Studenţii români fac alegeri pentru cei maghiari la UMF Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Studenţii români fac alegeri pentru cei maghiari la UMF

Studenţii români din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie UMF) Târgu-Mureş vor organiza alegeri şi pentru reprezentanţii maghiari în Consiliile facultăţilor şi Senatului. Normal, Asociaţia Studenţilor Maghiari ar fi trebuit să facă acest lucru, însă ei au refuzat emiţând chiar şi un document oficial în acest sens.
La sfârşitul săptămânii trecute studenţii români din UMF şi-au votat membrii în Consilii şi Senat, însă potrivit normelor europene, având în vedere că este o universitate multiculturală, cu predare în trei limbi, română maghiară şi engleză, studenţii de fiecare etnie trebuie să fie reprezentaţi în structurile de conducere. Astfel, în şedinţa de Senat, ce a avut loc vineri, s-a luat decizia organizării unor noi alegeri, pentru ca şi studenţii maghiari să aibă pe cine să mandateze pentru a le apăra drepturile în structurile de conducere ale universităţii. ”Având în vedere că membrii Asociaţiei Studenţilor Maghiari nu au organizat alegeri pentru reprezentanţii Seriilor cu limba de predare în limba maghiară, studenţii UMF organizează alegeri pentru posturile rămase vacante. Regulamentul alegerilor este conform Legii Educaţiei,  articolul 203 alineatul 2 şi articolul 208”, a declarat Mihai Negrea, coordonator media PR, Liga Studenţilor Târgu-Mureş.
În urma primului tur de alegeri organizat în data de 2 februarie, au rămas vacante zece locuri pentru reprezentanţii seriilor cu predare în limba maghiară, dintre care şase pentru Consiliu,  patru la Medicină Generală, un loc pentru Medicină Dentară şi un loc la Farmacie. În ceea ce priveşte Senatul Universităţii au rămas vacante patru locuri, dintre care două la Medicină Generală şi câte unul la Medicină Dentară şi Farmacie. ”Orice student din seriile de predare în limba maghiară are dreptul de a candida în calitate de student reprezentant pentru Consiliul Facultăţii din care face parte şi pentru Senatul Universităţii”, a precizat Negrea.
Alegerile vor avea loc în data de 7 februarie, între orele 10.00 – 18.00, afişarea rezultatelor în aceeaşi zi până la ora 20.00 pe site-ul www.lstgm.ro, urmând ca în data de 8 februarie să fie depuse contestaţiile şi afişarea finală a rezultatelor.
Studenţii maghiari cer linie de predare maghiară
Înainte de a organiza alegeri pentru reprezentanţi maghiari în Consilii şi Senat, Asociaţia Studenilor Maghiari Târgu-Mureş (ASMTgM) solicită înfiinţarea secţiei cu limba de predare maghiară.  ”Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş organizează alegerile pentru structurile de conducere Consiliu şi Senat, deşi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) nu a aprobat încă Carta Universitară. Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 art.207 alin.5 prevede că în structurile de conducere minim 25% dintre membrii sunt reprezentanţii studenţilor, aleşi prin vot universal, direct şi secret. ASM Târgu-Mureş fiind unicul for legitim şi reprezentativ a studenţilor maghiari din UMF Târgu-Mureş cere înfiinţarea liniei/secţiei cu limba de predare maghiară la UMF Târgu-Mureş, conform Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 art.135 şi art.363. ASM Târgu-Mureş în numele comunităţii reprezentate, anunţă că studenţii maghiari nu candidează şi nu votează pentru studenţii reprezentanţi în Consiliu şi Senat, până rezolvarea situaţiei prin respectarea prevederilor Legii Educaţiei Naţionale 1/2011”, a declarat Hlavathy Katalin, preşedinte ASM Târgu-Mureş.
Studenţii români şi englezi şi-au ales şefii
În urma alegerilor din data de 2 februarie, studenţii români şi englezi şi-au desemnat reprezentanţii. În Senatul UMF au fost aleşi Cătălin Dogar, Dan Zolog, Mihai Pavel, Nucu Alexandru Marica, Codruţa Sărăcuţ şi Coreta Vasiniliuc. În structurile de conducere al Consiliilor au fost aleşi Adelina Huza, Cătălin Dogar, Dan Zolog, Iulia Grancea, Nucu Alexandru Marica şi Florent Osmani de la seria engleză, pentru Medicină Generală, la Medicină Dentară a fost ales Ovidiu Cristea, iar la Farmacie Codruţa Sărăcuţ.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE