârstnici, indiferent de starea lor de sănătate, iar inducerea acesteia în condiţii de laborator poate preveni un eveniment major din viaţa omului.

De ce apare sincopa?

Preocupările legate de sincopă a specialiştilor de la Clinica Medicină Internă datează din anii 1999-2000 când s-a început tratarea afecţiunii cu ajutorul unor mijloace simple, permiţând identificarea pacienţilor care suferă de această boală. Din 2008, secţia clinică beneficiază de cea mai modernă unitate de sincopă din ţară.
Sincopa poate avea foarte multe cauze, deoarece sunt foarte multe boli cardiace si neurologice în principal, dar şi diabetul şi alte boli metabolice, în cursul cărora se poate să apară o sincopă, sau o pierdere completă a conştienţei. „Problema cea mai importantă la aceşti pacienţi este să identificăm exact care este cauza din care pacientul a leşinat, pentru a şti cum să-l tratăm. Este foarte important să descoperim cât mai curând, cât mai precoce cauza sincopei, pentru că prognosticul acestor pacienţi este diferit, în funcţie de cauza care a declanşat sincopa. Dacă aceasta a apărut din cauza unui infarct miocardic de exemplu, sau a unei tulburări de ritm, acel pacient are un risc foarte mare de moarte subită şi, dacă nu se intervine precoce, riscăm ca pacientul să-şi piardă viaţa”, a declarat dr. Cristian Podoleanu, medic primar cardiolog, coordonatorul unităţii de sincopă.

Episod sincopal indus în laborator

Aparatul permite înregistrarea a aproximativ 20 de parametrii legaţi de funcţionarea inimii şi a sistemului vascular, parametrii care se schimbă în momentul în care pacinetul leşină. Cu ajutorul aparatului pot fi identificaţi exact parametrii care se modifică şi se poate constata exact cum ar trebui trata pacientul respectiv.
„Noi putem să inducem un episod sincopal în laborator. Pacientul leşină undeva pe stradă, după care îşi revine şi vine ulterior la medic. Noi practic trebuie să descoperim cauza sincopei, în condiţiile în care pacientul este aparent sănătos. Se folosesc teste care să declanşeze episoade de leşin, în condiţii de laborator, sub stricta supraveghere medicală şi în condiţiile unei resuscitări prompte, dacă acea sincopă este de o natură mai specială”, a explicat dr. Podoleanu.
Simularea este efectuată doar după ce pacientul este evaluat complet din punct de vedere cardiac, pentru a se putea evita situaţiile în care inducerea unei sincope în laborator prezintă un risc major. De cele mai multe ori această procedură este efectuată la pacienţii care au un risc scăzut de complicaţii. „În prezenţa unor afecţiuni cardiace trebuie stabilit dacă acele afecţiuni sunt cauza care a dus la sincopă sau sincopa este cea ce se suprapune zestrei de boli a pacientului”, a mai spus dr. Podoleanu. Acesta a subliniat că testul nu se efectuează decât la adulţi.

Listă de programări

În general, circa 50% din populaţie prezintă episoade de sincope, iar adresabilitatatea mare a pacienţilor la acest serviciu medical a dus la realizarea unei lungi liste de programări. „Am avut pacienţi din multe judeţe ale ţării. Practic avem o adresabilitate mare, în jur de 35% din alte judeţe, dar adresabilitatea este limitată şi de personalul insuficient, lucru des întâlnit în spitalele din ţară. Avem un registru de programări, cele de acum sunt undeva la două săptămâni”, a conchis coordonatorul unităţii de sincopă.
Înainte de programare, pacientul se prezintă în ambulatorul de specialitate cu biletul de trimitere de la medicul specialist sau cel de familie şi dovada plăţii contribuţiilor de asigurări de sănătate şi, de abia după un consult prealabil, se stabileşte o programare.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.