Emil Hurdugaci la al doilea mandat de primar al Chiherului Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 325 Vizualizări

Emil Hurdugaci la al doilea mandat de primar al Chiherului

4-5_02.jpgEmanoil Hurdugaci s-a născut în 23.08.1951. A terminat Şcoala Tehnică Comercială în Râmnicu-Vâlcea. A fost consilier local în perioada 1990 şi 2004, primar din iunie 2004, aflându-se momentan la al doilea mandat sub culorile PRM-ului. Este căsătorit cu Emilia şi are doi copii, Emanuela de 31 de ani şi Emilian-Ilie de 27 de ani. Locuitorii comunei Chiheru se pot mândri cu o bogată istorie, tradiţii şi legende păstrate din bătrâni şi nu în ultimul rând cu primarul lor, Emil Hurdugaci, autor al primei ediţii a monografiei satului.

Rep.: Ce puteţi spune despre realizările din primul mandat?
Emilian Hurdugaci: Am pus mare accent pe baza materială a unităţilor de învăţământ, iar în momentul de faţă toate şcolile arată foarte bine, avem grupuri sanitare cu apă curentă. Am renovat căminele culturale şi le-am dotat cu grupuri sociale şi bucătării.
La realizări cu caracter social şi umanitar, am cultivat patru hectare de teren agricol cu cereale, în special cu grâu, iar recolta a fost transformată în făină sau pâine şi oferită oamenilor cu posibilităţi materiale mai reduse. De asemenea, 10% din masa lemnoasă destinată pentru folosinţa populaţiei a fost oferită gratuit persoanelor cu situaţii sociale deosebite.
Rep.: Ce puteţi spune despre drumurile noastre?
E.H.: Centrul comunei este pavat, avem parcuri atractive, cu fântâni arteziene. Am reuşit să fac drum între centrul comunei şi localitatea Urisiu, un drum pietruit cu o investiţie de peste 2000 miliarde lei vechi. De asemenea, cu fonduri guvernamentale am reuşit să introduc apa potabilă în localităţile Chiheru de Jos şi Chiheru de Sus, adusa de la Sovata via Eremitu. Avem avantaj ca avem păduri şi din banii obtinuţi am putut lucra la infrastructură, şcoli, cămine. Singura problemă este canalizarea pentru care am un proiect, la fel şi pentru o staţie de tratare a apei la Urisiu, pe care le-am depus spre aprobare respectiv accesare de fonduri în luna octombrie. Este vorba de o suma foarte mare, peste 100 milioane de euro. Cu drumul principal dacă sunt probleme, acesta fiind în administrarea Consiliului Judeţean tot ce putem face noi este să sesizăm autorităţile dacă are nevoie de reparaţii.
Rep.: Ce obiective turistice sunt în comună?
E.H.: Obiectivele turistice sunt Bisericile de lemn din satele Urisiu de Jos şi Urisiu de Sus; “Cetăţuia” din apropierea satului Chiheru de Sus. În anul 1747 a fost ridicată Biserica de lemn “Sf. Arhangheli” din Urisiu de Jos, a fost refăcută în 1848 şi zugrăvită de Gheorghe Popa. Tot un element de interes reprezintă faptul că
din Urisiu de Jos, în anul 1914 compozitorul Bartók Béla a cules “Colinda cerbului”, după care a compus “Cantata profana”.
Rep.: Ce tradiţii se păstrează în Chiher?
E.H.: Printre obiceiurile populare ce se păstrează la noi în comună se numără “Balul însuraţilor”, dacă e să amintim doar pe cel mai interesant din zonă, un bal la care participă numai cei căsătoriţi, indiferent de vârstă.
Rep.: Ce puteţi spune despre promovarea tradiţiilor?
Emanoil Hurdugaci: Avem formaţii de dansuri şi coruri în şcolile comunei. Organizarea unor festivaluri cum ar fi Festivalul Văii Gurghiului sunt lăudabile.
Rep.: Agroturismul ar putea fi asociat sărbătorilor religioase?
E.H.: Consider că orice sărbătoare de la noi poate fi strâns legată de agroturism.
Rep.: Ce proiecte aveţi?
E.H.: În ce priveşte obiectivele de viitor, am terminat proiectul pentru canalizare. În această perioadă am reuşit să introducem apa la Urisiu – prin cădere – iar în Chiheru de Sus şi Chiheru de Jos de la reţeaua de apă curentă. Am în vedere şi staţia de tratare a apei de la Urisiu şi sper ca proiectele noastre să întrunească punctajele necesare pentru a accesa fonduri structurale. Suntem în lucru la drumul forestier şi turistic Chiheru de Jos, în zona cătunului Între Văi şi Fânaţe. Sunt făcute studiile de fezabilitate pentru o sală de sport în centrul comunei. La Poiana Giurgiului, situată la o altitudine de 1600 m, vrem să construim un complex de refacere sportivă destinat exclusiv sportivilor de performanţă, în parteneriat cu o societate austriacă.
Rep.: Despre situaţia şcolilor, ce puteţi spune?
E.H.: De când sunt primar am asigurat condiţii optime în toate şcolile, au autorizaţii de funcţionare, clasele sunt în stare bună, au grupuri sanitare în interiorul clădirii. În comună avem două şcoli pentru clasele I-VIII şi alte două şcoli pentru clasele I-IV. Cu toate acestea numărul copiilor este destul de mic, nu atingem 200 de elevi în total. Reabilitarea acestor scoli a fost făcută atât din fonduri de la guvern, 1,3 miliarde lei vechi, cât si din fondurile noastre. Elevii noştri sunt buni, nu ne-au făcut de ruşine unde au plecat, ba mai mult ne mândrim cu ei. Avem printre ei judecători, economişti, profesori, sunt oameni cu simţul răspunderii care au plecat de pe băncile şcolilor comunei.
Rep.: Ce lăsaţi chiherenilor ca să nu uite de dumneavoastră?
E.H.: Fiecare primar trebuie să aibă o strategie pe termen scurt. Scopul meu este însă să schimb mentalitatea oamenilor. Ei trebuie să înţeleagă ca trebuie să pună mâna să muncească. Avem atâţia specialişti şi oameni buni ca să putem să lăsă ceva în urma noastră! Ne putem ridica singuri. Sunt mândru pentru că am reuşit să scot prima ediţie a monografiei comunei numită „Chiheru ieri, Chiheru azi”.

Pentru mine Chiher este centrul universului
„Copilăria mi-am petrecut-o la Chiheru, iar toată lumea e foarte interesata de acest detaliu. Majoritatea nici nu au auzit de el. Eu vreau să rămână aşa cum l-am ştiut din totdeauna – cu valea aceea mică, unde prindeam peşti cu coşarca, cu lucii seculari, cu fânul proaspăt cosit. Toate elementele copilăriei mele. Cu câmpia unde alergam în picioarele goale vara, când îmi era cald; cu şcoala – am locuit în clădirea profesorilor Hârşan, lipită de fosta şcoala. Între timp, s-a dărâmat şi ea – o altă durere a mea. Nu mai e nici nucul. A dispărut, şi asta e mare păcat. Nici mărul punic din curtea şcolii nu mai e. Multe, multe lucruri au dispărut, dar un singur lucru va rămâne întotdeauna: imaginea vie a copilăriei mele, a prietenilor mei, a perioadei cele mai frumoase din viaţă. Chiheru m-a îndreptat către muzică, radio, televiziune – către ceea ce fac acum. M-a învăţat să preţuiesc lucrurile simple ale vieţii, să preţuiesc prietenia. Pentru mine Chiher este centrul universului!”
Octavian Ursulescu

Gest nemaiîntâlnit pentru un primar
Auzind că primăria condusă de Emil Hurdugaci face anual donaţii către Casa de Copii din Odorheiul Secuiesc, l-am întrebat despre acest gest neobişnuit pentru un primar.
„Da, facem aceste gesturi de 11 ani, pentru cei 135 de copii din Casa „Sfîntul Iosif „care se află sub oblăduirea celor 12 măicuţe din Congregaţia „Inimi Neprihănite”. E trist că statul român nu ajută cu nimic această fundaţie, această casă de copii. M-aş bucura dacă şi alţi colegi primari din judeţul Mureş ar face astfel de colecte pentru măicuţele de la Casa „Sfîntul Iosif” care, toate, au studii superioare şi care şi-au abandonat carierele pentru un crez adevărat, încercând, zi de zi, să facă minuni pentru a putea îndeplini toate dorinţele şi visurile acelor copii minunaţi. Simţi dăruirea lor, eşti mişcat de devotamentul măicuţelor, îţi vine să le săruţi mâinile! Acolo, orice primar ar primi o lecţie de viaţă despre ce înseamnă dăruirea totală pentru semenii tăi.”
(prof. Maria Diaconescu, vicepreşedintă a PRM Mureş)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE