La Gimnaziul George Coşbuc  se învaţă doar înainte de masă Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 537 Vizualizări

La Gimnaziul George Coşbuc se învaţă doar înainte de masă

6_39.jpg
Înscrierile pentru clasa întâi la şcolile generale au început –neoficial-încă de anul trecut, oficial din 3 martie şi durează până la ocuparea locurilor, ultima zi de înscriere fiind 5 mai 2011. Hotârârile din noua Lege a Educaţiei potrivit căreia copiii vor începe şcoala la împlinirea vârstei de şase ani, vor fi aplicate doar din toamna lui 2012. Cotidianul Zi de Zi vă propune prezentarea unităţilor de învăţământ din Târgu Mureş, pentru a vă dea o mână de ajutor la alegerea şcolii potrivite pentru copiii dumneavoastră. Azi vă propunem să faceţi cunoştinţă cu Gimnaziul George Coşbuc, din cartierul Tudor Vladimirescu.

Opt copii fac naveta
Fosta şcoală generală din strada Moldovei ce poartă numele poetului ce a fost „suflet din sufletul neamului”, George Coşbuc” este o unitate de învăţământ de cartier. „Şcolile din cartierele de locuit au fost construite ca să ajungă la ele copiii care locuiesc prin zonă, de aceea scopul inspectoratului este ca locurile din aceste clase să fie ocupate”, a spus inspectorul general Dumitru Matei. Date fiind rezultatele bune obţinute la învăţătură, la concursurile şcolare şi la admiterea la colegii sau liceu, Gimnaziul George Coşbuc este o şcoală căutată nu doar de cei care locuiesc în cartier. Stând de vorbă cu directoarea şcolii, prof. Maria Laslo, am aflat că pe lângă elevii din cartier şi din împrejurimi, au trei elevi care vin din Livezeni şi alţi cinci care fac naveta de la Poieniţa. Şi cu acesta am spus destule despre renumele şcolii. „Am avut la început elev din Poieniţa, apoi ceilalţi au venit după el”, spune directoarea fără falsă modestie.

Situaţia este sub control

Reporter: Câte cadre didactice aveţi în subordine?
Maria Laslo: Avem aceeaşi schemă ca şi anul trecut, nu au fost disponibilizaţi nimeni, nu a ieşit nimeni la pensie, avem 46 de cadre. Avem cadre didactice foarte bine pregătiţi, sunt mulţi tineri printre ei, sunt chiar foarte buni şi am dori să rămână în continuare.
Rep.: Programul educaţional se desfăşoară în schimburi, ca pe vremuri?
M.L.: Nuuu. Avem un singur schimb, tocmai pentru a da posibilitatea elevilor de a avea timp şi pentru alte activităţi, cum ar fi sportul, concursurile şcolare, ca să petreacă mai puţin timp la calculator şi în faţa televizoarelor.
Rep.: De câte săli dispune clădirea?
M.L.: În total avem 30 de săli, dintre care 24 săli de şcoală cabinete şi şase grupă de grădiniţă.
Rep.: Aveţi condiţii pentru începerea clasei întâi după noile reglementări ale Legii Educaţiei?
M.L.: Având grădiniţa chiar la noi în clădire, suntem un caz fericit. Putem trece la noile cerinţe fără probleme. Avem spaţiu adecvat, cadre bine pregătite.
Rep.: Ce puteţi spune despre disciplina în şcoală?
Maria Laslo: Nu am avut probleme deosebite, situaţia este sub control. Un singur caz, cel de anul trecut când un copil a plătit o amendă de 500 de lei, a fost un exemplu pentru toţi ceilalţi, ca să se respecte regulile de bună conduită şi disciplină în şcoală.
Rep.: Ce s-a întîmplat?
M.L.: A fost din cauza unei bătăi, toată şcoala a ştiut că Atilla a plătit amendă 500 de lei. Sincer mi-a părut rău, dar nu putem tolera asemenea comportament. L-am mai întâlnit, a terminat clasa a opta, nu-mi poartă ranchiună!
Rep.: Cât de des ajung la dumneavoastră elevii cu probleme?
M.L.: Foarte rar ajung la mine. Dacă ajung la mine, înseamnă că e ceva mai grav. Nu mi se pare constructiv ca pentru orice fleac să fie trimis elevul la direcţiune, dar şi dacă ajunge aici, trebuie să ştie că sunt severă!
Rep.: Cum reuşiţi să ţineţi situaţia sub control?
M.L.: Avem o colaborare foarte bună cu părinţii. Preşedintele Asociaţiei Părinţilor este Sorin Notar, care nu e notar, ne ajută foarte mult, ne consultăm cu părinţii, avem şedinţa anuală unde dezbatem toate problemele. Colaborăm în scop preventiv cu poliţia de proximitate care în fiecare dimineaţă supraveghează sosirea elevilor la şcoală, vin prin şcoală, discută cu elevii.
Rep.: Am auzit că în pauze curtea şi coridoarele răsună de acordurile antrenante ale muzicii…
M.L.: Da, avem staţia de radio a şcolii, o echipă de copii se ocupă de emisiuni în timpul pauzelor.
Rep.. Ce este „Curcubeul”?
M.L.: Da, Curcubeul din Valea Rece, nu are personalitate juridică, este o asociaţie în colaborare cu olandezii, unde sunt 92 de copii, de care se ocupă o pensionară, Magyari Erzsebet, nominalizată la TTM. Copiii primesc şi de mâncare acolo, iar după terminarea clasei a patra sunt repartizaţi pe la şcolile din oraş pentru ciclul gimnazial.
Rep.: Care a fost cea mai mare realizare pe 2010?
M.L.: De la Crăciun avem centrala termică proprie, aceasta este cea mai mare realizare a noastră din punct de vedere administrativ.
Rep.: Dar educativ?
M.L. Avem copii cu rezultate foarte bune la învăţătură şi la concursurile şcolare. Din clasele cinci-opt avem patru elevi care au ajuns la faza judeţeană la română, la olimpiada de fizică am ocupat locurile unu-patru, iar la faza naţională va merge Sabău Vlad, cel despre care aţi scris în anii trecuţi, când lua premii peste premii la matematică, acum concurează la fizică! Sunt mulţi elevi cu rezultate bune la Kanguru.
Rep.: Ce rezultate au elevii la sport?
M.L.: Avem sala de sport încălzită, bine dotată, avem terenul de sport şi nişte copii care au rezultate bune şi la sport,. Nu numai la învăţătură. Astfel Grec Claudiu din a VII-a A la înot, Cătană Remus din a VIII-a B la şah, Vereş Vlad din a VIII-a A şi Ghereb Andrea din a V–-B sunt foarte buni la dans sportiv. Nu le pot înşira numele celor care fac balet, alţii joacă fotbal. Mens sana in corpore sano!
Rep.: Aveţi bibliotecă şcolară?
M.L.: Da, dar despre asta mai multe vă poate spune bibliotecara!

Interviu fulger cu bibliotecara

O cămăruţă mică, unde pătrunde lumina printre flori şi o perdeluţă, cu rafturi până în tavan, ticsite cu cărţi, unele noi, altele cu foile jerpelite. Printre mormane de hârtii, cărţi şi reviste, bibliotecara Miţiga Mirela.
Rep.: De când sunteţi bibliotecara şcolii?
Mirela Miţiga: Din 1990.
Rep.: Câte volume are biblioteca?
MM.: Avem 16870 de volume.
Rep.: Câţi cititori?
MM. 520 cu cadre didactice şi elevi.
Rep.. Aveţi un cerc literar?
MM.: Din 1991 am înfiinţat cercul literar „Invitaţie la suflet”, un cerc literar la care vin copiii pentru că vor, nu e nimic obligatoriu. Copii de clasele a doua-opta, participăm la evenimente, cum a fost Zilele Coşbuc, de pildă. Avem un panou, „Chemarea Cărţii”, unde popularizăm noile apariţii.

Oferta educaţională
Pentru anul şcolar 2011-2012 avem două clase la secţia română, ( conduse de înv. Roşca Aurelia, gr. didactic 1 şi prof. înv. primar Gherman Corina), la secţia română şi
prof. înv. primar Palfi Ibolya, gr.didactic 1. la secţia maghiară aşteaptă copiii la înscrieri pentru cele 75 de locuri, care nu sunt ocupate încă în totalitate.

Înscrierile în clasa I se fac la secretariatul şcolii în zilele lucrătoare
Între orele 7 şi 15.
Adresa: Str. Moldovei nr. 30 Târgu Mureş
Tel. 0265 256 608

La cerere se face program prelungit, masă de prânz la Alfa Transilvană, limbi străne engleză sau germană, opţional informatică, matematică distractivă, literatură pentzru copii, folclor, odihnă activă prin sport.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE