Marean Covrig a călărit calul Regelui Mihai Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 157 Vizualizări

Marean Covrig a călărit calul Regelui Mihai

12_d2518a.jpgUnul dintre puţinii oameni în viaţă, care se pot mândri că au avut onoarea de a călări celebrul cal al Regelui Mihai I, este mureşeanul Marean Covrig. Acesta a călărit faimosul patruped şi s-a fotografiat cu el în 1953, elev fiind la Şcoala Tehnică de Artilierie şi Rachete din Sibiu.
Marean îşi aminteşte că aveau voie să se apropie de acest cal numai elevii merituoşi. „Regele Mihai I a abdicat la 30 decembrie, in anul 1947, iar România a devenit în acea noapte o republică, condusă de un partid comunist la ordinele Moscovei. Doar câteva zile mai târziu, tânărul suveran a părăsit ţara împreună cu mama sa, regina Elena, o mână de funcţionari, patru maşini şi câteva lucruri”. Aşa a rămas şi calul “Mihai” în cadrul Şcolii Tehnice de Artilierie şi Rachete din Sibiu. “Îmi aduc aminte că Mihai era un cal extraordinar, foarte puternic şi plin de viaţă. Calul regelui la parade purta pe o parte stema regală şi de cealaltă coroana şi avea placate numele şi data naşterii. Era un cal cu acte, ceea ce pe vremea aceea era ceva nemaiîntălnit şi-ţi dădea o senzaţie de nedescris în cuvinte, să poţi călări un asemenea cal”, îşi aminteşte veteranul de război.
Misiuni periculoase
Astăzi acesta locuieşte la Pietriş, la un nepot de al surorii sale. Născut în satul Dumbrava, pe  21 decembrie 1930, Marean  are 81 de ani din care  40 de ani de militărie. A fost pensionat de boală după 10 operaţii pe corp. Viaţa veteranului a fost plină de greutăţi şi sacrificii. A făcut muncă grea şi a fost în misiuni deosebit de periculoase pe câmpul de luptă. Are 20 de ani de studii în ţară şi străinătate, are diplome obţinute şi din şcoala de ofiţeri şi din Rusia şi de maiştri militari, are distincţia “Ordinul Militar clasa a III-a”, Ordinul Militar clasa a II-a,, şi “Ordinul Militar clasa I-a precum şi 6 medalii.
A renunţat la grade şi la funcţii
Tânărul Marean a plecat la Centrul Militar din Reghin în 1950 din proprie iniţiativă, sătul de sărăcie şi de statutul de slugă la diferiţi bogătani. Ţara avea nevoie de oameni de nădejde în Serviciul Militar şi în 1950 era deja elev la Şcoala Militară din Filiaşi. Aici de Revelion a servit ceai, mămăligă şi marmeladă pentru că vremurile erau foarte grele, în anul în care se înfiinţa şi Comitetul de Stat pentru colectarea produselor agricole. După şcoală a rămas acolo la depozitul de armament şi muniţie, dar cadrele militare văzând că dă dovadă de bărbăţie, credinţă şi e foarte dorinic să facă carieră militară l-au trimis la şcoala de ofiţeri de tancuri şi auto. Marean Covrig a renunţat de fiecare dată la grad şi la funcţie numai să fie mai aproape de casă la Reghin unde avea casa şi familia. A făcut liceul la Reghin la seral şi apoi Şcoala Tehnică de Artilerie Terestră de la Sibiu, a fost repartizat într-o unitate de arteliere la rachete la Mârşav în Avrig şi la Ploieşti. A fost şi în Rusia, la şcoală în oraşul unde s-a semnat tratatul de la Varşovia din Lagărul Social Comunist. ,,Îmi amintesc că superiorii mei îmi spuneau încontinuu că armata te-a format ca militar şi te exploatează la maximum, aşa că Reghinul îi vei vedea doar când te vei pensiona sau cel mult în concedii”, a conchis Marean Covrig.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE