Home / Invatamant / Cosmin Truţa, din Gurghiu la Microsoft, IBM şi Google

Cosmin Truţa, din Gurghiu la Microsoft, IBM şi Google

Distribuie

24_02.jpgCotidianul Zi de zi vă prezintă povestea lui Cosmin Truţa, unul din românii care lucrează pentru gigantul IT Microsoft. Acesta este originar din comuna Gurghiu, are vârsta de 36 de ani, locuieşte în prezent în Redmond, Washington, SUA, şi are în CV joburi la IBM şi Google, precum şi la Ontario Cancer Institute din Canada.
 
De la “Papiu” în Canada, via Cluj
 
A absolvit Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş în 1994, după care şi-a continuat studiile în domeniul matematicii – informaticii, la Universitatea “Babes Bolyai” din Cluj Napoca. “Vroiam să merg la Cluj. Alegerea era deci între Universitate şi Politehnică, şi în final am ales Facultatea de Matematică-Informatică la Universitate, pentru că eram mai înclinat înspre partea teoretică”, rememorează Cosmin. După absolvirea facultăţii, fostul papiist şi-a continuat studiile la University of Toronto, Canada. “Am ajuns aacolo prin concurs de dosare. În timpul în care terminam facultatea la Cluj, am trimis aplicaţii pentru masterat/doctorat la mai multe universităţi. Am dat testele standardizate TOEFL şi GRE şi mi-am trimis notele de la facultate, recomandări de la profesori şi alte lucruri care se mai cereau. În final am fost acceptat de University of Toronto”, explică mureşeanul.
Job de jumătate de normă la “Babes Bolyai”
Acesta îşi aminteşte cu emoţie de primul loc de muncă. Unul remunerat slăbuţ, dar cu foarte bune perspective de viitor. “Am fost angajat cu carte de muncă, pentru prima dată, la Laboratorul de Cercetare în Informatică de la “Babes-Bolyai”, în timpul facultăţii. A fost doar o jumătate de normă şi aveam un salariu mai mic şi decât bursa. Totuşi, asta pentru mine a fost ok, pentru că nu câştigul îl urmăream în acele vremuri. Mă interesau oportunităţile de viitor. A fost acela primul loc de muncă? Da şi nu. A fost, pentru că acolo m-am format profesional. Domnul Dan Chioream mi-a fost profesor, şef şi mentor. Pe de altă parte, totuşi, salariul nu era nici măcar unul de subzistenţă, şi când spun asta mă refer comparativ la restul salariilor de atunci din România. Dar, după cum spuneam, asta nu mă interesa la vremea aceea. Aş fi stat acolo şi pe gratis! Am ajuns să fiu, în final, şi preparator la Universitate, dar pentru o perioadă foarte scurtă”, afirmă Cosmin.
Primul loc de muncă, în sensul clasic de salariat, a fost
la Ontario Cancer Institute în Toronto. “Şi cu toate astea, chiar şi
acolo, şeful meu, Igor Jurisica, era, concomitent, profesor de
bioinformatică la University of Toronto”, afirmă specialistul IT.
Angajat de giganţii IT-ului mondial
Au urmat alte joburi şi nu pentru orice angajatori, ci pentru coloşii Microsoft, Google şi IBM. “Sunt foarte multe asemănări, dar şi foarte multe deosebiri între ele. Se cheamă “corporate culture” şi derivă din istoricul companiilor şi din felul în care acestea se poziţionează în mediul de afaceri: cum merge aşa-zisul “core business”. Să dau un exemplu: majoritatea firmelor din Fortune 500 sunt clienţi IBM. Microsoft şi Google, în schimb, produc software menit să ruleze pe calculatorul de acasă, sau, mai nou, pe telefonul mobil. Aceste orientări nu sunt exclusive, pentru că şi Microsoft şi Google produc software pentru guverne şi corporaţii şi, la fel, şi IBM adresează şi nevoilor unui end-user. Însă, cel puţin din propria experienţă, pot să spun că orientarea spre “core business” şi diferenţele între ce constituie “core business” pentru fiecare companie în parte influenţează tot mersul companiei, de la felul deciziilor din management, până la felul în care decurg relaţiile între colegi şi, în final, muncă”, spune Cosmin.
 
Master finanţat de IBM
Întrebat cum a ajuns să lucreze pentru IBM, mureşeanul răspunde că a intrat în legătură cu colosul IT imediat după ce a ajuns la University of Toronto. “IBM mi-a finanţat masterul în schimbul participării mele într-un program de colaborare universtară numit Centers for Advanced Studies. M-am reîntors în 2006, unde am lucrat, cu echipa cu care colaborasem în timpul masteratului, la dezvoltarea compilatorului IBM XL C++”, precizează Cosmin.
Dezvoltator de browsere web
Fostul papiist mărturiseşte că cea mai mare satisfacţie pe care o are atunci când se gândeşte că software-ul pe care l-a scris e peste tot. “La Microsoft şi la Google am scris cod pentru browsere de web, Internet Explorer la Microsoft, Chrome şi WebKit la Google. La IBM am scris cod pentru IBM Power Systems şi pentru IBM System z. Asta înseamnă că de la orice smartphone care rulează WebKit (Android, iPhone, BlackBerry, etc. – n.a.), continuând cu tablete, PC-uri şi terminând cu mainframe-uri şi supercomputere IBM, toate acestea rulează cod la care şi eu am contribuit. Ca şi succes extern, am reuşit să reprezint IBM la o şedinţă a comitetului de standardizare a limbajului C++. Acolo mi-am susţinut o propunere care a fost, mai apoi, standardizată”, explică mureşeanul.
 
Cercetare la Ontario Cancer Institute
 
Referindu-se la cel mai frumos proiect la care a lucrat în cariera sa, Cosmin a rememorat perioada petrecută la Ontario Cancer Institute, unde a lucrat cot la cot cu biologi şi bioinformaticieni la dezvoltarea de produse informatice folosite în lupta împotriva cancerului. “Am scris software pentru prelucrarea digitală a imaginilor micro-cristalografice şi am contribuit şi la un software folosit în studiul interacţiilor între proteine. A fost o perioadă scurtă, dar împlinită”, îşi aminteşte tânărul.
 
Urmăreşte noutăţile de acasă
 
Deşi se află la mare depărtare de locurile natale, fostul papiist urmăreşte cu atenţie tot ce se întâmplă acasă, inclusiv despre proiectul care vizează înfiinţarea unui Centru de cercetare medicală IBM la Târgu-Mureş. Proiect care în viziunea lui Cosmin Truţă are deocamdată multe necunoscute. “Am auzit de proiect şi le doresc cel mai mare succes! IBM operează în cele mai diverse domenii de activitate. De fapt, nu cred că mai sunt multe alte companii care să aibă un portofoliu atât de variat ca şi IBM. Software, hardware, consultanţă de afaceri, cercetare tehnico-ştiinţifică, servicii şi nici nu sunt sigur că le-am enumerate pe toate. Dar astea sunt rezultatul activităţilor în zeci de locaţii, peste tot în lume. Ce impact va avea acest Centru asupra companiei? Nu cunosc detalii şi, ca atare, nu pot să dau un răspuns dacă m-aş întoarce în Târgu-Mureş anume pentru asta”, a conchis Cosmin.
Timpul liber, petrecut cu familia şi prietenii
 
Întrebat cum îşi petrece timpul, fostul papiist a răspuns simplu: foarte obişnuit, cu familia şi prietenii! “Ca şi tătic, este important să mă dedic creşterii copilului, şi a treburilor pe lângă casa. Şi eu, şi soţia mea avem o carieră şi, în acelaşi timp, ne împărţim şi împărtăşim bucuriile părinteşti, sarcinile casnice, mergem la distracţii, mergem în excursii. În plus, ţin foarte mult la legăturile pe care le-am făcut în România, dar şi cu oameni pe care i-am cunoscut aici în America de Nord. Culmea culmilor, la Google am reîntâlnit un fost coleg de la “Papiu”! Lumea, totuşi, nu e mare…”, a afirmat Cosmin.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevii de la o școală din Târgu Mureș, calificați în finala națională a concursului European Money Quiz

Distribuie Elevii de la Școala Gimnazială „Serafim Duicu” din municipiul Târgu Mureș au participat, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.