Nu se mai poate face nimic. Institutul Inimii desfiinţat de Guvern Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 283 Vizualizări

Nu se mai poate face nimic. Institutul Inimii desfiinţat de Guvern

6_3f2c68.jpgEste oficial. Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare (IUBCvT) Târgu-Mureş se desfiinţează şi va fi reorganizat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mureş sub denumirea de Centru de Boli cardiovasculare şi Transplant.
Guvernul României a aprobat în şedinţa de Guvern din data de 9 martie propunerea Ministerului Sănătăţii de reorganizare a unităţii medicale. Printre motivele pentru care s-a dorit comasarea IUBCvT sunt eliminarea anumitor decontări între cele două instituţii, dar şi administrarea tuturor secţiilor din clădirea spitalului sub o singură entitate juridică, în prezent secţiile Institutului Inimii fiind dispuse pe diferite paliere ale SCJU Târgu-Mureş. “Un lucru foarte important: prin această comasare se creează posibilitatea la Târgu-Mureş, de constituire a unui spital regional de urgenţă sau a unui spital clinic judeţean de urgenţă, cum este el astăzi definit, care poate fi clasificat în cea mai înaltă clasă, clasa I. Strategia ministerului Sănătăţii este aceea ca în cele şase centre universitare mari să putem forma spitale clinice judeţene de urgenţă, ulterior transformate în spitale regionale, care să aibă toate specialităţile necesare pentru un spital de urgenţă din clasa I”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.
Personalul TESA, sub lupă
Potrivit conducerii SCJU Târgu-Mureş personalul medico – sanitar va fi absorbit în noua structură înfiinţată. Nu acelaşi lucru se poate spune despre personalul tehnico – administrativ, situaţia acestora urmând să fie analizată ulterior. “Personalul medico sanitar va fi preluat în totalitate, dar cel tehnico administrativ va fi preluat cu respectarea normativelor în vigoare. La un număr de paturi ai un număr de personal TESA. După unire vom analiza. Încă nu a fost luat în discuţie dacă se desfiinţează sau nu posturi administrative”, a subliniat dr. Florin Gomotârceanu, managerul SCJU Târgu-Mureş.
Avantaje la achiziţiile publice
Încă un avantaj de pe urma comasării sunt achiziţiile publice, deoarece va fi necesară o cantitate mai mare de produse medicale, care vor putea fi achiziţionate la un preţ redus. „Vor fi avantaje medicale din punct de vedere al achiziţiilor publice. Pentru că una este să faci achiziţie de o fiolă, alta este să faci achiziţie de o mie de fiole. Sigur că la o cantitate mai mare achiziţionată şi preţul credem că va trebui să scadă. Este o chestie absolut logică”, a explicat dr. Gomotârceanu.
Totodată acesta a subliniat că nu este oportună o modificare în ceea ce priveşte secţiile clinice, făcând referire la faptul că prin comasare, noua structură spitalicească va avea două clinici de Cardiologie, cea a spitalului, condusă de prof. dr. Benedek Imre şi cea a Institutului condusă de prof. dr. Dan Dobreanu. „În momentul de faţă nu văd oportună modificarea secţiilor clinice. Clinica de Cardiologie a domnului profesor Benedek îşi va continua activitatea. Va fi Cardiologie I şi Cardiologie II, aşa cum este Chirurgie I şi Chirurgie II. Nu este nici un fel de problemă”, a mai spus managerul SCJU Târgu Mureş.
Proiectele derulate de IUBCvT preluate de SCJU
În prezent, IUBCvT derulează pentru activitatea de cercetare o serie de proiecte care vor fi preluate de noua structură spitalicească. Centrul de Boli Cardiovasculare va putea derula în continuare activitate de cercetare pe proiecte însă acestea vor fi accesate de către SCJU. „Toate acest proiecte europene o va face noua structură, iar acele proiecte care sunt demarate şi în curs de aplicare din cadrul IUBCvT vor fi preluate cu drepturi şi obligaţii de către SCJU. În momentul de faţă avem două proiecte, unul care este spre final şi unul care este în perioada de început. Acesta probabil va fi regândit în noua structură. Iar celălalt, proiectul european pentru aparatură, a fost definitivat şi acum suntem în stadiul de a ni se rambursa banii de către Uniunea Europeană, în valoare de 400.000 euro plus TVA”, a declarat dr. Radu Crişan, managerul IUBCvT.
Unirea va duce la o creştere a calităţii actului medical
“Sunt foarte multe motive pentru care se face acest lucru. Sunt motive de rentabilitate economică, sunt motive pentru creşterea calităţii actului medical, dar vreau să spun şi să dau asigurări medicilor şi întreg personalului sanitar care lucrează în Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant că activitatea medicală nu va fi perturbată şi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă va face toate demersurile posibile pentru ca activitatea medicilor şi a întregului personal medico sanitar din Institut să se desfăşoare la aceleaşi cote calitative pe care le-a făcut şi până acuma. Cred că această unire între Institutul de Boli Cardiovasculare care va deveni Centru de Boli Cardiovasculare şi Transplant în cadrul Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş este un lucru benefic şi va duce la o creştere a calităţii actului medical.”
Dr. Florin Gomotârceanu, manager SCJU Târgu-Mureş
Pacienţii vor beneficia de acelaşi tratament modern
„Am avut numeroase discuţii cu medicii angajaţi ai Institutului iar ei au cerut asigurare din partea noastră, asigurări pe care le-am dat atâta timp cât ţine de noi, că actul medical nu va avea de suferit, că pacienţii vor beneficia de acelaşi tratament modern şi în continuare, în noua structură care se va forma.”
Dr. Radu Crişan, managerul IUBCvT Târgu-Mureş
Falimentul sănătăţii româneşti este aproape
„Aceasta este politica de sănătate a Guvernului PDL şi cred că falimentul sănătăţii româneşti este aproape. Asta o spun pentru că în fond şi la urma urmei Institutul Inimii din Târgu Mureş era o unitate medicală care făcea operaţii de o înaltă ţinută ştiinţifică. Un transplant pe cord la copii nu se mai face decât, cred, în clinici foarte scumpe din Uniunea Europeană. Guvernul ne arată că nu avem nevoie de intervenţii chirurgicale complexe în Târgu-Mureş şi în România. Vom rămâne cu amputările, cu operaţiile de apendice, cu cele de 70 de lei noi.”
Ciprian Dobre, preşedintele PNL Mureş
A fost o luptă politică în spatele acestei decizii
„Aşa cum am spus în ultima perioadă Partidul Social Democrat a fost împotriva acestei decizii. Considerăm aberant ca Guvernul PDL să impună o decizie care vine în special în detrimentul pacienţilor şi a lumii medicale. Astăzi când numărul pacienţilor cu risc de boli cardiovasculare este tot mai mare, este incorect faţă de aceştia să iei o asemenea decizie şi să stopezi posibilitatea de a te adresa unei instituţii de prestigiu, care pe o perioadă de mai bine de 15 ani a tratat zeci de mii de pacienţi, aceştia beneficiind de condiţii şi rezultate medicale foarte bune. Este inacceptabilă şi poziţia administraţiei locale din Târgu Mureş, care este evident că a susţinut această decizie şi nu i-a păsat de susţinerea unui Institut care a însemnat foarte mult pentru târgumureşeni. Nimic din ceea ce ei menţionează ca şi puncte care au influenţat acaestă decizie nu se susţine în realitate. Considerăm că a fost o luptă politică în spatele acestei decizii. Au trebuit plătite probabil nişte poliţe mai vechi, iar liderii PDL şi-au permis să susţină această decizie pentru a da încă odată satisfacţie clientelei politice ”
Dr. Dragoş Popa, preşedinte PSD Târgu-Mureş
Nu se face o politică a comunităţii pentru comunitate
„Am pornit o iniţiativă pe Facebook de strângere de semnături pentru a spune NU desfiinţării Institutului Inimii. În momentul de faţă sunt peste 61.000 de semnături ale românilor, maghiarilor, cetăţenilor români care domiciliază în România sau în străinătate. Prin Hotărârea de Guvern luată de Guvernul PDL şi de Ministerul Sănătăţii UDMR al României, ci nu al românilor, nu ţin cont de părerea celor 61.000 de oameni cae au spus nu desfiinţării. Nu se face o politică a comunităţii pentru comunitate, ci se face o politică din birou, pentru interese politice.”
Dr. Florin Buicu, preşedintele Departamentului de Sănătate al PSD Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE