Home / Politic / Mircea Munteanu, fan Hegel sau nazist?

Mircea Munteanu, fan Hegel sau nazist?

Distribuie

2caaaaaaap.jpgŞeful de cabinet al prefectului judeţului Mureş, Mircea Munteanu, a intrat în vizorul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care s-a autosesizat după ce acesta a postat la sfârşitul săptămânii trecute, pe pagina personală de Facebook,  în contextul mitingurilor care au loc zilnic în diverse oraşe din România, mesajul „Arbeit macht frei!” (“Munca te eliberează!” – inscripţia de la Auschwitz – n.r.). Asta să înţeleagă protestatarii…”
Expresie lansată de Hegel
Potrivit enciclopediei online wikipedia.ro, „Arbeit macht frei” este un proverb german şi își are originea în „Fenomenologia spiritului” a lui Hegel și se referă la faptul că sclavul se eliberează prin muncă, devenind stăpânul naturii și liber de ea, fiind parte a conceptului eticii protestante a muncii. Sloganul a fost folosit de în propaganda sa de Partidul Nazist german, în anii ’30, pe vremea când a fost iniţiată o masivă politică națională de construcții pentru a combate șomajul. Ulterior, sloganul a fost pervertit de către naziști, fiind plasat la intrarea unor lagăre de concentrare naziste, fie ca o ironie neagră, fie pentru a da speranțe false celor ce treceau pragul acestora.
Anchetă la CNCD
Într-un comunicat postat pe site-ul CNCD, se arată că acesta va analiza sub aspectul prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sanctionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la un posibil comportament discriminatoriu care a avut ca scop sau a vizat atingerea demnităţii umane. “Conform procedurii interne de soluţionare a petiţiilor şi sesizărilor a instituţiei, urmează îndeplinirea actelor procedurale de citare a părţilor. Ulterior, colegiul director al CNCD va adopta o hotărâre cu privire la aspectele mai sus menţionate”, se arată în document.
Mircea Munteanu îşi şterge postarea
Directorul de cabinet al lui Marius Paşcan se apără, argumentând că ideile postate pe diverse site-uri de socializare nu au nicio legătură cu activitatea din cadrul Prefecturii. “Facebook este o rețea de socializare la care oamenii participă. Nu știu la ce vă  referiți. Nu are nicio legătură activitatea mea privată cu cea de la Prefectură”, a explicat Mircea Munteanu, care şi-a şters între timp postarea de pe Facebook.
Cornel Brişcaru cere „măsuri de urgenţă”
Secretarul executiv al PSD Mureş, Cornel Brişcaru, a solicitat instituţiilor statului să ia măsuri de urgenţă, spunând că afirmaţiile lui Mircea Munteanu trebuie pedepsite indiferent de funcţia deţinută de acesta. “Autoritățile statului sunt obligate să intervină față de prezența în societate a a directorului de cabinet al prefectului de Mureș. Aceste lucruri proferate în acest fel în spaţiul public, constituie o infracțiune foarte gravă. De asemenea, structurile civice ori simpli cetățeni trebuie să cunoască și să exprime un punct de vedere față de un astfel de individ, prezent în  societate. Indiferent dacă ar avea sau nu o funcție publică”, a afirmat Cornel Brişcaru.
USL vrea şi demiterea prefectului
Vineri, conducerea naţională a Uniunii Social Liberale (USL) a solicitat Guvernului demiterea lui Mircea Munteanu, dar şi a prefectului Marius Paşcan pentru transmiterea unui mesaj care instigă la ură și lezează în mod grav comunitatea evreiască, dar și românii care luptă în stradă în mod legitim pentru drepturile lor. „USL consideră că gestul comis de cei doi demnitari este incalificabil și reprezintă o infracțiune gravă, în baza Legii 107 din 27 aprilie 2006, care interzice orice formă de promovare a simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob sau a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii. Nu doar că prefectul de Mureș nu aplică sancțiunile ce se impun în acest caz subordonatului său, dar prin răspunsul său achiesează la proferarea în spațiul public a unui mesaj care instigă la ură și lezează în mod grav comunitatea evreiască, dar și românii care luptă în stradă în mod legitim pentru drepturile lor. Este revoltător faptul că aceste gesturi sunt comise de autorități ale statului, care în mod normal trebuie să apere valorile fundamentale și să vegheze asupra respectării legii, nu să o încalce. Uniunea Social Liberală respinge cu fermitate și condamnă vehement astfel de manifestări cu caracter nazist. Vă asigurăm că vom demara toate demersurile legale necesare pentru a obliga Guvernul actual să pună în aplicare fără întârziere demiterea directorului de cabinet, Mircea Munteanu, precum și a prefectului Marius Pașcan”, se arată în scrisoarea deschisă a USL.
Marius Paşcan nu comentează
În replică, Marius Paşcan a declarat că nu va demisiona deoarece nu se simte răspunzător pentru gesturile făcute de subordonaţii săi în timpul liber. “Nu comentez declaraţiile făcute de directorul meu de cabinet în viaţa lui privată. Opiniile, părerile lui personale şi le susţine, nu vreau să fiu avocatul lui. Este doctor în sociologie, este un om suficient de lucid şi de cumpătat cât să-şi susţină punctele de vedere. Ce face în viaţa lui privată, atâta timp cât nu are legătură cu Instituţia Prefectului, nu mă priveşte. Dacă femeia de serviciu, un angajat sau un jurist fac o declaraţie în viaţa lui privată e dator prefectul să plătească pentru declaraţia sa? Fiecare răspunde pentru faptele sale”, a subliniat prefectul.
Smaranda Enache, revoltată
Co-preşedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, este de părere că atât Mircea Munteanu cât şi Marius Paşcan ar trebui demişi ca urmare a celor întâmplate. “Sloganul nazist al lagărelor de concentrare “Arbeit macht frei” a devenit mesaj PDL către protestatari! Ni l-a transmis pe Facebook domnul Mircea Munteanu, sociolog, director de cabinet al prefectului de Mureş. Prefectul de Mureş, numit de PDL, nu i-a desfăcut de îndată contractul de muncă. Dimpotrivă, a găsit scuza că directorul său de cabinet era în timpul său liber!!! Este scandalos! Cerem demiterea imediata a prefectului de Mureş Marius Paşcan şi a directorului său de cabinet, Mircea Munteanu!”
Ce spune Legea 107 din 27 aprilie 2006?
Art. 4. – (1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri  fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.
Art. 5. – Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Claudiu Maior (PSD), venit de 540 lei/lună, doar din indemnizația de consilier local, în ultimii doi ani declarați

Distribuie Fostul viceprimar Claudiu Maior, în prezent consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.