Colegiul Agricol înoată cu succes în vâltoarea crizei Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

Colegiul Agricol înoată cu succes în vâltoarea crizei

15-1_09.jpg
Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu Mureş păşeşte cu încredere pe cărarea anului şcolar 2010-2011. Despre prezent dar mai ales despre viitorul şcolii ne-a relatat directoarea Liliana Takacs.
Reporter: Vine această nouă lege a educaţiei. Sub ce auspicii?
Takacs Liliana: Se ştie că orice lege este perfectibilă. Deocamdată fiecare dintre noi îşi face datoria, centrându-şi toate activităţile pe ideea de a le fi cât mai bine elevilor, de a-i ajuta pentru etapele următoare. De altfel măsura introducerii clasei a IX-a la învăţământul gimnazial se aplică începând cu 2013, metodologia examenului de bacalaureat se va schimba din 2012, iar până atunci activitatea noastră didactică stă sub semnul seriozităţii şi dăruirii dascălului.
Rep. Ce faceţi ca elevii să nu fie afectaţi de aceste schimbări?
T.L. Noi dascălii trebuie să fim pregătiţi să venim în întâmpinarea nevoii de schimbare, deseori, să o anticipăm şi să ne pregătim pentru ea. Uneori schimbările ne depăşesc, alteori le prindem din zbor şi când începem să ne obişnuim cu ele, vin altele. În fond ăsta e veacul în care trăim şi mersul înainte înseamnă, desigur, schimbări tot mai dese.E bine să păstrăm un echilibru în toate, să fim stăpâni pe situaţie, să ştim a lua din schimbări ceea ce e util, pentru ca fiecare tânăr, pe care îl modelăm, să reprezinte o promisiune pentru viitor.
Rep. Cum au primit profesorii reducerea salarială?
T.L.: În rândul nostru al dascălilor primează înţelepciunea. Măsura privind reducerea salariilor a fost aplicată întregului sistem bugetar. Evident că nu ne-am bucurat, evident că o simţim destul de apăsătoare, dar fiecare dintre noi şi-a făcut datoria conştiincios, fără a-i priva pe elevi de ceea ce ei aşteaptă de la noi şi ceea ce merită să le dăruim: iubirea noastră şi „lumina” care-i va ajuta să răzbească în viaţă.
Rep. Sunteţi mulţumită de colectiv?
T.L. Am norocul de a lucra cu un colectiv de profesori care şi-au ales meseria din pasiune şi dragoste faţă de copii. Fără oameni de calitate, în momentele acestea grele, ar fi fost cu neputinţă să continuăm această muncă migăloasă de modelare a caracterelor şi de dorinţa de a reuşi în viaţă prin învăţătură.
Rep. Ce urmează în cadrul Colegiului Agricol?
T.L.: Martie este luna care ne va aduce oaspeţi din Republica Moldova în cadrul unui program de parteneriat cu Liceul ”Ştefan cel Mare” din Chişinău, program ce se desfăşoară de câţiva ani cu sprijinul conducerii IŞJ Mureş, şi care deja a luat amploare, implicând şi alte şcoli precum Grup Şcolar ”Gheorghe Marinescu”, Grup Şcolar ”Ion Vlasiu”, Grup Şcolar ”Electromureş”. De asemenea în săptămâna ce urmează în şcoala noastră se va desfăşura o simulare a examenului DELF (diplomă elementară de limba franceză) la nivel judeţean cu participarea elevilor şi profesorilor. Avem în derulare un program de parteneriat cu ”Asociaţia drepturilor omului” din Toulouse, în cadrul căruia, în luna martie trei profesori din Franţa vor sosi la noi în şcoală pentru a discuta cu elevii despre tema proiectului. În aprilie un grup de nouă elevi şi un profesor se vor deplasa la Toulouse pentru simularea unui proces de apărare a drepturilor omului. Tot în luna martie vom participa la Festivalul Francofoniei şi la noi în şcoală va avea loc etapa judeţeană a concursului pe teme de protecţia consumatorului ”Alege – este dreptul tău” Urmează pregătirea altui proiect de parteneriat cu Franţa – un liceu cu profil agricol ai căror reprezentanţi profesori şi elevi vor sosi la noi în luna mai.Vor mai fi şi zilele şcolii agricole şi alte activităţi, între care aş aminti un concurs interdisciplinar faza naţională şi internaţională, care va avea ca şi locaţie şcoala noastră.
Rep. E greu cu un aşa program încărcat?
L.T. Poate că am reuşit să conving prin activităţile pe care le avem că a fi dascăl înseamnă a pune suflet în tot ceea ce faci şi mai ales a iubi copiii,a învăţa alături de ei şi mai ales a te dărui. De aceea şi noi, dascălii, avem nevoie de înţelegere şi răbdare, de o clipă de linişte.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE