Centenar Vasile Netea la Târgu-Mureş şi Deda Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 65 Vizualizări

Centenar Vasile Netea la Târgu-Mureş şi Deda

3-2_ac48af.jpgÎn perioada 1-2 februarie, va avea loc la Târgu Mureş, respectiv Deda, centenarul Vasile Netea, ocazie de a readuce în memoria mureşenilor distinsa şi prolifica operă a celui care a fost Vasile Netea, om de aleasă cultură şi istoric remarcabil. Centenarul va cuprinde un simpozion ştiinţific care se va desfăşura pe data de 1 februarie în Sala Mare a Prefecturii, iar în cea de-a doua zi, 2 februarie, se va ţine un moment de reculegere la mormântul lui Netea din comuna Deda, urmat de o evocare Netea, la Căminul cultural din localitate.     
Vasile Netea, o figură plurivalentă
Dimitrie Poptămaş, fost director al Bibliotecii Judeţene Mureş şi preşedinte al Fundaţiei culturale ”Vasile Netea” din Târgu-Mureş, consideră că este o datorie de onoare atât pentru domnia sa, cât şi pentru fiecare român mureşean, de a promova memoria şi opera lui Vasile Netea. ”Se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Vasile Netea. Este un moment unic şi ireversibil, a declarat Poptămaş. Netea este nu numai o personalitate locală ci – prin prezenţa lui activă la Sibiu, Cluj, Bucureşti… – şi una naţională. Este unul dintre cei mai buni istorici aş spune eu, mai ales atunci când este vorba de Transilvania cu istoria şi problemele ei atât de complexe. În acelaşi timp, Netea este o figură plurivalentă pentru că a făcut nu numai istorie, ci şi filologie, a fost bine iniţiat şi în probleme de folcloristică, a fost chiar şi publicist, unul foarte bun, precum şi un iniţiator şi director de publicaţii (…) Centenarul Netea va cuprinde un simpozion ştiinţific, la Târgu-Mureş, pe data de 1 februarie a.c.,  precum şi un moment aniversar, pe data de 2 februarie a.c., la Deda, locul naşterii sale”.        
Originar din Deda şi foarte bun cunoscător al operei lui Vasile Netea, prof. dr. Florin Bengean îl consideră pe Netea ca fiind un om de cultură de primă mărime. ”Aniversarea centenarului naşterii cărturarului şi omului de cultură Vasile Netea, a declarat Bengean, aduce în suflet bucurie şi emoţie. Pentru mine, ca dedean de origine, este o bucurie nespus de mare că acest distins om de cultură, descinde din frumoasa noastră localitate, Deda. A plecat din satul acesta frumos de la poalele Călimanilor şi a ajuns să se impună în societatea românească drept un mare om de cultură şi unul dintre istoricii de marcă ai neamului românesc. Cu prilejul acestei aniversări vom aduce în atenţie din nou personalitatea lui Vasile Netea, vom analiza şi evoca vasta sa operă. Vasile Netea este şi-mi va  rămâne în suflet, atât ca om originar din satul meu natal, cât şi ca om de cultură de primă mărime”. 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE