Distracţie pe cinste la “Balul Însuraţilor” Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 106 Vizualizări

Distracţie pe cinste la “Balul Însuraţilor”

2_67d38f.jpgA devenit deja o tradiţie la Reghin ca începutul lunii februarie să aducă în prin plan “Balul Însuraţilor.” Nu a făcut excepţie nici acest an, Firmele Gliga organizând la finele săptămânii trecute tradiţionalul Bal al Însuraţilor, ajuns în acest an la ediţia a V-a .
Ca şi la ediţia anterioară, numărul mare de partcipanţi a necesitat două zile de bal, evenimentul luând o aşa amploare, astfel încât numărul doritorilor să petreacă în frumosul port popular ridicându-se la peste 1.000 de persoane.
500 de participanţi în prima zi
Sâmbătă, 4 februarie, în prima seară de bal, aproximativ 500 de persoane au îmbrăcat frumosul port popular şi au petrecut aşa cum îi stă bine românului, în compania muzicii, dansului popular şi a bunei dispoziţii. După primirea oaspeţilor de către gazda balului, deputatul Gliga Vasile, alături de familia sa, soţia Elena şi copii Dumitriţa şi Cristian, binecuvântarea părintelui Dumitru Gherman a dat startul petrecerii care avea să continue până-n zori, întreţinută la microfon de prezentatorul Octavian Ursuilescu.
Muzică de calitate
La ediţia din acest an, pe lângă artiştii şi ansamblurile din zona Reghinului, nu au lipsit oaspeţii de seamă, care au adus cu ei cântecul popular românesc, surprizele serii de sâmbătă fiind soliştii Marius Ciprian Pop, Tiberiu Ceia şi Aurel Tămaş. Nici localnicii nu s-au lăsat mai prejos, printre cei care au încântat atmosfera  numărându-se Orchestra Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, Ansamblul „Ibăşteana, rapsozii populari din Suseni, Luieriu, Deda, Deda Bistra, Hodac completaţi de soliştii Corina Florea Covaciu, Doru Pop, Sorin Pantea, Beatrice Oprea, Violeta Man.
Cu mic cu mare, cei prezenţi, de la directori la simpli oameniu, au lăsat acasă funcţiile şi au venit la întâlnirea cu tradiţia, singurul element comun fiind portul popular şi voia bună. Şi au dansat de au rupt opincile până-n zori, dovadă că vremurile nu prea roz în care trăim nu au ştirbit cu nimic din pofta de distracţie a oamenilor din zona Reghinului. Dansul şi câtecul popular, îmbrăcat în frumosul port popular, ţinuta obligatorie a balului, respectată cu sfinţemie de toţi participanţii la bal, au făcut ca tot ce au mai frumos Valea Gurghiului, Valea Mureşului, Valea Beicii sau Valea Luţului să-şi găsească un adăpost frumos la “Balul Însuraţilor 2012” de la Firmele Gliga.
Tinerii ar trebui să ia exemplu de la cei bătrâni
„Acest bal reprezintă o frumoasă sărbătoare pentru locuitorii din zona Reghinului, întrucât ne adunăm aici de pe toate văile, Valea Mureşului, Valea Gurghiului, Valea Beicii, Valea Luţului, dar şi cei de pe Câmpie, cu costumaţiile frumoase pe care nu le-am uitat. Faptul că ne adunăm la acest bal este un lucru foarte frumos pentru noi, cu prietenii, cu colegii din copilărie, stăm, discutăm şi ne simţim foarte bine.Am venit acum cinci ani, la prima ediţie a acestui bal şi am rămas foarte surprins de cum este organizat. Pe această cale pot să le transmit tinerilor să poarte costumul popular, deoarece este unul extraordinar care ne reprezintă ca români adevăraţi şi ar trebui să ia exemplu de la cei bătrâni, nu doar să-l poarte dar şi să îndrăgească costumul popular românesc.”
Matei Alexandru, primarul comunei Solovăstru
Păstrarea identităţii prin tradiţii
„Aceste tradiţii fac parte din identitatea noastră naţională şi păstrarea lor au o importanţă deosebită pentru noi. Fiecare trebuie să le păstrăm şi să le menţinem vii. Din păcate, aceste tradiţii dispar şi cineva trebuie să facă un pas în a da un imbold pentru păstrarea lor şi transmise în special celor tineri. Noi ne străduim, pregătim copii de mici să le însuşească, avem instructori la primărie, tocmai ca să punem în valoare aceste tradiţii ca ele să nu se uite. Un om care nu ştie ce e istoria riscă să-şi piardă identitatea. Văd mulţi oameni plecaţi din ţară şi se rupe ceva în ei în momentul în care pleacă şi oricât s-ar adapta ei acolo, tot nişte renegaţi sunt în zona respectivă, inima lor tot acasă, la satul natal rămâne. Sunt legaţi de glie chiar şi prin aceste tradiţii care stau fundament neamului românesc.”
Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibăneşti
Respect pentru portul popular
“Pentru mine căsătoria e o sumă de compromisuri pentru că numai aşa poate rezista şi dacă timpul erodează sau cumva transformă iubirea pe cei care formează un cuplu, respectul şi înţelepciunea şi faptul că poţi să treci peste problemele de zi cu zi înseamnă că eşti deştept şi că poţi rezista. Noi am fost educaţi în aşa fel să acordăm o mare importanţă acestei instituţii numite căsătorie şi îmi amintesc din copilărie că atunci când părinţii noştri mergeau la un “Bal al Însuraţilor” era un adevărat fenomen în familia noastră şi faptul că se reia acest obicei înseamnă că nu ne este ruşine cu trecutul şi că este o parte din istoria noastră, pe care dacă nu o continuăm vom ajunge dezrădăcinaţi. Cel mai mult mă bucură că am văzut şi cupluri tinere care se pare că au aceeaşi percepţie ca şi noi faţă de aceste valori naţionale. Simt nevoia să simt din când în când să port costum popular, iar costumul pe care îl port acum reprezintă zona Beica de Jos, doar că acest costum este o variantă mai modernă din borangic nu din pânză.”      
Maria Precup, viceprimarul oraşului Reghin
 
31 de ani de căsnicie şi două bijuterii de fete
“Am împreună cu soţia mea Maria 31 de ani de căsnicie care nu ştiu dacă sunt mulţi, dar cu siguranţă nu sunt nici puţini, dar avem o satisfacţie mare, copii noştrii, fetele Raluca şi Ioana, sunt absolvente la Cluj la “Babeş Bolyai” şi care acum sunt în câmpul muncii una la Cluj Napoca şi cealaltă la Bucureşti. Mă bucur că am putut să particip la Reghin la “Balul Însuraţilor” şi la a V-a ediţie vin cu plăcere şi port un costum popular făcut la comandă după mărimea mea şi care reprezintă zona Lunca Tecii. Balul acesta îmi aminteşte de anii tinereţii şi de perioada în care eram inginer agronom şi când am cunoscut-o pe actuala mea soţie care era tehnician agronom .”
Teodor Vultur, primar comuna Lunca Tecii 
Tradiţii păstrate cu sfinţenie
“Este pentru a patra oară când particip la “Balul Însuraţilor”, am lipsit doar în anul în care a decedat soţul meu. Acest bal este o ocazie minunată de a cunoaşte lume, de a socializa şi a schimba impresii despre tradiţii, port şi de ce nu importanţa căsătoriei în societate. Vin cu mare bucurie întodeauna la Reghin, la “Balul Însuraţilor” şi din respect pentru domnul deputat Vasile Gliga care şi dânsul este mereu prezent la acţiunile organizate pe valea superioară a Mureşului şi localitatea Deda. Anul acesta participăm şi sâmbătă şi duminică cu un grup de locuitori din Filea şi Pietriş şi duminică cu un alt grup din Filea şi Deda costumaţi în port popular tradiţional. Motiv pentru care şi eu am venit în premieră costumată în port popular şi port o zadie veche care reprezintă zona Deda-Filea moştenire din familie şi cătrinţă este un model pentru femei mai în vârstă dar mi se potriveşte, îmi place şi mă reprezintă.”           
Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda  

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE