Bancă de ţesut osos la Clinica Ortopedie-Traumatologie Altele
  • admin
  • 0 comentarii
  • 250 Vizualizări

Bancă de ţesut osos la Clinica Ortopedie-Traumatologie

12_27.jpg
Cu o tradiţie de jumătate de secol în problemele de endoprotezare a diferitelor articulaţii, Clinica Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş se poate mândri cu numeroşi pacienţi, circa 70% dintre pacienţi provenind din afara judeţului Mureş. Pentru a lărgi paleta serviciilor medicale, conducerea clinicii are în plan realizarea unei bănci de ţesut osos, cartilaginos şi tendinos, dar şi un centru de biomecanică. Şeful Clinicii Ortopedie-Traumatologie, prof. dr. Nagy Ors speră ca în acest an o parte dintre obiective să se materializeze.

Reporter: Faceţi o scurtă prezentare a secţiei Clinice Ortopedie traumatologie.
Prof. dr. Nagy Ors: Clinica noastră are o tradiţie încă din anii 1960-1970 în ceea ce priveşte problemele de endoprotezare a articulaţiilor şoldului, genunchiului, umărului, etc. La fel ne ocupăm şi de tumorile osoase, respectiv de chirurgia şi ortopedia pediatrică. Asta nu înseamnă că nu ne ocupăm şi de urgenţe, dar urgenţele majore aparţin Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.
În principiu, noi suntem consideraţi ca centrul de protezare pe Ardeal. După Bucureşti, cele mai multe endoproteze în jur de 800-1000 pe an sunt puse la Târgu-Mureş, cu mult peste celelalte reşedinţe de judeţ din ţară, mă refer la Timişoara, Iaşi, Cluj, etc.
La secţia clinică avem 73 de paturi, o secţie de terapie intensivă, artroscopie şi ortopedie traumatologie. Rezultatele noastre sunt apreciate, avem un case mix bun.

Rep.: Care este adresabilitatea pacienţilor?
N.O.: Cam 70% din pacientura noastră este extrajudeţeană şi nu mă refer la judeţele limitrofe. Avem pacienţi din Gorj, Suceava, Bucureşti, Galaţi, toate colţurile ţării. Asta înseamnă că suntem pe undeva apreciaţi.

Rep.: Care sunt obiectivele pe care vi le-aţi propus să le realizaţi în acest an?
N.O.: Şi până acum Consiliul Judeţean ne-a ajutat cu problemele de reparaţii capitale, în modernizarea saloanelor, modernizarea la nivel european a sălii de operaţie, mansardarea podului, dar mai avem încă multe de făcut. Este foarte greu să rezolvi anumite probleme într-o clădire veche. Însă circuitul nostru este conform cerinţelor europene şi când nu se făcea per global acreditare din partea Sanepidului, să zicem, noi eram o clinică, aproape unică, care aveam din partea Sanepidului toate aprobările de funcţionare. Anul acesta am obţinut din partea Ministerului Sănătăţii o aprobare privind o colaborare strânsă cu Bucureştiul, Timişoara şi Iaşiul ca să intrăm în acel circuit legat de banca de ţesut osos şi ţesut cartilaginos, respectiv tendinos. Am fost acreditaţi, avem aprobare de la Ministerul Sănătăţii şi de aici încolo trebuie să vedem cum reuşim să facem rost de aparatura care să corespundă acestor cerinţe, spaţiul, personalul.

Rep.: Veţi stoca aceste ţesuturi la Târgu-Mureş?
N.O.: Da, aici le stocăm noi şi după aceea, tot ce stocăm trimitem la Bucureşti. Şi tot ce recoltăm noi, 70% revine Mureşului. Noi recoltăm, avem un fel de prelevare preliminară, trimitem la Bucureşti, acolo se definitivează şi după aceea revine la Târgu Mureş.

Rep.: De când va începe această activitate?
N.O.: Sper ca din a doua parte a anului să obţinem şi spaţii şi un frigider. Finanţarea va fi o parte din partea spitalului şi altă parte de la Ministerul Sănătăţii.

Rep.: Alte obiective?
N.O.: Îmi doresc să avem şi noi la fel ca alte centre din Europa un centru de biomecanică. În acest centru, având în vedere posibilităţile de cercetare, vrem să cercetăm şi să vedem care este rezistenţa anumitor ligamente şi capsule în timpul suprasolicitărilor sportive sau după ce s-a efectuat o operaţie de schimbare a unor ligamente, să vedem care este puterea de sprasolicitare a noilor ligamente transpuse de noi.

Rep.: Este în faza de idee, sau este deja un proiect?
N.O.: Este o problemă pusă deja pe masa managerului spitalului. Se ştie foarte bine că avem nevoie de acest lucru. Este în faza de idee, dar ideea este foarte bună şi poate aduce bani spitalului.

Rep.: În ce sens?
N.O.: Pentru că dacă noi o să facem un contract cu alte centre din ţară, atunci prin acest contract, realizarea unei cercetări prin nişte lucruri practice în ceea ce priveşte implementarea acestora, înseamnă bani. Noi avem un model, cel din universitatea din Debrecen, care au proiecte foarte ingenioase şi au colaboratori din toată Ungaria şi din alte ţări din Europa. Ceea ce ne lipseşte este spaţiul.

Rep.: Cum staţi cu personalul?
N.O.: Eu zic că momentan este suficient personalul. Mă bucur că de la mine nu prea am avut solicitări din partea cadrelor medicale să plece. Având în vedere situaţia în care problemele financiare sunt destul de precare, înseamnă că se simt bine aici şi înseamnă că este un colectiv bine închegat, care mai are speranţe.

„Este o clinică cu o tradiţie bogată în ortopedie. Este o secţie care şi-a centrat activitatea mai mult pe ortopedie şi nu pe traumatologie şi are bolnavi din mai multe judeţe, ceea ce nu poate fi decât benefic”.
Dr. Vass Levente, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean Mureş

„Este o secţie clinică cu o infrastructură bună, cu aparatură modernă, iar colectivul condus de domnul profesor Nagy Ors furnizează servicii de specialitate demne de predecesorii lor, respectiv profesorul Szava şi profesorul Ciugudean”.
Dr. Ladislau Schwartz, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Mureş

„Din analiza indicatorilor de performanţă ai managementului secţiei, reiese că activitatea secţiei este la un nivel de performanţă care provoacă managementul spitalului, în sensul de a găsi soluţiile de finanţare adecvate costurilor mari pe care le implică actul medical performant din această clinică. Pacienţii care se adresează acestei clinici sunt în număr mare, atât din judeţul Mureş, cât şi din alte judeţe şi depunem eforturi pentru a nu compromite renumele centrului nostru medical. În anul 2010, au fost internaţi peste 1800 pacienţi în spitalizare continuă şi aproximativ 400 pacienţi în spitalizare de zi, pacienţi a căror investigaţii şi tratament a fost asigurat până la rezolvarea în totalitate. Prin Programul Naţional de Ortopedie care s-a derulat în anul 2010 la nivelul clinicii, s-a asigurat tratamentul adecvat, în principal chirurgical, pentru un număr de 682 de pacienţi.”
Dr. Konrad Judit, manager Spitalul Clinic Judeţean Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE